Keresés a blogban

Pappardelle koktélparadicsommal

Az étel elkészitésének ötletét az adta, hogy kaptam egy barátomtól egy vödör frissen szedett koktélparadicsomot. Nekem is nő a kerítés mellett évről évre egy koktélparadicsom-bokor, de sajnos, idén, még palántakorában áldozatul esett egy óvatlan fűnyírásnak. Lassan az utolsó eresztés érik ebből a mézédes, zamatos, apró paradicsomból, úgyhogy még kihasználom a lehetőséget egy nagyszerű étel elkészítésére. Ehhez hasonlót ettem ebben az eldugott kis étteremben egy utazásom során, annyi különbséggel, hogy abban még tintahal is volt. Elkészítése az előkészületekkel együtt sem haladja meg a negyed órát. Rendkívül egyszerű és rendkívül ízletes étek. Fontos! Kizárólag friss alapanyagokból (paradicsom, tészta, bazsalikom) elkészítve az igazi. Legjobb, ha mindent odakészítünk a kezünk ügyébe, mert annyira gyorsan készül, hogy nincs sok idő szöszmötölni.




Hozzávalók személyenként:
egy marék koktélparadicsom
egy marék friss pappardelletészta
egy gerezd fokhagyma
fél marék friss bazsalikom
fél marék peccorino sajt
olívaolaj, só, bors

Előkészületek:

A koktélparit leszemezgetem és megmosom. A bazsalikomleveleket szintén megmosom, a fokhagymát megpucolom és apróra vágom. A pappardelletésztát úgy készítem, hogy friss lasagnetészta-lapokat 1,5-2 cm-es széles csíkokra vágok. Vizet forralok a tésztafőzéshez.

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek a legerősebb fokozaton, beleteszem az egész koktélparadicsomokat és pirítani kezdem. Közben a lobogó vízbe bedobom a tésztát és 3-4 perc alatt megfőzöm. A sülő paradicsomokhoz hozzáadom a fokhagymát, sózom-borsozom, majd a főzőlap erősségét visszaveszem a felére. A kifőtt tésztát, a bazsalikomot és egy-két evőkanál főzőlét hozzáadva, összerázom az egészet és egy tányérra teszem. Reszelt peccorino sajtot szórok a tetejére, meglocsolom még a legjobb minőségű extraszűz olívaolajjal – és kész.

A koktélparadicsomban szinte koncentráltan van jelen a paradicsom íze. Ennek a sülés közben kifolyt leve adja a szósz alapját, amit a fokhagyma és a bazsalikom zamata tesz igazán teljessé.(Ha ennek az ételnek a tintahalas verzióját készítem, akkor a tisztított, karikákra vágott tintahalat rögtön a paradicsom után adom hozzá, és só helyett egy szardellafilével ízesítem.) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a receptet csak és kizárólag frissen szedett, apró szemű koktélparadicsomból, friss tésztából és bazsalikomból érdemes elkészíteni. A tésztához egy könnyű, szekszárdi kadarkát ajánlanék, mondjuk a Vesztergombi pincészetből.

1 megjegyzés:

  1. Hát a koktélparadicsomot frissen szedtem a közértből ;-), de őszintén szólva így is igen jó lett. :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!