Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják

Egy újabb sorozatot indítok az útjára, méghozzá ezúttal a gyorsan és könnyen elkészíthető tészta ételeket szedem csokorba.
Sokszor van, hogy este fáradtan hazaérve, vagy éppen dél körül, mentemben otthonról, egyáltalán nincs nagy kedvem órákig főzőcskézni, ilyenkor jönnek a különböző olasz tészták. Többnyire kinyitom a hűtőt, és megnézem milyen alapanyagok állnak rendelkezésemre, amiből gyorsan összedobhatok egy szószt. A lényeg, hogy az egész étel elkészítése legfeljebb addig tartson, amíg a víz felforr, és tészta megfő.


Az olasz száraztészta főzésének szabályai:

1. A tésztát mindig bő, sós vízben kell főzni, minimum, tízdekánként egy-másfél liter vízben, és literenként egy teáskanál sóval.
2. Olajat ne öntsünk a főzővízbe!
3. A víznek lobogva kell forrni, hogy a tészta táncoljon-forogjon a vízben.
4. Ne kavargassuk a tésztát fövés közben. Egyszer keverjük át, miután a vízbe szórtuk, aztán hagyjuk „táncolni”.
5. A tésztát, csak a megadott ideig (ahogy a zacskón vagy dobozon, írva vagyon) szabad főzni, azután azonnal ki kell venni főzővízből. A tésztát nem szabad túlfőzni, mert elveszíti az ízét, és nehezebben emészthető. (magyarán, hizlal!)
6. A KIFŐTT TÉSZTÁT, LEÖBLÍTENI TILOS! Aki ilyet tesz, az egyéb bűncselekményekre is képes.
7. A kifőtt tésztát mindig azonnal használjuk fel, ne hagyjuk kihűlni, időzítsük úgy a tészta főzését.
8. A tészta sós, keményítős főzővizéből, mindig tegyünk félre egy keveset, hogy ha kell, fel tudjuk használni a mártáshoz.
Végül: mi is azaz „al dente”? A tészta akkor jó, ha csak annyira főtt meg, hogy mikor átharapjuk, érezzük a rugalmasságát, és nem mállik szét a szánkban, hanem rágni kell. Tehát, fogunkra való (al dente).



Spenótos fusilli, (2 személyre):


Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben egy nagyobb serpenyőben, 2,5 dkg vajat, és egy kevés olívaolajat melegítek, benne egy apróra vágott fokhagymával. Mikor a vaj felhabzik, és a fokhagyma is pirulni kezd, beledobom a 25 dkg megmosott, lecsöpögtetett bébi-spenótot. (sima paraj, vagy akár fagyasztott is lehet) sózom, borsozom, egy negyed szerecsendiót reszelek rá, és egy fél citrom levét is ráfacsarom. Addig kavarom, míg össze nem esik. Egy alufólia darabbal letakarom, és közepes lángon hagyom párolódni.
A közben felforrt vízbe, beleszórom a 20-25 dkg fusilli tésztát, egy kanál sót szórok rá, megkeverem, és hagyom főni.
Visszatérek a szószhoz. Az összeesett, átpárolódott spenótlevelekhet, hozzáadok két-három kanál tejszínt, elkeverem, és lekapcsolom alatta a főzőlapot.
Ha a tészta megfőtt (al dente, kb. 8perc), egy szűrőkanállal rászedem a spenótos szószra, egy-két kanál főzővízzel együtt, és elkeverem, miközben egy-két maréknyi parmezánt szórok rá. Tálaláskor, durvára tört, szárazon megpirított fenyőmaggal megszórom, parmezán forgáccsal díszítem, és meglocsolom szűz olívaolajjal.
Jóféle Chardonnay-t kortyolok mellé.

6 megjegyzés:

  1. Névtelen10:21

    "egy-két maréknyi parmezánt szórok rá. Tálaláskor, durvára tört, szárazon megpirított fenyőmaggal megszórom, parmezán forgáccsal díszítem, és meglocsolom szűz olívaolajjal.
    Jóféle Chardonnay-t kortyolok mellé."

    Vizuális típus lehetek, mert ezután a leírás után a kép inkább díszítő elem mint információ mint :-)) Az is igaz, hogy rákatintva nem jelenik meg felnagyítva :-(

    VálaszTörlés
  2. Névtelen8:27

    Kedves Toma, pont ilyen receptet kerestem mára, főleg ha a ded hagy főzni. A vega címkét felülbírálva, én fogok beletenni egy kis sonkát is az elején. A lánygyermek bár még csak 10 hónapos, az olasz kaját azt bezzeg falja rendesen! Szerintem ebből is jut neki.
    Köszönettel: orsi

    VálaszTörlés
  3. orsi
    a gyerekek mindig tudják mi a jó...:)))
    egy kis sonka, nem rontott el még ételt soha:))

    VálaszTörlés
  4. Névtelen19:35

    Nos, új fejlemények: elkészült, megettük. Főleg jól jött ki, hogy pont tegnap kaptam Olaszo-ból egyben parmezánt és olívaolajat! Nagyon köszönöm a receptet, a többit is kipróbálom! A kisgyermek falta (spagettivel csináltam, apróra vágtam neki), férj pedig (bár gyanús volt neki, hogy "csak ennyi" sonka van benne)kétszer vett, és meg sem kérdezte, hogy van-e rántotthús:-)
    gratulálok a bloghoz, köszönettel: orsi
    hugipakk.blog.hu

    VálaszTörlés
  5. orsi
    örülök, hogy jól sikerült:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!