Hozzávalók személyenként:
egy marék koktélparadicsom
egy marék friss pappardelletészta
egy gerezd fokhagyma
fél marék friss bazsalikom
fél marék peccorino sajt
olívaolaj, só, bors
A koktélparit leszemezgetem és megmosom. A bazsalikomleveleket szintén megmosom, a fokhagymát megpucolom és apróra vágom. A pappardelletésztát úgy készítem, hogy friss lasagnetészta-lapokat 1,5-2 cm-es széles csíkokra vágok. Vizet forralok a tésztafőzéshez.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek a legerősebb fokozaton, beleteszem az egész koktélparadicsomokat és pirítani kezdem. Közben a lobogó vízbe bedobom a tésztát és 3-4 perc alatt megfőzöm. A sülő paradicsomokhoz hozzáadom a fokhagymát, sózom-borsozom, majd a főzőlap erősségét visszaveszem a felére. A kifőtt tésztát, a bazsalikomot és egy-két evőkanál főzőlét hozzáadva, összerázom az egészet és egy tányérra teszem. Reszelt peccorino sajtot szórok a tetejére, meglocsolom még a legjobb minőségű extraszűz olívaolajjal – és kész.
A koktélparadicsomban szinte koncentráltan van jelen a paradicsom íze. Ennek a sülés közben kifolyt leve adja a szósz alapját, amit a fokhagyma és a bazsalikom zamata tesz igazán teljessé.(Ha ennek az ételnek a tintahalas verzióját készítem, akkor a tisztított, karikákra vágott tintahalat rögtön a paradicsom után adom hozzá, és só helyett egy szardellafilével ízesítem.) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a receptet csak és kizárólag frissen szedett, apró szemű koktélparadicsomból, friss tésztából és bazsalikomból érdemes elkészíteni. A tésztához egy könnyű, szekszárdi kadarkát ajánlanék, mondjuk a Vesztergombi pincészetből.
Hát a koktélparadicsomot frissen szedtem a közértből ;-), de őszintén szólva így is igen jó lett. :-)
VálaszTörlés