Beérett az első adag füge. Nem tudom mennyire korai ez, mindenesetre én nem emlékszem ennyire korai fügére mifelénk. Többnyire augusztus elejére/közepére érik be. Persze, még csak itt-ott van beérett darab a fán, de azért egy tálnyit, már könnyedén össze lehetett szedni.
Hogy egészen pontos legyek, nem is az én fámon, mert az még pici, hanem az egyik szomszédomén, de mivel ő nem szereti a fügét, teljes felhatalmazást kaptam tőle a gyümölcsöket illetően.
A fügék az asztalon, én meg a hűtőben kotorászok, hogy mit tudnék hozzá még keríteni (persze, közben a felét befalatozom, csak úgy magába). Mozzarella mindig van otthon, egy kevés serrano sonkát is találtam, a bazsalikom meg kint burjánzik a kertben…
Hozzávalók:
· Füge
· Mozzarella sajt (ha lehet, bivalytejes)
· Sonka –valamilyen levegőn szárított, pármai vagy jamon serrano
· Bazsalikom levelek
· Balzsamecet
· Extra szűz olívaolaj
Hogy egészen pontos legyek, nem is az én fámon, mert az még pici, hanem az egyik szomszédomén, de mivel ő nem szereti a fügét, teljes felhatalmazást kaptam tőle a gyümölcsöket illetően.
A fügék az asztalon, én meg a hűtőben kotorászok, hogy mit tudnék hozzá még keríteni (persze, közben a felét befalatozom, csak úgy magába). Mozzarella mindig van otthon, egy kevés serrano sonkát is találtam, a bazsalikom meg kint burjánzik a kertben…
Hozzávalók:
· Füge
· Mozzarella sajt (ha lehet, bivalytejes)
· Sonka –valamilyen levegőn szárított, pármai vagy jamon serrano
· Bazsalikom levelek
· Balzsamecet
· Extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A fügéket megmosom, hosszában negyedekre vágom. A bazsalikom leveleket megmosom, a mozzarellát vastagon felszeletelem. Egy deci balzsamecetet, egy serpenyőben, a felére beforralom és kihűtöm. A hajszálvékony sonka szeleteket, hosszában kettészakítom.
Fogok egy negyed fügét, egy nagyjából ugyanakkora darab mozzarellát, a kettő közé teszek egy bazsalikom levelet, és az egészet körbetekerem egy sonka szelettel.
Egy tányérra teszem a falatkákat, körbelocsolom őket a besűrített balzsamecettel, és az olívaolajjal. Kész!
Előételként, vagy könnyű nyári vacsoraként is ajánlom ezt az ételt.
Az íze, egészen fantasztikus. A füge édes, krémes húsa, a mozzarella hűvös, savanykás ízei, a bazsalikom illatos aromája, egyesül a levegőn szárított sonka markáns, finom zamatával, és így állnak össze, egy igazi íz-kavalkáddá.
A fügéket megmosom, hosszában negyedekre vágom. A bazsalikom leveleket megmosom, a mozzarellát vastagon felszeletelem. Egy deci balzsamecetet, egy serpenyőben, a felére beforralom és kihűtöm. A hajszálvékony sonka szeleteket, hosszában kettészakítom.
Fogok egy negyed fügét, egy nagyjából ugyanakkora darab mozzarellát, a kettő közé teszek egy bazsalikom levelet, és az egészet körbetekerem egy sonka szelettel.
Egy tányérra teszem a falatkákat, körbelocsolom őket a besűrített balzsamecettel, és az olívaolajjal. Kész!
Előételként, vagy könnyű nyári vacsoraként is ajánlom ezt az ételt.
Az íze, egészen fantasztikus. A füge édes, krémes húsa, a mozzarella hűvös, savanykás ízei, a bazsalikom illatos aromája, egyesül a levegőn szárított sonka markáns, finom zamatával, és így állnak össze, egy igazi íz-kavalkáddá.
Egy pohár traminivel, lehet még fokozni.
Ez nagyon ígéretes!
VálaszTörlésTegnap egy hasonló dolgot tettem föl, radicchio-levélbe tettem körtét, rá ricottát és balsamicot, majd baconba tekerve megsütöttem.
Már akkor arra gondoltam, mivel lehetne ezt az ízorgiát fokozni, vagy variálni és azt hiszem, fügével feltétlen kipróbálom!:-))
Ez a négyesfogat még nagyobb ízélményt adna:-)))
Köszönöm!
láttam a tegnapi receptedet, és be is zsákoltam:)) itt van a gépemen elmentve a linkje, hogy alkalomadtán elkészítsem.
VálaszTörlésa fügés változatot, csak ajánlani tudom:)
Szia!
VálaszTörlésNálunk is már érik a füge! Korábbi két évben nem volt idejük beérni, szeptemberre még mindig apró kis zöld volt, aztán őszre lefagyott.
Idén ígéretes a termés.
Jó fügézést!