Tart
még a jó idő, fenntartva a nyár illúzióját, és ez a konyhámon
is meglátszik. Nyoma sincs még benne az ilyenkor megszokott őszi
alapanyagoknak, mint mondjuk a sütőtök, paszternák vagy káposzta.
Ehelyett az utolsó még beérett kései zamatos paradicsomokkal,
friss zsenge zöldbabbal az idei harmadik vetésből, meg zsenge
mángolddal dolgozhatok, és még a grillsütő sem került be a
faházba, még sűrűn beizzítom benne a faszenet. Ennek szellemében
készült az alábbi étel...
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
2 db. kacsacomb
.
50 dkg. friss érett paradicsom
.
25 dkg. mángold
.
20 dkg. zsenge zöldbab
.
4 db. nagyobb csiperke gomba
.
2 gerezd fokhagyma
.
3-4 szardella filé
.
olívaolaj
.
2 ek. vaj
.
2-4 ág friss kakukkfű
.
só, bors, cukor
a
pácoláshoz:
.
4-5 ág friss kakukkfű
.
4-5 ág friss rozmaring
.
3-4 gerezd fokhagyma
.
napraforgó olaj
Elkészítés:
1.
A kacsacombokat két nappal előtte bepácolom, egy mélyebb edénybe
tépkedem a zöldfűszerek és a vékonyra szeletelt fokhagyma felét,
erre fektetem a megsózott, borsozott kacsacombokat, a tetejére megy
a maradék fűszer és fokhagyma, majd felöntöm annyi olajjal, hogy
teljesen ellepje. Hűtőben pihen így két napot.
2.
A bepácolt combokról lecsorgatom az olajat, letörölgetem, majd a
forró grillrácson sütöm 10 percet, többször is megfordítva,
aranybarnára és ropogósra sütve a bőrét.
3.
A parazsat a sütő egyik felébe kotrom, a combokat átteszem a rács
másik felére ami alatt nincs parázs, majd lecsukom a sütő
fedelét és 40-50 percig sütöm, míg teljesen át nem sül, de még
nem szárad ki a hús.
4.
Közben a gombafejekből kivágom a tönköt, megsózom a belsejét,
tépkedek rá kakukkfüvet és egy kiskanálnyi vajat teszek bele.
5.
A hús sütési idejének lejárta előtt 10-15 perccel, a
gombafejeket is a grillre teszem, a parázs feletti részre és
visszacsukom a fedelét.
6.
Egy nagy serpenyőben vagy wokban kanálnyi olívaolajat forrósítok,
beleszórom az apróra vágott fokhagymát és szardellát, majd
hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, sózom és borsozom, egy
csipet cukrot szórok rá és közepes fokozaton (kerámialap
#6/9) főzöm 15-20 percet.
7.
A mángolt szarakat levágom a levelekről, a szárakat feldarabolom
és a zöldbabbal együtt hozzáadom a paradicsomszószhoz és
további 10 percig főzöm, de már fedő alatt.
8.
A csíkokra vágott mangold leveleket is hozzáadom és még újabb 5
percig főzöm fedő alatt.
Tálaláskor
a tányérra szedek a paradicsomos zöldbabból és mángoldból,
erre helyezem a sült kacsacombot és mellé teszek a gombafejekből
is.
Tipp!
Nem csak grillsütőben készíthető el ez az étel, serpenyőben
pirítsuk meg, majd tegyük a 150 fokos sütőbe 40-50 percre. Vagy
tepsiben alufólia alatt süssük a kacsacombot 1,5 órát 160-170
fokon és a végén pirítsuk meg serpenyőben. A gombát pedig
grillfokozaton süssük a sütőben 6-8 percig.
Finom
paradicsomos zöldségköret, ropogós bőrű puha kacsacomb és
finom fűszeres és vajas gombafejek. Ennyi a fogás. Érdemes
kipróbálni!
Az
étel mellé egy remek száraz vörösbort, egy pohár Pinot Noirt
(Wylyan '06) ajánlok.
Elkészítési
idő: 70 perc.
Költségek:
kb. 950 Ft./adag
Kalóriatartalom:
780 Kcal./adag
Ez nagyon tetszik. Ami igazan megfogott benne, az az egyszerusege. En mangold helyett spenottal fogom a hetvegen megprobalni (ha nem azom el a grill mellett).
VálaszTörlésKoszi a receptet!