Keresés a blogban

Együk ki a hűtőt! - Sült tintahal, paradicsomos-bazsalikomos spagettivel


Pár napja, véletlenül résnyire nyitva hagytam a fagyasztó ajtaját, amitől be is jegesedett rendesen, a fiókokat alig lehet nyitogatni. Így hát az a megoldás marad, hogy le kell olvasztani a jeget. Csak hát van egy bibi! Ugyanis tömve van a fagyasztóm. Most szembesültem csak ezzel a ténnyel, és megdöbbentem.
Felül: tintahal, kacsazúza, tőkehal, lazac, sütnivaló apróhal, csirkemell, kacsamell, csirkemáj, maradék marhapörkölt, töltött káposzta, egy egész csirke bepácolva tandori-szósszal, stb…
Középen: maradék ravioli, gnocchi, vagy hatféle sajt, pármai sonka, nosztrano sonka, serrano sonka, chorízo kolbász, vajas-leveles tészta, alaplevek, stb…
Alul: paraj, zöldborsó, finomfőzelék alapanyag, vargánya, édeskömény, zellerszár, zellergumó szeletelve, mirepoix, pesztó, zöldségalaplé alapanyag, stb…
Hamarosan, amúgy is itt a tavasz, megjelennek a primőr zöldségek, és más friss élelmiszerek. Így hát meghirdettem otthon, az „együk ki a hűtőt!” mozgalmat. Mostantól addig, csak alapélelmiszereket vásárolok, míg az összes kaját ki nem eszem a fagyasztóból!
Ennek első példája az alábbi étel…


Hozzávalók (2 személyre):

· 4 db közepes (tenyérnyi) tintahal test
· 250 g. spagetti tészta
· 1 paradicsomkonzerv, hámozott darabolt (mutti polpa)
· 3 gerezd fokhagyma
· fél csokor friss bazsalikom
· só, bors
· olívaolaj


Előkészületek:

A tintahalakat megtisztítom, majd egy kés lapjára húzom, és az egyik felét, keresztben bevagdosom (lásd, a képen), úgy, hogy teljesen átvágom a húsát.
A fokhagymákat egy kivételével, apróra vágom, és egy csipet sóval, a kés lapjával szétnyomkodva, pürésítem.
A bazsalikom leveleket megmosom.


Elkészítés:

1. Felteszem a vizet forrni, a tészta főzéséhez.
2. Egy serpenyőben olajat melegítek, és a szétnyomott fokhagymát is rádobom.
3. Mikor elkezd pirulni, hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, egy csipet cukrot adok hozzá, és közepes fokozaton főzöm a szószt.
4. A tésztát közben „al dentére” főzöm, és leszűröm.
5. A paradicsomszószba beleszórom az apróra tépkedett bazsalikom leveleket, elkeverem, és a tésztára öntöm. Alaposan elkeverem az egészet, és tálalásig félreteszem.
6. A serpenyőben olajat forrósítok, beledobom az egészben meghagyott fokhagymagerezdet, de előtte megroppantom.
7. A tintahalakat lisztben megforgatom, lerázom a felesleget, és a forró olajba teszem. Hirtelen, pár pillanat alatt, aranysárgára pirítom. Nem szabad túlsütni, mert akkor rágós lesz a tintahal húsa. A végén megsózom, majd tálalom a tésztával.
















Tálalás, tippek:

Pasta-tányérban tálalom, alul a paradicsomos tésztával rajta a sült kalamárival. Bazsalikom levéllel ízesítem/díszítem.
Csak frissen elkészítve jó ez az étel, melegíteni nem lehet.
A tintahalat fritőzben is kisüthetjük, nem csak serpenyőben.
Finom friss, üde ízű tészta, és a tenger ízeit idéző tintahal. Pompás párosítás!
Könnyű Chiantit ittam mellé…

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Bor: 1200 Ft.-tól

1 megjegyzés:

  1. Nálunk is együk ki a hűtőt projekt van erősen...kell a hely a friss gyümölcsöknek:)


    MGL

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!