Keresés a blogban

Kínai sült rizs

Nem vagyok nagy szakértője a kínai és más távol-keleti konyhának, inkább csak lelkes fogyasztója és rajongója. A kínai konyhaművészetet csak annyira ismerem, amennyire egy-két, a témába vágó könyvből, valamint Kylie Kwong és Ken Hom remek főzőműsoraiból, receptjeiből, meg Wangtól, a kedvenc kínai büfém szakácsától (aki könnyen lehet, hogy otthon cipőfelsőrész-készítő volt:)) eltanultam. Nálunk sajnos, nehéz beszerezni azokat a hozzávalókat, amik az autentikus kínai konyhához szükségesek, ezért én inkább azokat az ételeket készítem el, amihez be tudom szerezni az alapanyagokat. Az egyik ilyen a sült rizs, aminek a receptjét Kylie Kwongtól lestem el.

A sült rizs, vagy ahogy Wang „mester” mondaná a „sütlizs”, nagyon finom, egyszerű étel, habár, ahogy azt a kínai kajáktól megszokhattuk, nem kevés hozzávalóból áll. De ha egy kis gyakorlatunk van a konyhában, az előkészületekkel együtt sem tart fél óráig az elkészítése.A kínai konyha szentháromsága a fokhagyma, a gyömbér és az újhagyma. Szinte minden ételnek ezek képezik az alapját. Nekem például mindig van a hűtőmben egy üvegben gyömbér-fokhagyma keverék, amit úgy készítek, hogy a friss gyömbért és a fokhagymát lereszelem, és fele-fele arányban összekeverem, annyi étolajat adva hozzá, hogy egy sűrű szószhoz hasonló állagot kapjak. Légmentesen lezárva egy hónapig is eláll a hűtőben.

Hozzávalók:

2 csésze hosszú szemű rizs (jázmin vagy basmati)
4 tojás
2 fej hagyma
1 csokor újhagyma
2-3 ek. fokhagyma-gyömbér keverék (4-5 gerezd fokh., ujjnyi gyömbér)
1 csésze apróra vágott bacon
1 ek. cukor
1/2 dl száraz sherry
1/2 dl világos szójaszósz
2 ek. szezámolaj
1-2 tk chilipehely (vagy Erős Pista)
1-2 ek. osztrigaszósz
mogyoróólaj vagy étolaj, só, sötét szójaszósz



Előkészületek:

Először is megfőzöm a rizst, bő, sós, forró vízbe szórva, mintha tésztát főznék, 12-15 perc alatt. Leszűröm és alaposan lecsöpögtetem. Közben a hagymát nagyobb kockákra, az újhagymát vékony szeletekre vágom. A szalonnát apróra vágom, a tojást lazán felverem, kimérem a szójaszószt, az osztrigaszószt és a többi hozzávalót, és külön kis tálkákban a tűzhely mellé készítem, hogy kéznél legyenek, mert a sütés gyors lesz, és nincs idő közben méricskélni.
Elkészítés:


Fogok egy wokot, és bő egy deci olajat öntök bele. Felforrósítom, míg az olaj füstölni nem kezd. Beleöntöm a felvert tojást és egy lágy rántottát sütök belőle. Kiszedem egy szűrőkanállal és félreteszem. A maradék olajat kiöntöm, a wokot kitörlöm egy papírtörlővel, majd visszateszem a tűzhelyre és két-három ek. olajat öntök bele. Amikor füstölni kezd az olaj, beleteszem a fokhagyma-gyömbér keveréket és a hagymát, egy kevés sót szórok rá. Közben folyamatosan rázogatom, mozgatom a wokot. Rászórom a cukrot, a chilit és a szalonnát is, és pár pillanatig pirítom/karamellizálom, majd ráöntöm a sherryt és a világos szójaszószt. Egy kicsit párolom, rászórom az újhagyma felét, és hozzáöntöm az osztrigaszószt. Beledobom a főtt rizst, és folyamatosan rázva-keverve átmozgatom, miközben a sült tojást is hozzáadom. Amikor kész (megkóstolom és ha kell, sózom), ráöntöm a szezámolajat, hozzáadom a maradék újhagymát, még egyszer átkeverem, és kész.

Tálalás, tippek, trükkök:

A sült rizst ehetjük köretként csirkefalatokhoz vagy párolt zöldségekhez, de önálló ételként is megállja a helyét.Hűtőben, jól záródó edényben egy napig eláll, wokban, kevés olajon rázogatva fel lehet melegíteni.Tálaláskor a rizs mellé sötét szójaszószt teszek egy üveggel az asztalra, amivel bőven meg is locsolom a magam adagját.Még valamit! A kínai ételt pálcikával kell enni. Nem sznobságból, hanem mert a kínai étel fogyasztásának rituáléjához, a „feelinghez” tartozik, ami szerintem fontos az étel teljes élvezetéhez. Ha valaki nem tud pálcikával enni, az tanulja meg, nem egy ördöngösség.
A keleti ételekhez nem nagyon lehet bort választani, annyira másak a kínai ízek és fűszerek, ezért inkább valami jóféle belga sört ajánlanék hozzá kísérőnek...

3 megjegyzés:

  1. Véletlenül nem láttál egy olyan Kylie Kwong adást, ahol garnélás szendvicset készített? Addig láttam, hogy marinálta a garnélákat, majd a végeredményt. Kiesett a többi : (((( Valahogy két toastkenyér közé tette, talán tojással összeragasztotta, majd kisütött???? Ugye láttad???

    VálaszTörlés
  2. valami rémlik, biztos hogy láttam, de ha agyonütnek sem jut eszembe hogyan is csinálta. majd kutatok, és ha valohol rábukkanok, értesítelek:)

    VálaszTörlés
  3. sziasztok. En dolgoztam kinai etterembe angliaba es mi ugy csinaltuk hogy a mar keszre fozott pici garnelakat ledaraltuk husdaraloval majd egy pici so pici fokhagyma es egy par csepp szezamolaj ment bele. Osszekevertuk aztan megszortuk kukorica kemenyitovel. Ezzel is osszekevrtuk aztan megkentuk a toast kenyereket majd fekete feher szezamba nyomtuk a megkent felet. Majd bo olajba 2-3 perc alatt kisutottuk. Isteni finom edes savanyu szosszal. Remelem tudtam segiteni

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!