Keresés a blogban

Zsályás-szalonnás rántott borjúszelet karfiolszósszal és párolt zöldségekkel




Szép borjúszeletekhez jutottam véletlenül, amitől rögtön beindultam. Először egy saltimbocca alla romana jutott az eszembe, amit aztán rögtön továbbgondoltam, mert egy jó kis borjú bécsi is belebegett a szemem elé, és arra gondoltam mi lenne ha ezt a kettőt valahogy fúziónálnám. Így született ez a fogás. Köretnek valami szezonálist kerestem és eszembe jutott a karfiol a kamrában amihez pont volt egy remek püré receptem és még a kertben is fagyoskodott egy ágyásnyi mángold. Ezzel össze is állt a vacsora menüje.


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 4 szelet borjú vagy sertés karaj (kb. 40 dkg.)
. 4 vékony szelet angolszalonna
. 4-8 db. friss zsályalevél
. 2 tojás
. 1 csésze liszt
. 1 csésze panko és házi morzsa keveréke
. vaj
. só, bors, szegfűszeg, babérlevél
. 0,5 kg. karfiol
. 15-20 dkg bébirépa
. maréknyi mángold
. 1 gerezd fokhagyma
. tej


Elkészítése:

1. A karfiolt megmosom és kisebb rózsákra szedem, egy lábosba dobom és felöntöm annyi tejjel, hogy éppen ellepje, sózom és borsozom, beledobok 1-2 db. szegfűszeget, egy babérlevelet, majd lefedve lassú tűzön puhára párolom.
2. A babérlevelet kidobom belőle, a karfiolt átmerem egy turmixgépbe és simára turmixolom, közben a főzőlevét hozzáadagolva beállítom kellő sűrűséget, majd ha kell, még sózom borsozom. Melegen tartva félreteszem.
3. Az kb. centi vastag hússzeleteket két fólia között enyhén megklopfolom egy sodrófával, sózom borsozom, majd az egyikre helyezek egy vékony szelet angolszalonnát, erre teszek 2-3 friss zsályalevelet, azután beborítom a másik szelet hússal és a széleit jól összenyomkodom (meg is tűzhetjük egy hústűvel).
4. Lisztbe, tojásba, majd házi kenyérmorzsa és panko, fele-fele arányú keverékébe forgatom, közben vigyázok ne nyíljon szét a szelet.
5. Serpenyőben ghít forrósítok közepesnél erősebb fokozaton, majd 2-2,5 percig sütöm oldalanként míg szép aranybarna színt nem kap, papírtörlővel leitatom, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem és a 180 fokra előmelegített sütőben sütöm még 12 percet.
6. Közben egy serpenyőben kevés vajat melegítek, hozzáadom a bébi sárgarépákat átforgatom, sózom, borsozom, majd kevés vizet, hogy harmadáig se lepje el, öntök alá, lefedem és pár percig párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton.
7. Mikor félig megpuhult a répa, félrehúzom a serpenyő egyik felébe, a másik felébe dobom a felaprított mángold szárakat és a csíkokra vágott leveleket, megszórom az egészet az apróra vágott fokhagymával és az egészet készre párolom.

Tálaláskor a tányérra teszek pár kanálnyit a karfiolszószból, erre szedek a mángoldból és bébirépából, majd mellé teszem a hússzeletet.
Tipp! Frissen elkészítve tálaljuk, csak frissen az igazi, melegíteni nem ajánlatos, kivéve a karfiolpürét, azt két napig is letarthatjuk a hűtőben és újramelegíthető.
Ha nincsen bébirépa a zöldségesnél, használjunk sárgarépát, vágjuk formás hasábokra. Mangold helyett párolhatunk spenótleveleket is.
A „panko” egy japán morzsafajta, ázsiai boltokban, delikatesz és csemege boltokban kapható.
Finom szaftosra sült hús rajta a ropogós sült panírral, belül a szalonna és zsálya pompás zamataival, hozzá a krémes karfiolpüré és finom párolt zöldségek. Érdemes kipróbálni!
Egy pohár száraz fehérbort kortyoltam mellé, egy Chardonnay-t Tolnából (Danubiana '09), ami remekül passzolt az ételhez.

Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: kb. 950 Ft./adag
Energiatartalom: 820 Kcal./adag


9 megjegyzés:

  1. Névtelen7:32

    A mostani kora reggeli időpont ide vagy oda: összefutott a nyál a számban, igazán gusztusos és szemetgyönyörködtető ez az étel, le a kalappal! :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen rántotthusit már én is sütöttem császárszalonnával, csak zsálya nélkül. Próbáld ki egyszer, hogy leforrázott zsenge kelkáposztalevelet hajtogatsz két vékony zselet hús közé, isteni! Na, most nekem is beindult a nyálelválasztásom. :-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg elég csak összefogni a széleknél, nem fog az szétesni? Én emiatt nem próbáltam még semmilyen töltött rántot húst sem, pedig amúgy nagyon szeretem. Van valami trükk?

    VálaszTörlés
  4. Ziebi:
    ha picit megütögeted/klopfolod előtte, a hús jól fog tapadni a másik hússal, csak arra kell vigyázni, hogy a széleit ne érje a töltelék vagy bármi, mert ott szétnyílhat. Meg persze az is fontos, hogy vékony hússzeletek legyenek, mert a vastagok egy bizonyos méret felett nem tartanak...

    VálaszTörlés
  5. Köszi, most hogy te írod így ki merem próbálni, eddig gyáva voltam hozzá. :)

    VálaszTörlés
  6. azért ha először készíted így, csinálj egy próbasütést mielőtt a többit is sütni kezded, mert ha mégis szétnyílna, még a többit meg tudod tűzni fogpiszkálóval...:)

    VálaszTörlés
  7. Rendben, így lesz. :)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom ezt olvasod-e még....megcsináltam csirkével, füstölt sonka és mozzarella ment bele, az volt otthon, és NEM NYÍLT SZÉT!! :) Köszi a tippeket! :))

    VálaszTörlés
  9. mindent olvasok, rajta tartom a szemem az olvasókon!:)))
    örülök, hogy sikerült! you're welcome!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!