Szép
borjúszeletekhez jutottam véletlenül, amitől rögtön beindultam.
Először egy saltimbocca
alla romana jutott az eszembe, amit aztán rögtön
továbbgondoltam, mert egy jó kis borjú bécsi is belebegett a
szemem elé, és arra gondoltam mi lenne ha ezt a kettőt valahogy
fúziónálnám. Így született ez a fogás. Köretnek valami
szezonálist kerestem és eszembe jutott a karfiol a kamrában amihez
pont volt egy remek püré receptem és még a kertben is
fagyoskodott egy ágyásnyi mángold. Ezzel össze is állt a vacsora
menüje.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
4 szelet borjú vagy sertés karaj (kb. 40 dkg.)
.
4 vékony szelet angolszalonna
.
4-8 db. friss zsályalevél
.
2 tojás
.
1 csésze liszt
.
1 csésze panko és házi
morzsa keveréke
.
3-4 ek. ghí
– tisztított vaj
.
vaj
.
só, bors, szegfűszeg, babérlevél
.
0,5 kg. karfiol
.
15-20 dkg bébirépa
.
maréknyi mángold
.
1 gerezd fokhagyma
.
tej
Elkészítése:
1.
A karfiolt megmosom és kisebb rózsákra szedem, egy lábosba dobom
és felöntöm annyi tejjel, hogy éppen ellepje, sózom és
borsozom, beledobok 1-2 db. szegfűszeget, egy babérlevelet, majd
lefedve lassú tűzön puhára párolom.
2.
A babérlevelet kidobom belőle, a karfiolt átmerem egy turmixgépbe
és simára turmixolom, közben a főzőlevét hozzáadagolva
beállítom kellő sűrűséget, majd ha kell, még sózom borsozom.
Melegen tartva félreteszem.
3.
Az kb. centi vastag hússzeleteket két fólia között enyhén
megklopfolom egy sodrófával, sózom borsozom, majd az egyikre
helyezek egy vékony szelet angolszalonnát, erre teszek 2-3 friss
zsályalevelet, azután beborítom a másik szelet hússal és a
széleit jól összenyomkodom (meg is tűzhetjük egy hústűvel).
4.
Lisztbe, tojásba, majd házi kenyérmorzsa és panko, fele-fele
arányú keverékébe forgatom, közben vigyázok ne nyíljon szét a
szelet.
5.
Serpenyőben ghít forrósítok közepesnél erősebb fokozaton, majd
2-2,5 percig sütöm oldalanként míg szép aranybarna színt nem
kap, papírtörlővel leitatom, majd sütőpapírral bélelt
sütőlapra teszem és a 180 fokra előmelegített sütőben sütöm
még 12 percet.
6.
Közben egy serpenyőben kevés vajat melegítek, hozzáadom a bébi
sárgarépákat átforgatom, sózom, borsozom, majd kevés vizet,
hogy harmadáig se lepje el, öntök alá, lefedem és pár percig
párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton.
7.
Mikor félig megpuhult a répa, félrehúzom a serpenyő egyik
felébe, a másik felébe dobom a felaprított mángold szárakat és
a csíkokra vágott leveleket, megszórom az egészet az apróra
vágott fokhagymával és az egészet készre párolom.
Tálaláskor
a tányérra teszek pár kanálnyit a karfiolszószból, erre szedek
a mángoldból és bébirépából, majd mellé teszem a hússzeletet.
Tipp!
Frissen elkészítve tálaljuk, csak frissen az igazi, melegíteni
nem ajánlatos, kivéve a karfiolpürét, azt két napig is
letarthatjuk a hűtőben és újramelegíthető.
Ha
nincsen bébirépa a zöldségesnél, használjunk sárgarépát,
vágjuk formás hasábokra. Mangold helyett párolhatunk
spenótleveleket is.
A
„panko” egy japán morzsafajta, ázsiai boltokban, delikatesz és
csemege boltokban kapható.
Finom
szaftosra sült hús rajta a ropogós sült panírral, belül a
szalonna és zsálya pompás zamataival, hozzá a krémes karfiolpüré
és finom párolt zöldségek. Érdemes kipróbálni!
Egy
pohár száraz fehérbort kortyoltam mellé, egy Chardonnay-t
Tolnából (Danubiana '09), ami remekül passzolt az ételhez.
Elkészítési
idő: 55 perc
Költségek:
kb. 950 Ft./adag
Energiatartalom:
820 Kcal./adag
A mostani kora reggeli időpont ide vagy oda: összefutott a nyál a számban, igazán gusztusos és szemetgyönyörködtető ez az étel, le a kalappal! :)
VálaszTörlésIlyen rántotthusit már én is sütöttem császárszalonnával, csak zsálya nélkül. Próbáld ki egyszer, hogy leforrázott zsenge kelkáposztalevelet hajtogatsz két vékony zselet hús közé, isteni! Na, most nekem is beindult a nyálelválasztásom. :-)
VálaszTörlésTényleg elég csak összefogni a széleknél, nem fog az szétesni? Én emiatt nem próbáltam még semmilyen töltött rántot húst sem, pedig amúgy nagyon szeretem. Van valami trükk?
VálaszTörlésZiebi:
VálaszTörlésha picit megütögeted/klopfolod előtte, a hús jól fog tapadni a másik hússal, csak arra kell vigyázni, hogy a széleit ne érje a töltelék vagy bármi, mert ott szétnyílhat. Meg persze az is fontos, hogy vékony hússzeletek legyenek, mert a vastagok egy bizonyos méret felett nem tartanak...
Köszi, most hogy te írod így ki merem próbálni, eddig gyáva voltam hozzá. :)
VálaszTörlésazért ha először készíted így, csinálj egy próbasütést mielőtt a többit is sütni kezded, mert ha mégis szétnyílna, még a többit meg tudod tűzni fogpiszkálóval...:)
VálaszTörlésRendben, így lesz. :)
VálaszTörlésNem tudom ezt olvasod-e még....megcsináltam csirkével, füstölt sonka és mozzarella ment bele, az volt otthon, és NEM NYÍLT SZÉT!! :) Köszi a tippeket! :))
VálaszTörlésmindent olvasok, rajta tartom a szemem az olvasókon!:)))
VálaszTörlésörülök, hogy sikerült! you're welcome!:)