Keresés a blogban

Sült csirke, sült fokhagymával

Imádom az egyszerű sült csirkét!
A jó sült csirke, nem is olyan egyszerű mutatvány, mint azt sokan gondolják. Könnyű elrontani. El kell találni a sütési időt, a hőfokot, hogy ne száradjon ki a hús, a fűszerezést, hogy érvényesüljön a hús íze (nem szabad túlfűszerezni).
Ha lehet, bio-csirkét szerezzünk be a hentesnél, vagy még jobb, a kapirgálós tanyasi/falusi csirke. Én, ez utóbbit kaptam egy kedves szomszédomtól, aki egy kisebbfajta vérengzést hajtott végre a baromfiudvarában, hogy feltöltse a készleteit (hűtőládáját) csirkehússal. Így hát, csirkét sütöttem.


Hozzávalók:

· 1 db. Egész csirke (kb. 1.40 kg)
· 10 dkg vaj
· 4 fej fokhagyma
· 60-70 dkg újkrumpli (közepes méretű darabok)
· fél citrom
· fél csokor petrezselyem
· só, bors, csirke fűszerkeverék
· olívaolaj


Előkészületek:

A csirkét lemosom, leszárítom.
A vajat összekeverem egy nagy csipet sóval, egy-két teáskanálnyi „sült csirke fűszerkeverékkel”, és egy kis frissen őrölt borssal.
Az ujjamat a bőr alá nyomva, meglazítom, vigyázva, hogy ne szakadjon el, és a fűszeres-sós vaj kétharmadát, a csirke bőre alá tuszkolom, a mellénél, hátánál és a combjánál is. Szétmasszírozom, hogy a vaj, egyenletesen eloszlódjon a bőr alatt. A maradék vajjal, bekenem a csirkét mindenhol kívülről és megszórom egy kis sóval.
A csirke belsejét is megsózom, fűszerezem, majd a fél citromot beletömöm. Ezután megkötözöm a húst úgy, hogy a combjait összekötöm hátul, a szárnyát és a combját pedig, szorosan a testéhez kötözöm (lásd: a képen).




















Elkészítés:

Először is kiszámítom a sütési időt úgy, hogy az alap 30 perchez, hozzáadok 25 dkg-ként 10 percet, és ez adja ki a sütés teljes hosszát, jelen esetben másfél órát.
Egy tepsit kibélelek alufóliával, egy rácsot teszek rá (lehet gyári, rácsos tepsit is kapni), és ráhelyezem a csirkét, mellével lefelé. 200 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőben, 45 percig sütöm, az alsó polcon.
Közben a krumplikat lemosom, és hosszában negyedekre vágom, a fokhagyma fejek tetejét levágom.
Kiveszem a sütőből a tepsit, leveszem rácsostól a csirkét és félreteszem, majd a tepsibe belesült, finom fűszeres vajba/zsiradékba, beleforgatom a krumpli hasábokat. A tepsibe teszem a fokhagymafejeket is, a vágott felével felfelé, amit meglocsolok egy kis olívaolajjal. Az egészet meghintem durva tengeri sóval, majd visszateszem a rácsot a hússal, a tepsire. A csirkét megfordítom, a hátára, és még 45 percre visszateszem a sütőbe.
Mikor kész, a csirkét egy tálba teszem, levágom a kötöző zsinórokat, kiveszem a citromot a belsejéből (ha valaki akarja, a citrom levét ráfacsarhatja a húsra), megszórom apróra vágott petrezselyemmel, letakarom alufóliával, és negyed óráig pihentetem. Közben a burgonyát, és a fokhagymát is melegen tartom a tálalásig. Kész.

Tippek, tálalás:

Ha nagyobb társaságot kell jóllakatnom, mindig ezt a fajta sült csirkét készítem, annyi különbséggel, hogy két-három csirkét teszek a rácsra egymás mellé, és alá a tepsibe, csak fokhagymákat teszek, fejenként legalább egy fejet. Még sosem vallottam kudarcot evvel, mindig mindenki imádta az omlós-ropogós pipihúsit, a krémes, édes és puha sültfokhagymával. Krumpli helyett aszaltparadicsomos focacciát vagy friss grissinit adtam hozzá.
De most, ezzel a krumplis verzióval sem kellet szégyenkeznem. A csirkéből kiolvadó fűszeres vajban, és a csirkéből kisülő szaftban megpiruló burgonyahasábok íze, méltó volt a finom fokhagymához és a remek sült csirkéhez.
Na meg mindehhez, egy jó pohár Mőcsényi Zöldveltelini…

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!