Keresés a blogban

Konyhai beruházás - Kések


A minap elcsábultam. Már régóta fáj a fogam egy profi, kovácsolt acél szakácskésre, de eddig még mindig vissza tudtam magam fogni, amiben persze nagyban segített az ára. Na persze, eddig a Wüsthof, Haiku, és a többi hasonló márkás késeket nézegettem húsz-harminc megmégtöbb ezer forintos árakon, így könnyen álltam ellent.
Megint bementem az üzletbe, hogy a szememet legeltessem kedvenceimen, az eladó már ismerősként köszöntött (mivel sokszor beszélgettünk el a késekről, a fenés fortélyairól, stb.), és rögtön elővett egy kést, hogy megmutassa nekem, mert szerinte ez egy jó vétel, amit nem utasíthatok vissza. Elfogatható áron, nagyon jó minőség. Soha nem hallottam erről a márkáról (Ernst Röttgen- Solingen), de ahogy a kezembe fogtam, rögtön érezhető volt, hogy milyen remek kis kés. Mivel kovácsolt acél, elég súlyos, de nagyon jó egyensúlyú, kellemes fogású, 26 centis pengéjű halef. Hogy mennyire fogja tartani az élét, az még a kipróbálásra vár, de szerintem nem fog csalódást okozni.
Nem igazán hagyományos szakácskés, a pengéje nem olyan széles (aminek kifejezetten örülök), valahol a szeletelő, és a séfkés között van a formája. Ha akarom, nagy szeletelőkés, ha akarom keskeny szakácskés.
Ha már lúd…alapon, kinéztem hozzá, egy kiváló minőségű francia fenőacélt (Fischer) is, aminek az ára majdnem annyi volt mint a késé, de aki hozzáértő, az tudja, hogy egy jó fenőacél közepes késsel, még mindig jobb, mint akár a legjobb kés is, egy ócska fenőacéllal.

Így hát boldog tulajdonosa lettem egy remek „kis” késnek, és egy kiváló fenőacélnak. Íme!














Ha már a késekről van szó, megmutatom a többi késeimet is.
Balról jobbra.
1. Kínai szakácskés. Sima hengerelt acélból, fillérekért (pár száz forint) vettem egy kínai boltban (négy éve), de meglepően jó, igaz nem valami jó az éltartása (ha van ilyen szó), de könnyen élezhető, pár húzás az acélon és máris borotvaéles.
2-3. Az új szerzemények
4. Az egy Tramontina szakácskés. 20 centis penge, szintén hengerelt acél, közepes minőségű, négy-ötezerért vettem pár éve.
5. Egy Fiskars filézőkés (1500ft.). Borotvaéles, de nem túl kemény, könnyen sérülő pengéje van. Már kezd, kicsit csipkés lenni az éle, ráférne egy köszörülés.
6. Egy Solingen pecsenye-szeletelőkés eredetileg, de én kenyérvágónak használom, a hullámos éle miatt. Húsz éve megvan, élezni még nem kellet, nem is tudom, hogyan kéne.
7. Kínai bárd. Baromi éles, baromi súlyos, igazi bárd. Viszonylag ritkán használom.
Nem egy nagy szám, de a célnak megfelelő, készlet. Íme!

10 megjegyzés:

  1. Életem Párja is rajong a késekért én meg nagyon hálás vagyok neki a rajongásért. Közös életünk első "nagyobb" beruházása 2 szuperjó (dick) kés volt, ma - 20 év elteltével - is ezt használom, nagyon jó az éltartásuk (igen, van ilyen szó!) és el nem tudom képzelni, főzni szerető emberek hogy tudnak meglenni szuperéles, jó kések nélkül.Elárulnád, mennyit áldoztál új kedvencedre?
    Üdvözlet és boldog ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Névtelen9:04

    A kínai bárdtól frászom van - attól tartok, hogy leesik, és beleáll a lábamba. Fóbia? Nemtom. :-)) De csokit aprítani - a Zasszony szereti a tryffét (így írják?) - csak azzal lehet.

    VálaszTörlés
  3. gabojsza
    a kés 12500ft az élező 8500ft.
    a dick késeket én is nézegettem. talán egy következő lépcsőfok lesz a dick, vagy haiku:))
    nektek is kellemes nyulat:))

    hobbiszakács :))

    VálaszTörlés
  4. Tisztára Dexter jutott eszembe... Vajon miért?:)

    VálaszTörlés
  5. Toma, ahogy nézem elkelt a vérfrissítés:)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen7:45

    Toma, remek készlet, jól fog mutatni középtájon egy santoku - ha odafér:)
    zuzu

    VálaszTörlés
  7. Névtelen18:00

    Üdv Mindenkinek!

    Azt hiszem sikerült megtalálnom amit kerestem, hosszas keresgélés után!

    Nekem is nagyon tetszik a késed, én is hasonlót szeretnék , eddig egy Wusthofot néztem csak annyi volt vele a bajom hogy a súlya nem volt megfelelő, nagyon könnyű volt pedig egy 32 cm-s Long Slicerről van szó!Kérdésem a következő lenne, hogy hol találok ilyen kést ami a séf és a szeletelő kés átmenete penge szélességű és súlyosabb kés?!A tiég ránézésre nagyon jó csak nem tudom hol tudnék ilyet venni vagy esetleg megnézni?
    Ha esetleg tudtok hasonlót azt nagyon megköszönném , mert a gyűjteményem ki szeretném egészíteni egy ilyennel!
    Márkát tekintve nem vagyok nagyon válogatós, nekem van egy Icel és három Wüsthof amik nagyon jó kések , főleg az Icel mert nagyon jó minőségű és viszonylag olcsó kés, természetesen kovácsolt mind!
    Kérlek segítsetek nekem ha tudtok , Előre is Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Fudo nevű japán cégnek van ilyen modellje damaszk pengével.
      http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/01883_Fudo_Classic_Deba_Hocho__82200

      Törlés
  8. sajnos az az üzlet ahol ezt vettem megszűnt már. egyébként egy bevásárlóközpontban található victorinox késes/ollós kis üzletben vettem. ha van a közeledben ilyen érdemes körülnézni mert sok tescoban vagy plázában van ilyen kis boltocska. márkája nem volt, csak a készítő neve (Ernst Röttgen) volt rajta és hogy solingeni műhelyről és minőségről van szó. hosszú, 26 centis, nehéz pengéje van és nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  9. Névtelen14:27

    Tiszteletem, minden késrajongónak!

    Én személy szerint a DICK késeket csak ajánlani tudom!
    A közelébe nem jöhet egy Fiskars vagy úgynevezett "Solingeni" kés. Sajnos a Solingen szó már elvesztette a varázsát, régen tényleg létezett az igazi "Solingeni" kés de már nagyon sokan gyártják ott a késüket. Amit még nagyon szeretek, hogy a DICK-nél szinte mindenhez van egy-egy külön fenőacél is.
    Évek óta csak ezeket a késeket és eszközöket használom, megérik a pénzüket!

    Ha valaki kedvet kapna, itt viszonylag nagy a választék: www.gastrologic.hu

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!