Hozzávalók:
40-50 dkg sütőtök
1 nagyobb burgonya
1 liter zöldség alaplé vagy tyúkhúsleves
1 fej hagyma vagy póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
12-15 zsályalevél
1 tk. koriandermag
4-5 szegfűszeg
fél szerecsendió
5 dkg vaj
4 szelet toastkenyér
1 dl tejszín
só, bors
Előkészületek:
A tököt feldarabolom, és a darabokba egy-két szegfűszeget szúrva, 180-200 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütöm. Amikor kihűlt, kiszedem a szegfűszeget, a héjából kikanalazom a húsát, és egy edénybe teszem. Egy serpenyőben megpirítom szárazon a koriandermagokat. Ha kihűltek, egy mozsárban durvára töröm őket.A krumplit meghámozom és kockákra vágom, a hagymát, fokhagymát szintúgy.
Elkészítés:
Egy lábosban a vaj felén és egy kevés olajon megdinsztelem a hagymát és az apróra vágott fokhagymát, aztán hozzáadom a koriandert. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beledobom a kockákra vágott burgonyát, és közepes lángon addig főzöm, míg a krumpli meg nem puhul. Félrehúzom az edényt, beleteszem a sütőtök húsát, ráreszelem a szerecsendiót, és egy botmixerrel simára pürésítem az egészet. Visszateszem a tűzhelyre és összeforralom a levest. Ezután újra félrehúzom, és hozzáadom a tejszínt. Simára keverem és utánafűszerezek, ha kell. Melegen tartva félreteszem.Elkészítem a croutonokat.A megmosott, megszárított zsályaleveleket bő, forró olajban hirtelen (pár másodperc alatt) kisütöm, hogy ropogósak legyenek.
Tálalás, tippek:
Levesescsészében tálalom, a croutonokkal és zsályachipsszel.A sütőtök-krémleves csak frissen elkészítve jó, akárcsak a többi krémleves. Ebben az ételben sok különböző íz dominál, ugyanakkor mégis harmonikus egésszé állnak össze, igazi karácsonyi hangulatot idézve. A sütőtök édes zamata, a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió keleties ízei egyesülnek a tejszín bársonyosságával és a zsályalevelek, a croutonok ropogósságával. Mindehhez egy félszáraz badacsonyi szürkebarátot (pinot gris) kortyolgatva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése