Keresés a blogban

Balzsamecetes sült füge


Valami mégiscsak lehet ebben a klímaváltozásban. Gyerekkoromban, szinte ritkaságszámba ment, ha beérett a füge, még itt Pécsett is. Az utóbbi időben viszont, minden évben bőségesen lehetett szüretelni a finom, mézédes fügéket. Idén, ez most már a második érés, amit szedtünk (mellesleg, a paradicsomom újra virágozni kezdett). A zsákmány nagy részét befaltam, úgy ahogy volt, párat viszont félretettem valami jó kis antipastihoz.


Hozzávalók:

· Egy tucat érett füge
· 12 szelet angolszalonna vagy pancetta
· 1 dl balzsamecet

Elkészítés:

A fügéket megmosom, a tetejüket keresztben bevágom, de nem vágom át, csak fél centire az aljáig. Két ujjal megnyomom az alját, hogy a vágás kinyíljon, mint egy virág.
A szalonna szeleteket, hosszában, kétharmadáig bevágom, és az így szétnyitott szelettel, körbetekerem a fügét. Az így elkészült fügéket, egy tűzálló tálba teszem, és alaposan meglocsolom a balzsamecettel. 200 fokra előmelegített sütőbe, fél órára beteszem, és kész.


Tippek, tálalás:

Előételről lévén szó, személyenként két-három darabot tegyünk a tányérra, és locsoljuk körül az edény alján összegyűlt, sűrű balzsamecettel.
Ízesíthetjük/díszithetjük, balzsamecet-krémmel is, amit különböző ízesítéssel (narancs, málna stb.), kaphatóak több delikátesz üzletben is.
Morzsolhatunk rá egy kevés kecskesajtot is, vagy adhatunk mellé bivaly-mozzarellát, ha előételnél egy kicsit kiadósabb fogásra vágyunk.
Angolszalonna helyett húsos bacont, vagy pancettát is használhatunk. A Pármai, vagy más levegőn szárított sonka, erre nem jó, mert azok a sütéstől nagyon kiszáradnak, és elevesztik ízüket.
A füge és a balzsamecet, nagyon jó barátok, ízei szépen harmonizálnak egymással. A füge, sütéskor még édesebb lesz, szinte lekvárszerűvé válik a húsa, amit remekül egészít ki, a besűrűsödött balzsamecet karamelles, édes-savanyú íze. Ehhez társul még a finom, ropogósra sült szalonna utánozhatatlan íze, aromája…
Egy pohár, félszáraz Traminit ajánlanék mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek összesen: kb. 600 Ft.

2 megjegyzés:

  1. tegnap kipróbáltam, kösz a tippet, isteni lett.

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy jól sikerült. egészségedre...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!