Keresés a blogban

Forralt bor, ahogy én készítem


A téli estéken, keresve sem lehet kellemesebb italt találni, mint egy pohár, meleg forralt bort.
Valószínűleg, mindenkinek meg van a maga „a legjobb forralt bor” receptje, mint ahogy nekem is. Igazából, szerintem ahhoz, hogy finom forralt bort készítsünk, három fontos szabályt kell betartani.
Egy: csak olyan bort használjunk, amit amúgy is meginnánk. Tehát legyen a bor jó minőségű.
Kettő: a bort mindig keverjük vízzel, kétharmad, egyharmad arányban.
Három: annak ellenére, hogy ennek az italnak forralt bor a neve, soha se forraljuk fel. Csak addig szabad melegíteni, míg gyöngyözni nem kezd.
Én legjobban vörösborból szeretem, szerintem ehhez az a legjobb. Ha télen összejövetel van nálam, többnyire ezt készítek, mert szinte mindenki szereti. Csinálok vagy öt litert, beleteszek egy merőkanalat, és mindenki szed magának, ha elfogyott a poharából.Hozzávalók (2 literhez):

Két üveg vörösbor
7 dl víz
1-2 rúd fahéj
10-20 dkg cukor (ízlés szerint)
2 csillagánizs
5-6 szegfűszeg
1 nagyobb citrom héja
Fél citrom leve

Elkészítés:

Egy lábasba, beleöntöm a vizet, és a cukrot, és addig melegítem, míg a cukor fel nem olvad. Ezután hozzáöntöm a bort, beleteszem a fűszereket, egy zöldség hámozóval citromhéj forgácsokat készítek, és azt is beleteszem, befacsarom a fél citrom levét.
Az egészet lassú tűzön melegíteni kezdem addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd, de még nem forr. Ekkor félrehúzom, hagyom hogy hűljön egy kicsit, majd a takarékra állított lapra visszateszem, hogy végig meleg maradjon, míg el nem fogy.
(az utolsó kép forrása:google)

1 megjegyzés:

  1. Rakjál bele aszalt gyümölcsöket, az sokat dob rajta. Ezen az oldalon tök sok hasznos infót találtam a borokról http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!