Keresés a blogban

Grillezett kacsacomb és gomba paradicsomos zöldbabbal és mángolddal




Tart még a jó idő, fenntartva a nyár illúzióját, és ez a konyhámon is meglátszik. Nyoma sincs még benne az ilyenkor megszokott őszi alapanyagoknak, mint mondjuk a sütőtök, paszternák vagy káposzta. Ehelyett az utolsó még beérett kései zamatos paradicsomokkal, friss zsenge zöldbabbal az idei harmadik vetésből, meg zsenge mángolddal dolgozhatok, és még a grillsütő sem került be a faházba, még sűrűn beizzítom benne a faszenet. Ennek szellemében készült az alábbi étel...



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. kacsacomb
. 50 dkg. friss érett paradicsom
. 25 dkg. mángold
. 20 dkg. zsenge zöldbab
. 4 db. nagyobb csiperke gomba
. 2 gerezd fokhagyma
. 3-4 szardella filé
. olívaolaj
. 2 ek. vaj
. 2-4 ág friss kakukkfű
. só, bors, cukor
a pácoláshoz:
. 4-5 ág friss kakukkfű
. 4-5 ág friss rozmaring
. 3-4 gerezd fokhagyma
. napraforgó olaj

Elkészítés:

1. A kacsacombokat két nappal előtte bepácolom, egy mélyebb edénybe tépkedem a zöldfűszerek és a vékonyra szeletelt fokhagyma felét, erre fektetem a megsózott, borsozott kacsacombokat, a tetejére megy a maradék fűszer és fokhagyma, majd felöntöm annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Hűtőben pihen így két napot.
2. A bepácolt combokról lecsorgatom az olajat, letörölgetem, majd a forró grillrácson sütöm 10 percet, többször is megfordítva, aranybarnára és ropogósra sütve a bőrét.
3. A parazsat a sütő egyik felébe kotrom, a combokat átteszem a rács másik felére ami alatt nincs parázs, majd lecsukom a sütő fedelét és 40-50 percig sütöm, míg teljesen át nem sül, de még nem szárad ki a hús.
4. Közben a gombafejekből kivágom a tönköt, megsózom a belsejét, tépkedek rá kakukkfüvet és egy kiskanálnyi vajat teszek bele.
5. A hús sütési idejének lejárta előtt 10-15 perccel, a gombafejeket is a grillre teszem, a parázs feletti részre és visszacsukom a fedelét.
6. Egy nagy serpenyőben vagy wokban kanálnyi olívaolajat forrósítok, beleszórom az apróra vágott fokhagymát és szardellát, majd hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, sózom és borsozom, egy csipet cukrot szórok rá és közepes fokozaton (kerámialap #6/9) főzöm 15-20 percet.
7. A mángolt szarakat levágom a levelekről, a szárakat feldarabolom és a zöldbabbal együtt hozzáadom a paradicsomszószhoz és további 10 percig főzöm, de már fedő alatt.
8. A csíkokra vágott mangold leveleket is hozzáadom és még újabb 5 percig főzöm fedő alatt.

Tálaláskor a tányérra szedek a paradicsomos zöldbabból és mángoldból, erre helyezem a sült kacsacombot és mellé teszek a gombafejekből is.
Tipp! Nem csak grillsütőben készíthető el ez az étel, serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük a 150 fokos sütőbe 40-50 percre. Vagy tepsiben alufólia alatt süssük a kacsacombot 1,5 órát 160-170 fokon és a végén pirítsuk meg serpenyőben. A gombát pedig grillfokozaton süssük a sütőben 6-8 percig.
Finom paradicsomos zöldségköret, ropogós bőrű puha kacsacomb és finom fűszeres és vajas gombafejek. Ennyi a fogás. Érdemes kipróbálni!
Az étel mellé egy remek száraz vörösbort, egy pohár Pinot Noirt (Wylyan '06) ajánlok.

Elkészítési idő: 70 perc.
Költségek: kb. 950 Ft./adag
Kalóriatartalom: 780 Kcal./adag


1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik. Ami igazan megfogott benne, az az egyszerusege. En mangold helyett spenottal fogom a hetvegen megprobalni (ha nem azom el a grill mellett).
    Koszi a receptet!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!