Ez az étel, a nevével ellentétben nem csirkehúsból hanem marhából készül. Adam Richman, „Man v. Food” című műsorában láttam régebben ezt a receptet. Ez a műsor manapság a spektrumon megy „fald fel Amerikát” címmel, és arról szól, hegy egy nagyevő fickó végigjárja Amerika híres-hírhedt grill-bárjait, steak house-ait, szendvics büféit, és végigeszi azok kínálatát, majd benevez a helyi evőversenyre.
A „csirkeszték” is egy ilyen helyen készült, méghozzá Amarilloban, ahol a tulajdonos, Mr. Youngblood készítette el a ház specialitását a csirke módjára sütött marha steaket.
Hozzávalók:
. 4 db. nagyobb, kb. 2-2,5 cm. vastag szelet marhahús (szegy, comb, vagy fehérpecsenye)
. 4 dl. író (vagy kefir és tej 3:1 keveréke)
. 2 tojás
. liszt
. 10 dkg. ghí vagy vaj
. só, bors
. 1 kg burgonya
. olívaolaj
Előkészületek:
A hússzeletet egy deszkára fektetem, majd egy chef-kés élével finoman végigütögetem a felszínét, hogy a kés éle átvágja a hús rostszálait, kb. 2-3 mm. mélyen. Sűrűn amennyire csak tudom, merőlegesen a rostjaira, rács alakzatban.
Ezt megismétlem a másik oldalán is, majd egy fóliával letakarva, immár a kés fokával ütögetem végig, kiklopfolva a húst az eredeti vastagsága felére-harmadára (lásd a lenti kép első négy fotóján!). Arra vigyázzunk, hogy ne üssük agyon a rostjait, mert attól csak bekeményedik a hús, hanem inkább fellazítsuk azt a sok apró vágással/ütögetéssel. Ránézésre inkább darált húsra hasonlítson, mint egy lapos szeletre.
A burgonyát megpucolom, hosszanti irányban ujjnyi, vagy még vastagabb hasábokra vágom.
Az írót a tojásokkal együtt felverem, csipetnyi sóval ízesítem.
Elkészítés:
1. Először a krumplinak állok neki, a hasábokat felteszem főni bő sós vízben, lefedve. Forrástól számítva öt percig főzöm, már fedő nélkül, majd egy szűrőedénybe öntöm és lecsöpögtetem.
2. Mikor minden víz eltávozott róla, egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítom, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom, majd kézzel átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj és a fűszerek.
3. Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd betolom a tepsit és 40-50 percet sütöm. Fél óra után, egy lapáttal átforgatom, hogy mindenhol piruljon.
4. Míg a krumpli sül, nekilátok a húsnak. A húsok mindkét oldalát sózom borsozom, megmártom az tojásos íróban, majd megforgatom a finomlisztben.
5. Közben egy forraló edényben felforrósítom a ghít, amiből egy keveset öntök a forró teflonserpenyőbe, és abba fektetem a húst.
6. A sülő hússzeletet tetejére is locsolok bőségesen a forró ghíből és így sütöm fél-egy percig mindkét oldalát, míg a panír meg nem pirul. Ne süssük túl, mert akkor kemény lesz a hús. A belseje maradjon rózsaszín, így marad puha, porhanyós...
7. Azonnal, frissen sülve tálaljuk!
Tálaláskor adjuk mellé a hasábburgonyát. Készíthetünk mellé valamilyen mártást vagy csatnit is. Én most chilis szilvaszósszal tálaltam.
Bár a hús előkészítése és sütése miatt ez nem a legegyszerűbb étel, érdemes kipróbálni mert remek egy fogás. A hús egyszerre puha és ropogós, ezzel pompás kontrasztot alkotva az ételen belül, továbbvíve ezt a kettős textúrát a belül krémesen puha, kívül ropogósra pirult hasábburgonyával is.
Tóth István remek '02 válogatás bikavérét ajánlom ehhez a fogáshoz...
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Bor: 3810 Ft. - online
Erről a húsételről még sosem hallottam, így külön köszönet! Az is nagyszerű, hogy a részleteket is aprólékosan leírod, hiszen enélkül könnyen mellé lehetne nyúlni..Szóval szuper!!!
VálaszTörlésigyekeztem minnél részletesebb lenni, mert tényleg nem egyszerű dolog ennek a húsnak az előkészítése és elkészítése. lehet, hogy elsőre nem is sikerül mindenkinek, ki kell tapasztalni. de ha sikerül, garantálom, hogy nagyon jóóó!:))
VálaszTörlés