Kevés „kommerszebb” étel létezik, mint a „rántott Camambert sajt, áfonyaszósszal”. Szinte minden középszerű étterem, kifőzde, ételfutár cég étlapján szerepel. Általában rizzsel, vagy hasábburgonyával kínálják…
De mint minden ilyen ételt, ezt is lehet másként, egy kicsit igényesebben, jobban elkészíteni.
Az egyik, amivel javíthatunk, az alapanyag. Ne az előrecsomagolt sajátmárkás, és pláne ne az előre panírozott-fagyasztott Camabert-t vegyük, hanem a sajtpultnál vegyük meg a jobb minőségű kimért sajtot. A másik, a hagyományos köret helyett, készítsünk hozzá például, görög tepsis krumplit. A szokásos áfonyalekvárból, pedig főzzünk egy egyszerű, de finom szószt. Ennyi kell csak…
Hozzávalók:
· 1 db 25 dkg-os Camabert vagy Brie sajt
· 2 tojás
· liszt
· Panírmorzsa (zsemlemorzsa házi)
· 1 kg burgonya (sütéshez való)
· 1 citrom
· egy-két ág friss rozmaring
· só, bors, csillagánizs
· áfonya dzsem
· vörösbor
Előkészületek:
A krumplit megpucolom, és nagyobb hasábokra vágom, öt percre előfőzöm. A tojásokat felverem. A rozmaringot felaprítom, a citromot négybe vágom.
Elkészítem az áfonyaszószt. Fél üveg (20 dkg) áfonyalekvárt egy forralóedénybe borítok, egy csipet durvára tört borsot szórok rá, egy csillagánizst dobok mellé, és egy pohár (1.5-2 dl) vörösborral felöntöm. Addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, és felére besűrűsödik. Hagyom kihűlni.
Elkészítés:
A Camambert sajtot négybe, vagy nyolcba vágom, és bepanírozom. Lisztbe, tojásba, morzsába, mártom, aztán megint a tojásba, és megint a morzsába, azaz, dupla panírt alkalmazok, hogy sütés közben ne folyjon ki a sajt belőle.
Egy nagyobb tepsibe beledobálom a krumplikat, meglocsolom bőven olívaolajjal, rászórom a rozmaringot, megszórom durvára tört borssal és durva tengeri sóval. Alaposan összerázom, hogy mindenhol bevonja a fűszer és az olaj, ráfacsarom a citrom levét, és a citromokat is a burgonyák közé dobom.
A 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40-50 percre.
Közben, egy serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek, közepesnél erősebb fokozaton (ha van konyhai hőmérő, 180 fokra melegítsük az olajat), és a panírozott sajtokat kisütöm benne. Papírtörlővel bélelt tálra teszem, és tálalásig melegen tartom.
De mint minden ilyen ételt, ezt is lehet másként, egy kicsit igényesebben, jobban elkészíteni.
Az egyik, amivel javíthatunk, az alapanyag. Ne az előrecsomagolt sajátmárkás, és pláne ne az előre panírozott-fagyasztott Camabert-t vegyük, hanem a sajtpultnál vegyük meg a jobb minőségű kimért sajtot. A másik, a hagyományos köret helyett, készítsünk hozzá például, görög tepsis krumplit. A szokásos áfonyalekvárból, pedig főzzünk egy egyszerű, de finom szószt. Ennyi kell csak…
Hozzávalók:
· 1 db 25 dkg-os Camabert vagy Brie sajt
· 2 tojás
· liszt
· Panírmorzsa (zsemlemorzsa házi)
· 1 kg burgonya (sütéshez való)
· 1 citrom
· egy-két ág friss rozmaring
· só, bors, csillagánizs
· áfonya dzsem
· vörösbor
Előkészületek:
A krumplit megpucolom, és nagyobb hasábokra vágom, öt percre előfőzöm. A tojásokat felverem. A rozmaringot felaprítom, a citromot négybe vágom.
Elkészítem az áfonyaszószt. Fél üveg (20 dkg) áfonyalekvárt egy forralóedénybe borítok, egy csipet durvára tört borsot szórok rá, egy csillagánizst dobok mellé, és egy pohár (1.5-2 dl) vörösborral felöntöm. Addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, és felére besűrűsödik. Hagyom kihűlni.
Elkészítés:
A Camambert sajtot négybe, vagy nyolcba vágom, és bepanírozom. Lisztbe, tojásba, morzsába, mártom, aztán megint a tojásba, és megint a morzsába, azaz, dupla panírt alkalmazok, hogy sütés közben ne folyjon ki a sajt belőle.
Egy nagyobb tepsibe beledobálom a krumplikat, meglocsolom bőven olívaolajjal, rászórom a rozmaringot, megszórom durvára tört borssal és durva tengeri sóval. Alaposan összerázom, hogy mindenhol bevonja a fűszer és az olaj, ráfacsarom a citrom levét, és a citromokat is a burgonyák közé dobom.
A 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40-50 percre.
Közben, egy serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek, közepesnél erősebb fokozaton (ha van konyhai hőmérő, 180 fokra melegítsük az olajat), és a panírozott sajtokat kisütöm benne. Papírtörlővel bélelt tálra teszem, és tálalásig melegen tartom.
Tippek, tálalás:
A sajt sütésekor, vigyázzunk a forgatásnál, nehogy megsérüljön a panír, mert kifolyik belőle a sajt (a képen látszik, hogy nekem az egyik kilyukadt, és a kifolyt sajt, rá is tapadt a többi külsejére:)). Legjobb, ha kosárban sütjük és az olaj bőven ellepi.
Egy szép adag tepsis krumpli mellé, tegyünk egy, vagy két cikkely rántott sajtot, és az áfonyaszósszal együtt tálaljuk.
A rántott sajtot, és a burgonyát is csak frissen elkészítve együk. Melegíteni nem jó.
Sütés előtt, a panírozott sajtokat, negyed órára fagyasztóba tehetjük, hogy megkeményedjen, így biztos, hogy nem fog a belseje kifolyni, csak éppen megolvad, mire a panír megsül.
Ehhez a rántott Camamberthez, és az áfonyaszószhoz, kitűnően illik ez a görögös tepsi krumpli, a maga citromos-rozmaringos, friss zamatával.
Egy palack villányi Kékoportót (Portugieser) érdemes bontani az étel mellé (és ez mehet a szószba is)…
Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: kb. 290 Ft/adag
A sajt sütésekor, vigyázzunk a forgatásnál, nehogy megsérüljön a panír, mert kifolyik belőle a sajt (a képen látszik, hogy nekem az egyik kilyukadt, és a kifolyt sajt, rá is tapadt a többi külsejére:)). Legjobb, ha kosárban sütjük és az olaj bőven ellepi.
Egy szép adag tepsis krumpli mellé, tegyünk egy, vagy két cikkely rántott sajtot, és az áfonyaszósszal együtt tálaljuk.
A rántott sajtot, és a burgonyát is csak frissen elkészítve együk. Melegíteni nem jó.
Sütés előtt, a panírozott sajtokat, negyed órára fagyasztóba tehetjük, hogy megkeményedjen, így biztos, hogy nem fog a belseje kifolyni, csak éppen megolvad, mire a panír megsül.
Ehhez a rántott Camamberthez, és az áfonyaszószhoz, kitűnően illik ez a görögös tepsi krumpli, a maga citromos-rozmaringos, friss zamatával.
Egy palack villányi Kékoportót (Portugieser) érdemes bontani az étel mellé (és ez mehet a szószba is)…
Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: kb. 290 Ft/adag
Bor: kb. 1300 Ft.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése