Keresés a blogban

A mai program: Pizzagolyók – sörök – Super Bowl

Ez a ma esti program. Ma van az amerikaifutball-bajnokság döntője, a Super Bowl, amire már hetek óta készülünk a haverokkal. Sajnos az én csapatom a NY Giants, nem jutott a döntőbe, de attól még nem halasztanám el semmi pénzért.
És ha már haverok és Super Bowl, akkor rengeteg pizza és mégrengetegebb sör. Most azonban elhatároztam, hogy újítok, és ahelyett, hogy hagyományos pizzákat készítek, inkább a pizzagolyókkat sütök. A receptet még régen, egy Főtér adásban láttam. Meccsnézéshez, és sörözéshez ideális kaja. Mártogatósnak pedig, Mamma, maionesa blanca-ját készítem el hozzá.


Hozzávalók (16db.):

· 10 dkg prágai sonka, szeletelve (6 szelet)
· 4 szelet pármai sonka
· 20 dkg pannonia sajt
· 25 dkg scamorza vagy pizza mozzarella sajt
· 5 dkg parmezán
· fél dl. tej
· 1 dl. olívaolaj
· 1 gerezd fokhagyma
· só
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 1 tk. cukor
· 3 csésze liszt (BL 80)
· 1 tk. élesztő (szárított)


Előkészületek:

Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat a leírt sorrendben a kenyérsütőgépbe teszem, és a kelesztő-dagasztó programmal, elkészítem a kelt tésztát. Ha nincs kenyérsütőgép, akkor egy keverőtálban jól össze kell keverni, egy belisztezett deszkán átgyúrni, majd egy órán át kell keleszteni,
A sajtokat lereszelem.


Elkészítés:

1. A megkelt tésztát egy belisztezett deszkán átgyúrom, majd kettéosztom.
2. Egy nyújtófával, nagyjából negyvenszer húszcentis nagyságú téglalapalakú lapra nyújtom. A szélesebbik szélével magam felé fektetem.
3. A közepén egy csíkban, végigrakom a sonkák, és a sajt felét.
4. A tészta távolabbi felét ráhajtom a töltelékre, és szorosan betakarom vele, majd az alsó szélét, kissé megnyújtva a tésztát, magam felé húzom. Ezután, magam felé gurítva, rágörgetem a tölteléket, mint egy rétesnél.
5. A töltött tésztahengert, hét-nyolc egyenlő darabra vágom egy éles késsel.
6. Az így kapott „pizza-csigákat” fektetetve egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és egy kissé megnyomom, hogy megrogyjon a tészta. Majd a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.

Miközben a pizzagolyó sül, elkészítem a „maionesa blanca”-t.
1. A botmixer keverőpoharába dobok egy gerezd fokhagymát, ráöntök egy kevés tejet, és péppé turmixolom.
2. A legmagasabb fokozaton, folyamatosan turmixolom, miközben az olaj felét lassan csurgatom hozzá, mint amikor majonézt készítünk.
3. Ezután folytatom a tejjel, azt is lassan, vékony sugárban öntöm hozzá.
4. mikor elfogyott a tej, folytatom az olaj másik felével, és addig keverem az egészet, míg össze nem áll egy sűrű, majonéz állagú mártássá. Ez kb. két-három perc.
5. egy csipet sót és egy kevés fehérborsot őrlök bele, és elkeverem.





















Tálalás, tippek:

A tálalással ilyenkor, nem igazán kell törődnöm, csak kiteszem a pizzagolyókat az asztalra egy nagy halomba, mellé teszem egy tálkában a mártogatóst, és kész.
Természetesen, mással is megtölthetjük a tésztánkat. Nem kell feltétlenül többféle sajtot használni, a lényeg, hogy jó sok legyen. Ízlés szerint másféle sajttal, vagy sonka helyett, pl. kolbásszal. A mártogatósnak is számtalan változatát készíthetjük, a joghurtostól a paradicsomosokon át, a csípős-chilis, vagy édes-savanyú szószokig.
Én most az itthon fellelhető anyagokból készítem el a pizzagolyókat. A fokhagymás „fehér majonéz” meg igen csak jó választás hozzá…:)

Elkészítési idő: 40 perc + 2 óra (dagasztó-kelesztő program a gépben)
Költségek: összesen kb. 2100 Ft.
Sör: Holsten 240 Ft/db. Beck 235 Ft/db

Go Cardinals !!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen13:10

    Nagyon jó a recept, megkérdeztem ha 1 nappal buli előtt sütöm ki az baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem tenném, ez csak frissen sütve az igazi, akárcsak a sima pizza. Azt sem sütnéd/rendelnéd meg egy nappal előtte!:)
      esetleg úgy dolgozhatsz előre, hogy megcsinálod a golyókat pár nappal előtte, és nyersen lefagyasztod (tálcán beteszed a fagyasztóba 2-3 órára, és mikor megkeményedett, becsomagolhatod egy zacskóba és úgy fagyasztod tovább). a buli előtt pár órával kiveszed felolvadni, és frissen kisütöd.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!