Keresés a blogban

Indiai ízek – kókuszos karfiolkrémleves


Mostanra nagy nehezen kilábaltam a betegségből, de meglehetősen legyengített, így nagyon megkívántam egy jó kis könnyű, de azért tartalmas krémlevest vacsorára. Mivel erősen rá vagyok kattanva manapság az indiai ízekre ezt sem hagyhattam ki, ezért a hagyományos krémlevest kísérletképpen megbolondítottam egy saját keverésű masalával, fűszerkeverékkel.
Az eredmény felülmúlta a várakozásomat, mert egyszerre kaptam meg a várt krémes telt ízeket ami a krémleves sajátja, és a kellemesen csípős-fűszeres aromákat ami az indiai fogások velejárója...



Hozzávalók (kb. 5 adaghoz):

. 1 fej (kb. 70 dkg.) karfiol
. fél szál póréhagyma (6-7 dkg.)
. 1 kis doboz (165 ml.) kókusztej
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. (17 g.) ghí – tisztított vaj
. 1 tk. paradicsomsűrítmény
. 3 babérlevél
. 3-4 kardamom mag
. joghurt és fekete szezámmag a tálaláshoz
a fűszerkeverékhez:
. 1-1 tk. kurkuma, koriandermag, római köménymag, őrölt gyömbér
. ½ tk. őrölt csili
. só, bors

Elkészítése:

1. Először a fűszerkeveréket készítem el, a mozsárba szórom a római köményt meg a koriandermagokat és egy csipet durva tengeri sóval porrá zúzom, majd hozzáadom a csiliport, kurkumát és őrölt gyömbért is, és az egészet egyneművé dolgozom.
2. Egy lábosban ghít forrósítok amin megpirítom a kardamom magokat és a babérleveleket.
3. Mikor pattogni kezdenek és kieresztik az illatukat, beledobom a felaprított póréhagymát és fokhagymát is, elkeverem és üvegedésig párolom/pirítom.
4. Ekkor adom hozzá a fűszerkeveréket, elkeverem, belenyomok egy kiskanálnyi sűrített paradicsomot és pár pillanatig pirítom folyamatos kevergetés mellet.
5. Mielőtt leégne, egy deci vizet öntök alá, egy nagyobb csipet sót szórok rá és elkeverem, hogy egy pasztaszerű állagot kapjak, ezután adom hozzá a rózsáira szedett karfiolt, amit átforgatok benne.
6. Felöntöm annyi vízzel (vagy zöldség alaplével), hogy bőségesen ellepje, megvárom míg felforr, azután közepes fokozatra lejjebb kapcsolva alatta, lassan gyöngyözve főzöm 30 percig, míg a karfiol teljesen megpuhul.
7. Mikor megfőtt, hozzáöntöm a simára felkevert kókusztejet, a tűzhelyet feljebb kapcsolva forralok rajta fél percet.
8. Félrehúzom a lábost, a levesből kiszedem a babérleveleket, majd egy botmixerrel simára dolgozom az egészet.
Ha kell még utánaízesítek, sózom és/vagy borsozom.


Tálaláskor, a mélytányérba mert leveshez egy kanál sűrű joghurtot adok, megszórom egy csipet pirított fekete szezámmaggal és snidlinggel díszítem. Ha még tartalmasabbra szeretnénk, adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat, croutonokat is.
Tipp! Ha nem szeretnénk hogy nagyon csípős legyen, a csilinek a felét tegyük csak hozzá.
A leves két napig eltartható a hűtőben, jól lefedve.
Kókusztej helyett, ha esetleg nincs otthon vagy nem kapunk, sűrű tejszínnel is elkészíthetjük, vagy bekeverhetjük hét-három kanál tejföllel is de akkor már ne forraljuk fel utána.
Mint a bevezetőben is írtam, ez egy remek téli leves. Egyszerre simogatóan selymes és melegítően tüzes, érdemes kipróbálni ha nyitottak vagyunk az új ízekre.
Kardamomos indiai teát ajánlok hozzá vagy egy üveg gyömbérsört.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 240 Ft./adag
Energiatartalom: 150 Kcal./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!