Keresés a blogban

Reggelik – A tojás II.

Omlett után, nézzük a rántottát. Erre is vonatkozik az alapszabály, hogy ne süssük túl a tojást. Akkor a legfinomabb mikor még nem szilárdult meg teljesen. Sokan azért sütik túl, mert azt hiszik, hogy ilyenkor a tojás még nyers. Pedig van egy fázisa/pillanata a sütésnek, mikor már nem nyers de még kellően lágy. Ekkor a legintenzívebb az íze. Tudom, nem egyszerű ezt eltalálni, nem véletlen, hogy a szakácsokat gyakorta, rántotta készítéssel „vizsgáztatják” a séfek, az állásinterjúkon.
Érdemes megtanulni „normálisan” sütni a tojást, mert összehasonlíthatatlanul jobb az íze a „megszokott” keményre sütött tojásénál.

Szarvasgombás rántotta

Szerintem, mint ahogy erről egyszer már írtam, a szarvasgomba aromáját, a tojás hozza ki legjobban. Sokat kísérletezgettem, a különféle szarvasgombás ételekkel, de mindig valahogy a tojással volt a legjobb.

Hozzávalók (2 személyre):

· 4 db tojás
· 1 kisebb szarvasgomba (kb. 2 dkg)
· 2-3 ek. tejszín
· 2.5 dkg vaj
· metélőhagyma
· só, bors
· ciabatta zsemle

A ciabattát hosszában kettévágom, és egy száraz serpenyőben megpirítom a vágott felüket.
A tojást felverem habosra, sózom, borsozom. Egy teflon serpenyőben felhevítem a vaj felét, közepes fokozaton. Beleborítom a tojást.
Mikor az alja kezd megszilárdulni, egy fakanállal, elkezdem a széléről a belseje felé húzni a tojást, hogy a helyére folyhasson a még nyers tojás. Így keveredik a szilárdult, és a még folyékony de már nem nyers tojás. Közben a vaj másik felét, kis adagokban hozzáadom. Mikor az állaga megfelelő, azaz még lágy és folyékony, de már nem nyers, és megfelelő arányban van benne a szilárd sült tojás, belekeverem a tejszínt és gyorsan tálalom. Tudom, macerásnak tűnik ez az egész, de érdemes vele elszöszölni.
Egy melegített tányérra teszek egy megvajazott pirítóst, amire ráhalmozom a rántottát. Erre szórom rá a hajszálvékonyra szeletelt szarvasgombát, és meghintem apróra vágott snidlinggel.

A lágy, szinte folyós, krémszerű tojás koncentrált íze, és a szarvasgomba egyedi zamata/aromája, páratlanul finom összhangban egyesülnek.
Egy pohár chardonnayt igyunk mellé, ha nem reggelire készítjük…

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!