Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják V.


Ez is egyike a „nézzük meg mi van a hűtőben, és dobjunk össze valamit” kajáknak, amiket gyakran főzök.
Csupa-csupa zöldséget találtam a hűtőszekrényemben, ezért adta magát egy zöldséges ragu/szósz, amihez meg remekül passzol a farfalle tészta.
Természetesen ez is a villámgyors kategóriába tartozik, azaz elkészül az egész, míg a víz felforr és a tészta megfő.

Zöldséges farfalle

Hozzávalók:











· 1 nagyobb cukkini
· 2-3 grillpaprika (vagy egy kaliforniai parika)
· 1 csomag újhagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 4-5 ek. darabolt konzervparadicsom (mutti polpa)
· 2-3 ek tejszín
· 5-10 dkg parmezán (vagy grana padano)
· fél csokor bazsalikom
· olívaolaj
· só, bors, oregáno
.400-500g farfalle tészta

Elkészítés:














Felteszek egy nagyobb lábasban 4-5 liter vizet forrni.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, amire rádobom a kis kockákra vágott grillpaprikát, egy kicsit pirítom, majd hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a cukkínit. Megszórom egy csipetnyi sóval, oregánóval, és frissen őrölt borssal. Rádobom a széles karikákra vágott újhagymát, egy percig pirítom, majd lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, és rákanalazom a paradicsomot (nyáron, konzerv helyett, egy marék koktélparadicsomot szórok rá) és elkeverem, hagyom párolódni.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beleszórok 400g farfalle tésztát és al dante-re főzöm (kb. 8perc).
A szószhoz adom a tejszínt (elhagyható) összeforralom, félrehúzom a serpenyőt, beletépkedem a bazsalikom leveleket, rászedem a kifőtt tésztát, és elkeverem. Kész.

Tippek, tálalás:

Bármilyen zöldségből készíthetünk még ilyen ételt, padlizsán, spárga, gomba, sárgarépa, stb. csak arra kell odafigyelni, hogy olyan sorrendben tegyük a serpenyőbe, ahogyan puhulnak a zöldségek.
A tejszínt kihagyhatjuk a szószból, én is csak azért tettem bele, mert selymesebb mártást akartam a tésztához.
Bőségesen megszórva frissen reszelt parmezánnal tálalom.
Bor tekintetében, eléggé megnehezítettem a dolgomat. Mivel alapvetően zöldségekről van szó, a Souvignon banc lenne a jó választás, de mivel paradicsomot is használtam, adja magát egy könnyű vörösbor, de a tejszín, inkább egy Chardonnay-t kivánna. És mivel nem tudtam dönteni, egy félszáraz kaliforniai rozét nyitottam ki, és nem volt rossz választás. Jól harmonizált a zöldségek enyhe édességével, és a tejszínes paradicsom lágy savasságával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!