Keresés a blogban

Erdei gomba-por

Ez egy nagyon intenzív ízesítő, amit fűszerként használhatunk sokféle gombaétel ízesítéséhez, vagy szószok/mártások készítéséhez.
Én többnyire az új gombaszezon indulásakor szoktam ilyet készíteni, az előző évben leszárított, gombákból, amik megmaradtak az új szezonig.
Vargánya, rókagomba, szegfűgomba, egyenlő arányú keverékét használom többnyire, nekem ez vált be, de más verziókat is ki lehet próbálni.

Elkészítés:

A szárított gombát, fél órára egy 50-60 fokra melegített sütőben tovább szárítom (a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyva), majd kávédarálóban finom porrá őrlöm. Kész.

Amennyiben boltban vásárolt szárított gombából szeretnénk készíteni, akkor nem árt bő vízzel leöblíteni a gombát (gyorsan, hogy ne ázzon át), mert homok és por lehet rajta és nem lenne jó, ha korcogna a fogunk alatt. Egy papírtörlőn szétterítve szárítsuk, majd sütőben legalább egy órán át tovább szárítjuk 50-60 fokon (sütőt résnyire nyitva hagyva). Ezután őröljük.

A termesztett gombából készült leveseket, pörkölteket és szószokat ízesíthetjük, egy-két teáskanálnyi gombaporral.

1 megjegyzés:

  1. Óóó, basszus, sütőben szárítás... Hogy mit össze szoptam a vargányával, hogy összeporítsam, és a jó istennek se jött össze. Köszi a világosságot. Ismét. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!