Keresés a blogban

Tabouleh - bulgursaláta

Ígéretemhez híven, most következzen a tabbouleh. A tabbouleh (ejtsd: tabulé/tabuli) egy rendkívül tápláló, ugyanakkor nagyon üdítő ízű, bulgurból és zöldfűszerekből álló saláta, melyet a legtöbben Libanonhoz kötnek, de gyakorlatilag Marokkótól Törökországig, a Földközi-tenger egész déli partja mentén ismerik valamelyik változatát. Ez az én verzióm.

Alapja, a bulgur (más néven búzatöret) nem más, mint zöld búzaszemek gőzölve, szárítva és törve. Nálunk is kapható, főleg a nagyobb élelmiszer-áruházak bioétel-polcain dugják el. Az előkészítésére két „iskola” létezik. Vannak, akik vízben megfőzik, mint egy tésztát vagy a rizst, mások egyszerűen hideg vízbe áztatják fél órára. Én utóbbit javaslom, mert így megmarad a bulgur kellemes, kissé diós íze, és az állaga (al dente) is jobban illik a salátához.

Bevásárlólista:

2 csésze bulgur
2 csomag petrezselyem
egy csomag friss menta
2 közepes lilahagyma
5-6 paradicsom
1-2 citrom leve
1,5 dl extraszűz olívaolaj
1-2 chilipaprika (ízlés szerint)
só, bors, koriandermag (elhagyható)

Előkészületek:

A bulgurt beáztatom két-háromszoros mennyiségű vízbe, és fél-egy órát állni hagyom. A petrezselymet és a mentát felaprítom, a hagymát durvára felkockázom. A paradicsomot négybe vágom, kiszedem a magját és az egész belsejét, majd a húsát szintén felkockázom, nagyjából akkorára, mint a hagymát. Fél tk. koriandermagot, ugyanannyi egész borsot és egy-két szárított chilit a mozsárban összetörök. A citrom levét egy kisebb, zárható üvegbe öntöm, hozzáadom az olívaolajat (1:3 arányban) és az összetört fűszereket, sózom, majd az üveget lezárva, alaposan összerázom.

Elkészítés:

A bulgurról leöntöm a felesleges vizet, és egy nagyobb salátástálba teszem. Hozzáadom a hagymát, a zöldfűszereket és a paradicsomot, majd két villa segítségével összekeverem. Az öntet felét ráöntöm, újra átforgatom, majd a maradékot adagolva, keverve és kóstolva alakítom az öntet és a saláta arányát. (A lényeg, hogy ne ázzon az öntetben, de azért minden szemet vonjon be.) Ha kell, még egyszer megsózom, és kész.

Tippek és tálalás:

A tabbouleh frissen a legjobb, de azért jól lezárva a hűtőben másnapig eláll.
Az alapanyagok arányain lehet változtatni saját szájunk íze szerint, vagy akár mást is adhatunk még hozzá. Grillezett cukkinit, mazsolát, csicseriborsót, pácolt citromhéjat, újhagymát, olívabogyót, fetasajtot stb. (Azt javaslom, először készítsétek el a leírt recept alapján, azután a következő már alakítható tetszés szerint.)
Ez a saláta remekül passzol például grillezett kecskesajthoz, húsokhoz vagy halakhoz. Természetesen önálló (vega) fogásként is megállja a helyét, a Közel-Keleten is többnyire így fogyasztják.
Igazán ajánlom az elkészítését azoknak, akik még nem ettek tabbouleh-t, mert ez egy újabb felfedezőút az ízek világába. A petrezselyem és menta friss-zöld ízei, a hagyma karakteres zamata és a bulgur diós aromája keveredik a pikáns-csípős öntettel. Az egész így együtt egy kellemes, egzotikus, mégis ismerős ízkombinációt alkot.

Önálló ételként, esetleg grillezett kecskesajttal, csirkemellel fogyasztva, egyértelműen egy palack fiatal és friss, üde savakkal rendelkező Sauvignon Blanc (mondjuk, bátaapáti) a legjobb választás.

9 megjegyzés:

  1. Hello, azt szeretném kérdezni, hogy hány főre elég ez a mennyiség? Üdv: FatMo

    VálaszTörlés
  2. ha külön nem írom, akkor általában négy személyre szólnak a receptek:)
    itt függ attól is, hogy köretként, vagy önálló fogásként, salátaként esszük. köretként, pl. a tajine mellé elég öt-hat főnek is...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  4. Hello ismét, a szilveszteri fondüe lakomához megcsináltam. Hatalmas sikere volt!

    VálaszTörlés
  5. Névtelen15:55

    Szia!
    A paradicsom belsejet belerajuk vagy eldobjuk?
    koszi
    erika

    VálaszTörlés
  6. eldobjuk. nem teszem bele, mert eláztatja a salátát...

    VálaszTörlés
  7. Névtelen17:04

    Szia,
    koszi a valaszt,megcsinaltam,nagyon izlik,asszem rendszeresen fog keszulni.;-)
    Erika

    VálaszTörlés
  8. Névtelen16:07

    Kedves Toma!

    Annyiban egészíteném ki megállapításodat, mely szerint két iskola létezne a tabbouleh készítésben, hogy én egy 3. bár az általad is támogatott áztatásos módszer híve vagyok. Ugyanakkor nem külön áztatom a bulgurt, hanem külön víz felhasználása nélkül a hozzáadott zöldségből, citromléből keletkező nedvességet használom arra, hogy a búzatöret megpuhuljon. Így én a paradicsom magjait és levét sem dobom el, hanem megy az is a salátába.

    Üdv: Jessi

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!