Keresés a blogban

Sütőtök-krémleves (karácsonyi menü: leves)

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem, ha tél, akkor krémleves. Mivel karácsony télen van, ezért adta magát, hogy valamilyen krémlevest fogok készíteni. Még mindig „szezonja” van, így nagyszerű érett, édes sütőtököt kaptam a zöldségesemtől, s ezzel már az is eldőlt, milyen levest készítek. Íme!...


Hozzávalók:

40-50 dkg sütőtök
1 nagyobb burgonya
1 liter zöldség alaplé vagy tyúkhúsleves
1 fej hagyma vagy póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
12-15 zsályalevél
1 tk. koriandermag
4-5 szegfűszeg
fél szerecsendió
5 dkg vaj
4 szelet toastkenyér
1 dl tejszín
só, bors


Előkészületek:

A tököt feldarabolom, és a darabokba egy-két szegfűszeget szúrva, 180-200 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütöm. Amikor kihűlt, kiszedem a szegfűszeget, a héjából kikanalazom a húsát, és egy edénybe teszem. Egy serpenyőben megpirítom szárazon a koriandermagokat. Ha kihűltek, egy mozsárban durvára töröm őket.A krumplit meghámozom és kockákra vágom, a hagymát, fokhagymát szintúgy.

Elkészítés:

Egy lábosban a vaj felén és egy kevés olajon megdinsztelem a hagymát és az apróra vágott fokhagymát, aztán hozzáadom a koriandert. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beledobom a kockákra vágott burgonyát, és közepes lángon addig főzöm, míg a krumpli meg nem puhul. Félrehúzom az edényt, beleteszem a sütőtök húsát, ráreszelem a szerecsendiót, és egy botmixerrel simára pürésítem az egészet. Visszateszem a tűzhelyre és összeforralom a levest. Ezután újra félrehúzom, és hozzáadom a tejszínt. Simára keverem és utánafűszerezek, ha kell. Melegen tartva félreteszem.Elkészítem a croutonokat.A megmosott, megszárított zsályaleveleket bő, forró olajban hirtelen (pár másodperc alatt) kisütöm, hogy ropogósak legyenek.

Tálalás, tippek:

Levesescsészében tálalom, a croutonokkal és zsályachipsszel.A sütőtök-krémleves csak frissen elkészítve jó, akárcsak a többi krémleves. Ebben az ételben sok különböző íz dominál, ugyanakkor mégis harmonikus egésszé állnak össze, igazi karácsonyi hangulatot idézve. A sütőtök édes zamata, a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió keleties ízei egyesülnek a tejszín bársonyosságával és a zsályalevelek, a croutonok ropogósságával. Mindehhez egy félszáraz badacsonyi szürkebarátot (pinot gris) kortyolgatva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!