A receptgyűjteményemet rendezgetve, rá kellet jönnöm, szinte alig van igazi reggelinek való étel közöttük. Pedig a reggeli fontos! Nem mindegy milyen étellel indítjuk a napot.
Az egyik leggyakoribb, legnépszerűbb reggeli-étel, a tojás. Amit legalább ezerféleképpen el lehet készíteni, de van valami közös bennük, hogy gyorsan elkészülnek. A tojással nem kell/szabad tökölni, sitty-sutty és elkészült. Talán ezért is olyan népszerű reggelinek.
Pár szó a tojásról:
A legjobb, ha házi, vagy tanyasi tojásokat használunk. Engem szerencsére „ellát” a szomszédom friss házi tojással, de néha azért úgy alakul, hogy boltban kell beszereznem a tyúkmonyt. Ilyenkor érdemes megnézni, mit is veszünk.
Sokan nem tudják, hogy a tojásokon lévő pecséteken jelzik, hogy milyen tartású tyúktól származik az a tojat. A pecséten lévő kód, első száma jelzi ezt, nullától, háromig számozva (szabadtartás (1), alternatív tartás (2), ketreces tartási rendszer (3), ökológiai tartási rendszer (0)). Ne dőljünk be a különböző bio, vagy farmtojás feliratoknak a dobozon, mert attól még lehet 3-as ketreces tartású, inkább nézzük meg a pecsétet.
Ha nem is annyira kifinomult az ízlelésünk, hogy különbséget tudjunk tenni az ízekben, akkor is szánjunk rá egy kicsivel több pénzt és a nullás, vagy egyes jelű (végső esetben kettes) tojást vegyük, mert a "ketreces" tyúk tartása, egyszerűen gyalázatos. Kis ketrecekben összezsúfolva, napot soha nem látva, rettenetes körülmények között tartják őket. Ne finanszírozzuk EZT a pénzünkel.
Hajtogatott szardellás-articsókás omlett
Az egyik leggyakoribb, legnépszerűbb reggeli-étel, a tojás. Amit legalább ezerféleképpen el lehet készíteni, de van valami közös bennük, hogy gyorsan elkészülnek. A tojással nem kell/szabad tökölni, sitty-sutty és elkészült. Talán ezért is olyan népszerű reggelinek.
Pár szó a tojásról:
A legjobb, ha házi, vagy tanyasi tojásokat használunk. Engem szerencsére „ellát” a szomszédom friss házi tojással, de néha azért úgy alakul, hogy boltban kell beszereznem a tyúkmonyt. Ilyenkor érdemes megnézni, mit is veszünk.
Sokan nem tudják, hogy a tojásokon lévő pecséteken jelzik, hogy milyen tartású tyúktól származik az a tojat. A pecséten lévő kód, első száma jelzi ezt, nullától, háromig számozva (szabadtartás (1), alternatív tartás (2), ketreces tartási rendszer (3), ökológiai tartási rendszer (0)). Ne dőljünk be a különböző bio, vagy farmtojás feliratoknak a dobozon, mert attól még lehet 3-as ketreces tartású, inkább nézzük meg a pecsétet.
Ha nem is annyira kifinomult az ízlelésünk, hogy különbséget tudjunk tenni az ízekben, akkor is szánjunk rá egy kicsivel több pénzt és a nullás, vagy egyes jelű (végső esetben kettes) tojást vegyük, mert a "ketreces" tyúk tartása, egyszerűen gyalázatos. Kis ketrecekben összezsúfolva, napot soha nem látva, rettenetes körülmények között tartják őket. Ne finanszírozzuk EZT a pénzünkel.
Hajtogatott szardellás-articsókás omlett
A hajtogatott omlettbe, gyakorlatilag bármit beletehetünk, amit szeretünk, vagy amit a hűtőben találunk, és emberi fogyasztásra alkalmas.
Két fontos alapelvet azért érdemes betartani az ilyen omlett készítésénél. Az egyik, hogy a „belevalók” ízei azért harmonizáljanak egymással, a másik, hogy soha ne süsük túl a tojást. Nincs kiábrándítóbb étel a túlsült tojásnál. Az íze, és az állaga inkább a fűrészporra, mintsem egy ételre hasonlít. Ezt a két szabályt betartva, remek omletteket készíthetünk magunknak reggelente…
Hozzávalók (2 személyre):
· 4 tojás
· 1 ek. vaj
· 5-6 szardella filé
· 2 db, főtt articsóka szív
· 1 ek. apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Egy keverőtálban felverem a tojásokat, majd megsózom (só nélkül sokkal habosabbra, lazábbra lehet verni a tojást).
Előkészítem a szardellafiléket, felszeletelek egy articsókaszívet, és apróra vágom a petrezselymet.
Egy teflon serpenyőben vajat hevítek, közepes fokozaton (kerámia főzőlap: 6/9). Beleborítom a felvert tojást és sütni kezdem. Mikor az alja kezd megszilárdulni, de a teteje még lágy, megmozgatom, hogy az alja elváljon az edénytől. A tojás közepére egy csíkban elhelyezem a belevalókat, és a nyéltől távolabbi végét ráhajtom, mint egy borítéknál. Ezután megemelem a serpenyőt a nyelénél fogva, rácsapok a nyelére, hogy a másik felére is ráforduljon (lásd, mint a képen). Persze egy spatulával is ráfordíthatjuk, nem muszáj zsonglőrködni.
Az omlettet két adagra osztom, és pirítóssal tálalom. Vessetek a mókusok elé de van néha, hogy az omlettet ketchuppal eszem! Így szeretem, ezért nyomok rá egy jó adag heinz ketchupot.
Ezen kívül, számtalan omlett variációt tudnék ajánlani. A teljesség igénye nélkül: sajtos-paradicsomos, szalonnás-hagymás, spárgás-sonkás, grillpaprikás-fetasajtos, gombás-petrezselymes stb…
Reggelire, bor helyett inkább egy pohár 100%-os narancs juice-t ajánlanék mellé, hátha még vezetni kell…
Elkészítési idő: 15 perc
Költségek: kb. 180 Ft/adag
Folyt. Köv…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése