Ezt a receptet, Rick Steintől lestem el, akit talán a legnagyobb tekintélynek tartanak a tengeri ételek terén, de nagy ismerője (és rajongója) a francia konyhának is. Nemrég egy babos ételt láttam tőle, ami nagyon megtetszett és gyorsan le is jegyeztem a receptjét.
Ez egy nagyon egyszerű és nagyon gyorsan, fél óra alatt elkészíthető egytálétel, ami egy francia paraszti étel egy változata. Finom és laktató.
Előre bocsátom, ez nem egy gyenge kaja. Ezt bizony, inkább egy vagon kirakodáshoz, vagy kapáláshoz ajánlanám, mint egy laza kis tavaszi vacsoraként.
Hozzávalók (2 személyre):
· 1 doboz (400g) fehérbab-konzerv
· 1 szál (kb. 20dkg) füstölt kolbász (pl. csabai )
· 2 fej hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 5-6 ek. hámozott darabolt konzervparadicsom (mutti polpa)
· 1 pohár vörösbor
· 2-3 ág kakukkfű, egy kis ág rozmaring, babérlevél
· olívaolaj
· só, bors,
Előkészületek:
A konzervbabot lecsöpögtetem, a hagymákat megpucolom, és vékonyan félfőre szeletelem. A fokhagymákat hajszálvékonyra szeletelem. A kakukkfüvet, a rozmaringot, és a babérlevelet egy kis csokorba kötöm (bouquet garni). A kolbászt vastagabb
karikákra vágom.
Elkészítés:
Egy nyeles lábasban, vagy serpenyőben, olívaolajban megpirítom a kolbászt. Rádobom a hagymát, a fokhagymát, a fűszercsokrot, sózom, borsozom, és egy darabig pirítom.
Felöntöm egy pohár borral, és addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, ekkor hozzáadom a paradicsomot, és addig főzöm, míg a felére nem fő a leve.
Beleteszem a babot, lefedem, és lassú tűzön tizenöt percig főzöm/párolom. Kész.
Tippek, tálalás:
Felöntöm egy pohár borral, és addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, ekkor hozzáadom a paradicsomot, és addig főzöm, míg a felére nem fő a leve.
Beleteszem a babot, lefedem, és lassú tűzön tizenöt percig főzöm/párolom. Kész.
Tippek, tálalás:
Kolbász helyett vagy mellet, készíthetjük füstölt liba/kacsa hússal, vagy oldalassal is. Nem fog rontani rajta. Mennél több féle füstölthús van benne, annál finomabb.
Ha csípősen szeretnénk elkészíteni, használjunk csípős kolbászt, vagy morzsoljunk egy chilit a hagymára, még az elkészítés elején.
Egy vastag szelet friss-ropogós fehérkenyérrel, és egy pohár vörösborral, például szekszárdi kékfrankossal (bár én most André Jalbert Bordeaux-i cabernet-merlot borral főztem, és azt is ittam hozzá) fogyasztva, ajánlom mindenkinek. Rendkívül finom!
Ha csípősen szeretnénk elkészíteni, használjunk csípős kolbászt, vagy morzsoljunk egy chilit a hagymára, még az elkészítés elején.
Egy vastag szelet friss-ropogós fehérkenyérrel, és egy pohár vörösborral, például szekszárdi kékfrankossal (bár én most André Jalbert Bordeaux-i cabernet-merlot borral főztem, és azt is ittam hozzá) fogyasztva, ajánlom mindenkinek. Rendkívül finom!
A fehérkenyér nagyon OK, de a bor _nekem_ valahogy nem passzol az erős ízű, füstölthússal gazdagított leveshez. Az is igaz, hogy leveshez valahogy nem kívánom a bort. Főzelékhez már igen.
VálaszTörlésHSZ
VálaszTörlésez nem egy leves. nem olvastad el rendesen:))) ez egy egytálétel. kb. átmenet a ragu, és a főzelék között.
a borral igazad lehet, talán egy testesebb vöröset is elbírna, mint a kékfrankos. (én is bordeaux-it ittam hozzá)
A jobb als� sarokban lev� k�pet n�zegetve jutottam arra a k�vetkeztet�sre, hogy ez ink�bb tartalmas leves, mint h�g f�zel�k :-))
VálaszTörlésHSZ
VálaszTörlésaz csak a finom paradicsomos-vörösboros szaftja némi kisült kolbászzsírral:))