Valami mégiscsak lehet ebben a klímaváltozásban. Gyerekkoromban, szinte ritkaságszámba ment, ha beérett a füge, még itt Pécsett is. Az utóbbi időben viszont, minden évben bőségesen lehetett szüretelni a finom, mézédes fügéket. Idén, ez most már a második érés, amit szedtünk (mellesleg, a paradicsomom újra virágozni kezdett). A zsákmány nagy részét befaltam, úgy ahogy volt, párat viszont félretettem valami jó kis antipastihoz.
Hozzávalók:
· Egy tucat érett füge
· 12 szelet angolszalonna vagy pancetta
· 1 dl balzsamecet
Elkészítés:
A fügéket megmosom, a tetejüket keresztben bevágom, de nem vágom át, csak fél centire az aljáig. Két ujjal megnyomom az alját, hogy a vágás kinyíljon, mint egy virág.
A szalonna szeleteket, hosszában, kétharmadáig bevágom, és az így szétnyitott szelettel, körbetekerem a fügét. Az így elkészült fügéket, egy tűzálló tálba teszem, és alaposan meglocsolom a balzsamecettel. 200 fokra előmelegített sütőbe, fél órára beteszem, és kész.
Hozzávalók:
· Egy tucat érett füge
· 12 szelet angolszalonna vagy pancetta
· 1 dl balzsamecet
Elkészítés:
A fügéket megmosom, a tetejüket keresztben bevágom, de nem vágom át, csak fél centire az aljáig. Két ujjal megnyomom az alját, hogy a vágás kinyíljon, mint egy virág.
A szalonna szeleteket, hosszában, kétharmadáig bevágom, és az így szétnyitott szelettel, körbetekerem a fügét. Az így elkészült fügéket, egy tűzálló tálba teszem, és alaposan meglocsolom a balzsamecettel. 200 fokra előmelegített sütőbe, fél órára beteszem, és kész.
Tippek, tálalás:
Előételről lévén szó, személyenként két-három darabot tegyünk a tányérra, és locsoljuk körül az edény alján összegyűlt, sűrű balzsamecettel.
Ízesíthetjük/díszithetjük, balzsamecet-krémmel is, amit különböző ízesítéssel (narancs, málna stb.), kaphatóak több delikátesz üzletben is.
Morzsolhatunk rá egy kevés kecskesajtot is, vagy adhatunk mellé bivaly-mozzarellát, ha előételnél egy kicsit kiadósabb fogásra vágyunk.
Angolszalonna helyett húsos bacont, vagy pancettát is használhatunk. A Pármai, vagy más levegőn szárított sonka, erre nem jó, mert azok a sütéstől nagyon kiszáradnak, és elevesztik ízüket.
A füge és a balzsamecet, nagyon jó barátok, ízei szépen harmonizálnak egymással. A füge, sütéskor még édesebb lesz, szinte lekvárszerűvé válik a húsa, amit remekül egészít ki, a besűrűsödött balzsamecet karamelles, édes-savanyú íze. Ehhez társul még a finom, ropogósra sült szalonna utánozhatatlan íze, aromája…
Egy pohár, félszáraz Traminit ajánlanék mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek összesen: kb. 600 Ft.
Előételről lévén szó, személyenként két-három darabot tegyünk a tányérra, és locsoljuk körül az edény alján összegyűlt, sűrű balzsamecettel.
Ízesíthetjük/díszithetjük, balzsamecet-krémmel is, amit különböző ízesítéssel (narancs, málna stb.), kaphatóak több delikátesz üzletben is.
Morzsolhatunk rá egy kevés kecskesajtot is, vagy adhatunk mellé bivaly-mozzarellát, ha előételnél egy kicsit kiadósabb fogásra vágyunk.
Angolszalonna helyett húsos bacont, vagy pancettát is használhatunk. A Pármai, vagy más levegőn szárított sonka, erre nem jó, mert azok a sütéstől nagyon kiszáradnak, és elevesztik ízüket.
A füge és a balzsamecet, nagyon jó barátok, ízei szépen harmonizálnak egymással. A füge, sütéskor még édesebb lesz, szinte lekvárszerűvé válik a húsa, amit remekül egészít ki, a besűrűsödött balzsamecet karamelles, édes-savanyú íze. Ehhez társul még a finom, ropogósra sült szalonna utánozhatatlan íze, aromája…
Egy pohár, félszáraz Traminit ajánlanék mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek összesen: kb. 600 Ft.
tegnap kipróbáltam, kösz a tippet, isteni lett.
VálaszTörlésörülök, hogy jól sikerült. egészségedre...:)
VálaszTörlés