Keresés a blogban

Gombás piláf


Megint egy ázsiai étel. A piláfot a Közel-kelten és Törökországban, Közép-Ázsián át, egészen Indiáig ismerik és készítik. Többnyire önálló fogásként de van hogy köretként is tálalják. Én most egy vegetáriánus, gombás változatot készítettem - ha már, így a nagyböjt idején vagyunk - amit önálló fogásként is ehetünk.



Hozzávalók:

. 2 csésze basmati rizs
. 20 dkg. erdei gomba és csiperke vegyesen
. 10 dkg. póréhagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 3 csésze zöldségalaplé
. 30-40 g. fenyőmag vagy kesudió
. 1 csokor petrezselyem
. 1-1 kk. római kömény és szárított kakukkfű
. 3 babérlevél
. 4 kardamom mag
. ½ fahéjrúd
. ghí vagy olívaolaj
. só, bors

Szezonon kívül, használjunk fagyasztott vargányákat és/vagy más erdei gombákat.

Elkészítése:

1. Először is a basmati rizst átmosom, hogy a keményítőtartalmát csökkentsem, egy szűrőbe teszem és eddig mosom, míg a víz tiszta és átlátszó nem lesz alatta.
2. Egy széles és magas falú serpenyőben ghít/olajat melegítek, beledobom a kardamom magokat, babérleveleket, fahéjat, és az egész római kömény magokat és szárított kakukkfüvet.
3. Addig pirítom, míg a magok pattogni kezdenek és az illatuk felszabadul, ekkor adom hozzá az apróra vágott póréhagymát és pirítani kezdem.
4. Amikor a hagyma üvegesre pirult, belereszelem a fokhagymákat, beleszórom a fenyőmagokat, kicsit pirítom, majd hozzáadom a felszeletelt gombákat.
5. Pirítom a gombákat is 1-2 percig, azután adom hozzá az átmosott rizst, és újabb 1 percig pirítom, míg a rizs is átmelegszik, kissé kifehéredik.
6. Sózom borsozom, azután felöntöm a forró alaplével, majd lefedem és lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet takarékra (kerámialap #2/9) és így főzöm 12-14 percig.
7. Leveszem a fedőt megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és hozzáadom a vékony csíkokra vágott sóban eltett citrom héját, majd az egészet átforgatom egy villával és újra lefedve melegen tartom a tálalásig.


Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel.
Tipp! A piláfot lehetőleg frissen vagy még aznap fogyasszuk el, így a legfinomabb. Szükség esetén másnapig eltartható hűtőben, jól lefedve. Sütőben újramelegíthető.
Gomba helyett/mellett más zöldségekkel is készíthetünk piláfot, de adhatunk még hozzá aszalt gyümölcsöket is, datolyát, sárgabarackot vagy mazsolát, és más magokat, mint pl. a pisztácia.
Finom és laktató fogás, kiváló ebédre egy munkásabb nap előtt. A rizs kissé diós zamata és a gomba földes íze remekül passzol a többi fűszerhez és hozzávalóhoz.
Testesebb fehérbort, rizlinget vagy furmintot ihatunk mellé...

Elkészítési ideje: 40 perc
Költségek: kb. 380 Ft./adag
Energiatartalom: 420 Kcal./adag

1 megjegyzés:

  1. Már hallottam róla, de gondoltam bonyolult. Nem az. Nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!