Keresés a blogban

Pizza margherita, egy kicsit másképpen…


A koktélparadicsom „fáim” ontani kezdték a gyümölcsüket, így a közeljövőben szerintem, több paradicsomos étel is előfordul majd a blogomon.
Egy szakajtónyit szedtem a friss, napmeleg, mézédes paradicsomokból. Sajnos a körülbelül a fele megrepedt az utóbbi hetek esőzéseinek köszönhetően. Az éppen maradtakat, azonnal befaltam, egy szál házikolbász, és egy lepénykenyér társaságában. A repedteknek más méltó véget szántam.
A feléből, egy jó bevált receptemet felhasználva, ebédre készítettem egy finom, könnyű, tészta ételt, de vacsorára pizzát kívántam…


Hozzávalók (2db. közepes pizza):

· 3 csésze liszt (2.5dl-es cup)
· szárított élesztő
· olívaolaj
· 2 nagy marék koktélparadicsom
· 1 nagyobb, vagy két közepes mozzarella (bufala)
· friss oregáno
· friss bazsalikom
· só, bors, cukor


Elkészítés:

Először is, elkészítem a szokásos pizzatésztát. Az egy csésze vizet, a három csésze lisztet, három ek. olívaolajat, egy-egy teáskanál sót, és cukrot, és egy tk. szárított élesztőt, a leírt sorrendben a kenyérsütő gépbe pakolom, és a dagasztó-kelesztő programmal, elkészítem a tésztát.
A megkelt tésztát átgyúrom, hogy kimenjen belőle a levegő, majd kétfelé osztom. A tésztát kinyújtom, nem túl vékonyra, de nem is vastagra (kb. 3mm.). Meglocsolom az olívaolajjal, megszórom durva tengeri sóval, és oregáno leveleket tépkedek rá. A koktélparadicsomokat, enyhén megnyomom, hogy szétnyíljanak, és a leve egy része (nem az összes), kifolyjon belőle. Egyenletesen elhelyezem a tészta tetején őket. A mozzarellát, nagyobb darabokra vágom, és azokat is elosztom a pizzán. Pár tekerésnyi borssal ízesítem.
250 fokra előmelegített sütőben, tíz-tizenkét perc alatt készre sütöm.
Mikor kész, kiveszem, egy rácsra teszem hűlni, közben, apróra vágott bazsalikom levelekkel szórom meg. Kész!













Azt hiszem, nem utoljára sütöttem ilyen pizzát. Gyors és egyszerű, és nem utolsósorban rendkívül finom. A sütés közben megolvadó sajt, összekeveredik a paradicsom kisülő levével, és az olívaolajjal, így alkotnak egy enyhén folyós, szószt a pizza tetején, amibe aztán, miután kivettük a sütőből, a rászórt bazsalikom levelek szépen belesüllyednek, és így egy eszméletlen finom pizza-szószt kapunk.
A teraszon üldögélve, a már elviselhető esti hőmérsékletben, falatoztuk a pizzát, közben üde, gyümölcsös, Olasz rozébort iszogattunk hozzá.

6 megjegyzés:

  1. Úgy látom a gombás rizottó nem kerül fel, pedig arról tudnék objektív véleményt közölni. Beleolvasgattuk a blogodba, nagyon sok mindent ki szeretnénk próbálni, ( ez egy pozitív kritika).
    Üdv, T-Boar!

    VálaszTörlés
  2. helló t-boar!:))
    nemsokára bekerül az is.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16:27

    Nagyon guszti ez a pizza.
    Hány dl-es a csésze?
    Üdv. Marcsi

    VálaszTörlés
  4. marcsi
    "hagyományos" cup méret. kb. 2 és fél dl. kössz a kérdést, be is teszem a posztba, lehet, hogy másoknak sem egyértelmű:))

    VálaszTörlés
  5. Szia, Toma!
    Bocs hogy megint a rizottóval jövök, de ma elkövettem egyet. A te instrukcióid alapján készült, a családnak ízlett, még a válogatós fiamnak is. Szóval teljes siker!
    Üdv, T-Boar.

    VálaszTörlés
  6. na, ennek igazán örülök:)))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!