Keresés a blogban

Sült bab és kacsacomb


Ilyenkor télen, ebben nagy hidegben jól esnek az efféle kiadós egytálételek. A bab különösen alkalmas az ilyen ételek alapjának, gondoljunk csak a sóletre vagy a cassoulette-re. Én is ebbe az irányba gondolkodtam, mikor ezt az ételt kigondoltam.
Megpróbáltam kombinálni egy receptben a sült babot és a konfitált kacsacombot és létrehozni egy ütős, tartalmas egytálételt.


Hozzávalók:

. 6 db. kacsacomb (1,5 kg.)
. 0,5 kg nagy szemű fehér szárazbab
. 10 dkg. füstölt kolozsvári szalonna
. 25 dkg. sárgarépa
. 2 nagy fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 l. sötét húsalaplé
. 1 ek. paradicsomsűrítmény
. 4 babérlevél
. 4-6 ág friss kakukkfű
. 1-2 ág rozmaring
. olívaolaj
. vörösborecet
. só, bors

Előkészületek:

Előző nap: A babot 24 órával a felhasználás előtt beáztatom két-háromszoros mennyiségű vízben.
A kacsacombokról körbe lenyesegetem a hájat és bőrlebenyegeket (ezeket félreteszem), a bőrét egy éles késsel rombusz alakban bemetszem.
Két kanál sót és egy kanál fekete borsot mozsárban összezúzok, és ezzel a keverékkel dörzsölöm be alaposan a kacsacombokat mindenhol, majd egy tálba teszem, lefedem és a hűtőbe teszem másnapig.

Elkészítés:

1. A sóba pácolt combokat előveszem, leöntöm a levet amit engedett a sótól, majd a combokat papírtörlővel alaposan letörölgetem, hogy a sótól megszabaduljak. Le is öblíthetjük folyó víz alatt de utána töröljük szárazra.
2. Egy serpenyőbe dobálom az előző nap lenyesegetett bőrt és hájat, és kiolvasztom a zsírt belőle.
3. A tepertőt kiszedem belőle és a forró zsírba teszem a kacsacombokat bőrével lefelé és két percig hagyom sülni, nem nyúlok hozzá.
4. Ezután megfordítom a combokat és a másik felüket is előpirítom egy-másfél perc alatt, majd félreteszem őket.
5. A felesleges zsírt leöntöm serpenyőből a maradékon az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom, majd hozzáadom a kis kockákra vágott sárgarépát és húsos füstölt szalonnát is.
6. Átkeverem, pár pillanatig pirítom így együtt, majd ráborítom a beáztatott, leszűrt, lecsepegtetett babot is.
7. Az egészet beleborítom egy tepsibe, hozzáöntöm az egy liter alaplevet amibe belekevertem egy kanál paradicsomsűrítményt, és elkeverem.
8. Beleteszem a kacsacombokat bőrükkel felfelé, kissé belesüllyesztem, melléteszem a kakukkfűből, rozmaringból és egy babérból kötött fűszercsokrot, a többi babérlevelet és egy fej fokhagymát, aminek levágtam a csúcsát.
9. Alufóliával szorosan lefedem a tepsit és a 140-150 fokos sütőbe teszem 3 órára.
10. Azután a fóliát leszedem, a sütőt feljebb kapcsolom 200-220 fokra és visszatolom a tepsit 5-8 percre, míg a kacsacomb bőre ropogósra sül és a babnak is lesül a szaftja. /Ha a bab három óra alatt sem puhul meg (előfordulhat, babja válogatja), akkor vegyük ki a húst és tegyük félre, a babra öntsünk még egy kis alaplevet, fedjük be és tegyük vissza a sütőbe annyi időre, míg megpuhul. A combokat pedig serpenyőben pirítsuk meg./
11. A húsokat kiszedem, a fűszercsokrot és babérleveleket kidobom belőle, majd a puha, sült fokhagyma belsejét belenyomkodom és egy villával pépesítem. Ha a babnak esetleg kicsit több leve marad a kelleténél, turmixoljunk le egy merőkanálnyit a babból és azzal sűríthetjük a szaftját.
12. Meglocsolom egy-két kanálnyi vörösborecettel, sózom, borsozom és alaposan elkeverem az egészet.

Tálaláskor a tányérba halmozok egy adag babot, meglocsolom egy kis extra minőségű olívaolajjal, és egy combot helyezek a közepére. Apróra vágott friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel díszíthetjük.
Tipp! Szárazbab helyett használhatunk konzervet is, kapható, nagyon jó minőségű olasz és spanyol fehér konzervbab, ebben az esetben értelemszerűen kevesebb alaplé kell bele.
Vörösborecet helyett használhatunk sűrű balzsamecetet is.
Ez egy brutálisan laktató, nagyon finom étel, érdemes kipróbálni. Első olvasásra talán bonyolultnak tűnik, de nem az, egy kis előkészület, pár perc munka, és utána már elvan a sütőben nincs vele semmi dolgunk.
Amit kapunk, az egy csontról szinte magától leomló szaftos hús, és egy rendkívül gazdag ízű, laktató, sűrű szaftos babos köret...
Testes száraz vöröset ajánlok hozzá, bikavért Szekszárdról vagy Egerből.

Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!