Keresés a blogban

Omlós sertéstarja, meleg babsalátával


Ez az étel, igazából a babsalátáról szól. Már ha nevezhetjük ezt salátának, habár Váncsa mester szerint minden étel lehet saláta…
Ezt a babételt, a „Jamie at home” című műsor egyik részben láttam, és mindenképpen el szerettem volna készíteni. Ő, ha jól emlékszem, grillezett vénuszkagylót készített hozzá. Tulajdonképpen mindegy mihez készítjük ezt a babot, mert szinte mindenféle sült húshoz illik. Nekem sertéstarja volt otthon így azt sütöttem hozzá.


Hozzávalók:

· 4 db. ujjnyi vastag szelet sertéstarja (csontos is lehet)
· 2 sárgarépa
· 3 szál zellerszár
· 1 fej fokhagyma
· 2 hagyma
· 2 ág friss rozmaring
· 3-4 zsályalevél
· 4-5 ág kakukkfű
· 5 dkg vaj vagy ghí
A babsalátához:
· fél kiló tarkabab (fagyasztott)
· 1 krumpli
· 1 db. hámozott, egész paradicsom (konzerv, mutti)
· 1 fej fokhagyma
· 2 babérlevél
· 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
· fél zellerszál
· 1 csokor petrezselyem
· olívaolaj (extra szűz, jó minőségű)
· vörösborecet
· só, bors


Előkészületek:

Ha nem fagyasztott vagy friss babot használok, hanem szárazbabot, akkor egy nappal előtte beáztatom.
A répát, zellert, hagymát, nagyobb darabokra vágom, az egyik fej fokhagymát keresztben kettévágom.
Egy szál rozmaringból, kakukkfűből, a babérlevelekből, és a fél zellerszárból egy fűszercsokrot (boucket garni), kötök egy kender madzaggal. A krumplit megpucolom, egy nagyobb szem paradicsomot kiveszek a dobozból, és lecsöpögtetem.


Elkészítés:

1. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zellert, hagymát, répát, fokhagymát, beledobom a rozmaringot, kakukkfűt, és zsályaleveleket.
2. Egy serpenyőben felhevítem a vajat/ghít és hirtelen megpirítom (elősütöm) benne a hússzeleteket. Közben sózom, borsozom.
3. A húsokat a tepsibe teszem, a zöldségágy tetejére, és a serpenyőből a megmaradt vajat rácsurgatom.
4. Alufóliával szorosan lefedem, és a 150 fokra előmelegített sütőbe teszem másfél órára.
5. A babot egy lábosba szórom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, beledobom a fokhagymafejet egészben, a paradicsomot, burgonyát, és a fűszercsokrot.
6. Közepes fokozaton, lefedve, 40-45 percig főzöm, míg teljesen meg nem puhul (a beáztatott szárazbabot egy órán át).
7. Ez után, kidobom belőle a fűszercsokrot, kiszedem egy külön tálba a fokhagymát, paradicsomot, és a krumplit.
8. A babról a főzővíz egy részét leöntöm, hogy csak annyi maradjon alatta, amennyi egyharmadig ellepi a babot.
9. A fokhagymából kinyomkodom a belsejét, és a krumplival és a paradicsommal együtt pépesítem egy villa segítségével.
10. A babot megsózom, borsozom, és az alatta léve levet besűrítem a fokhagyma-paradicsom-burgonya péppel. Nem kell az összes pépet beletenni, folyamatosan adagoljuk, és ellenőrizzük a sűrűségét. Az állaga egy híg főzelékre hasonlítson.
11. Két-három evőkanálnyi vörösborecetet locsolok rá, és kétszer-háromszor annyi, nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajat, majd megkóstolom, hogy kell-e igazítani az ízeken.
12. A végén, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és elkeverem, majd tálalásig melegen tartva félreteszem, míg a hús elkészül.
13. A megsült húst, tálalás előtt tíz percet pihentetem.















Tálalás, tippek:

Egy nagy tányérra kimerek egy adag meleg babsalátát, és tetejére teszem a húst. A végén meg lehet szórni egy kis apróra vágott petrezselyemmel. Frissen sült fehérkenyeret, vagy foccaciat kínálhatunk még mellé.
Mint azt a bevezetőben írtam, ehhez a babsalátához bármilyen sült hús passzol. Legyen az bárány lapocka, kacsacomb, sült csirke, oldalas, vagy tarja, mind-mind remekül illik ehhez a babhoz.
Bár, napokig eláll a hűtőben, én inkább azt ajánlom, csak frissen elkészítve együk. Úgy az igazi!
A hús finom omlós puhára sült, köszönhetően a hosszú, viszonylag alacsony hőkezelésnek. A bab, puha, krémes, a fűszerektől zamatos, és az ecettől pikáns. És a pompás, extra minőségű olívaolaj, még jobban kiemeli ezeket az ízeket…
Egy palack Olaszrizling, ehhez az ételhez is remek választás.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 425 Ft./adag
Bor: 1310 Ft. (csopaki olaszrizling – vinotéka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!