Érdemes megtanulni „normálisan” sütni a tojást, mert összehasonlíthatatlanul jobb az íze a „megszokott” keményre sütött tojásénál.
Szarvasgombás rántotta
Szerintem, mint ahogy erről egyszer már írtam, a szarvasgomba aromáját, a tojás hozza ki legjobban. Sokat kísérletezgettem, a különféle szarvasgombás ételekkel, de mindig valahogy a tojással volt a legjobb.
Hozzávalók (2 személyre):
· 4 db tojás
· 1 kisebb szarvasgomba (kb. 2 dkg)
· 2-3 ek. tejszín
· 2.5 dkg vaj
· metélőhagyma
· só, bors
· ciabatta zsemle
A ciabattát hosszában kettévágom, és egy száraz serpenyőben megpirítom a vágott felüket.
A tojást felverem habosra, sózom, borsozom. Egy teflon serpenyőben felhevítem a vaj felét, közepes fokozaton. Beleborítom a tojást.
Mikor az alja kezd megszilárdulni, egy fakanállal, elkezdem a széléről a belseje felé húzni a tojást, hogy a helyére folyhasson a még nyers tojás. Így keveredik a szilárdult, és a még folyékony de már nem nyers tojás. Közben a vaj másik felét, kis adagokban hozzáadom. Mikor az állaga megfelelő, azaz még lágy és folyékony, de már nem nyers, és megfelelő arányban van benne a szilárd sült tojás, belekeverem a tejszínt és gyorsan tálalom. Tudom, macerásnak tűnik ez az egész, de érdemes vele elszöszölni.
Egy melegített tányérra teszek egy megvajazott pirítóst, amire ráhalmozom a rántottát. Erre szórom rá a hajszálvékonyra szeletelt szarvasgombát, és meghintem apróra vágott snidlinggel.
A lágy, szinte folyós, krémszerű tojás koncentrált íze, és a szarvasgomba egyedi zamata/aromája, páratlanul finom összhangban egyesülnek.
Egy pohár chardonnayt igyunk mellé, ha nem reggelire készítjük…
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése