Na ez aztán tényleg nem egy komplikált étel! Gondolkodtam is, hogy belefér-e egyáltalán egy gasztroblog keretei közé, de aztán csak megírtam ezt a posztot, mert mégiscsak egy rendkívül finom dologról van szó.
A tepertős(töpörtyűs) libazsír, - de akár lehet kacsa is – remek vendégváró falat lehet mondjuk frissen, házilag sütött fehérkenyérrel kínálva, apróra vágott sózott lilahagymával vagy zöldhagymával. Vagy ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, megszórhatjuk szarvasgomba forgácsokkal, kikészíthetjük mellé a féltve őrzött különleges sónkat, egy Fleur de sel-t vagy rózsaszín himalájai sót és máris kész egy „puccos” előétel a vacsorához.
Alapvetően ezekhez lett kitalálva a töpörtyűs libazsír, de én továbbmegyek, és azt mondom nem hibázhatunk nagyot, ha esetleg egy kiskanálnyi tepertős zsírban sütjük meg a reggeli rántottánkat, vagy mondjuk ebben pirítunk kérget a konfitált kacsacombunkra. Sőt a napokban, anyám „skutellában” hozott, amúgy sem gyenge krumplis tésztáját is ebben a zsírban melegítettem meg, lepirítva azt egy serpenyőben. Szerintem nem kell bizonygatnom, mennyire ott volt a szeren...
A tepertős(töpörtyűs) libazsír, - de akár lehet kacsa is – remek vendégváró falat lehet mondjuk frissen, házilag sütött fehérkenyérrel kínálva, apróra vágott sózott lilahagymával vagy zöldhagymával. Vagy ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, megszórhatjuk szarvasgomba forgácsokkal, kikészíthetjük mellé a féltve őrzött különleges sónkat, egy Fleur de sel-t vagy rózsaszín himalájai sót és máris kész egy „puccos” előétel a vacsorához.
Alapvetően ezekhez lett kitalálva a töpörtyűs libazsír, de én továbbmegyek, és azt mondom nem hibázhatunk nagyot, ha esetleg egy kiskanálnyi tepertős zsírban sütjük meg a reggeli rántottánkat, vagy mondjuk ebben pirítunk kérget a konfitált kacsacombunkra. Sőt a napokban, anyám „skutellában” hozott, amúgy sem gyenge krumplis tésztáját is ebben a zsírban melegítettem meg, lepirítva azt egy serpenyőben. Szerintem nem kell bizonygatnom, mennyire ott volt a szeren...
1. Egy kilónyi bőrős libahájból zsírt olvasztok és töpörtyűt sütök az itt leírt recept alapján.
2. Ezután a töpörtyűket egy papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, miközben a kiolvadt zsírját a hűtőbe teszem egy-másfél órára, hogy kissé megdermedjen.
3. Egy késsel apróra vagdosom a töpörtyűket. De betehetjük robotgépbe is, csak vigyázzunk ne túl apróra vágja mert akkor pépes lesz.
4. Majd a sűrű, ikrásra hűlt, de nem teljesen szilárd zsírba belekeverem a töpörtyűket, egy laposabb kerámiatálba öntöm (ebből később könnyebb lesz kenni és szebben is mutat) és visszateszem a hűtőbe, hogy teljesen megkeményedjen.
5. Egy zsírpapírból kivágok a tetejére egy akkora darabot ami pontosan elfedi, rásimítom és így tárolom tovább a hűtőben tartva. Használatkor csak felhajtom a zsírpapírt, majd visszasimítom ha már nem használom.
(a készítés fázisairól képek itt!)
2. Ezután a töpörtyűket egy papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, miközben a kiolvadt zsírját a hűtőbe teszem egy-másfél órára, hogy kissé megdermedjen.
3. Egy késsel apróra vagdosom a töpörtyűket. De betehetjük robotgépbe is, csak vigyázzunk ne túl apróra vágja mert akkor pépes lesz.
4. Majd a sűrű, ikrásra hűlt, de nem teljesen szilárd zsírba belekeverem a töpörtyűket, egy laposabb kerámiatálba öntöm (ebből később könnyebb lesz kenni és szebben is mutat) és visszateszem a hűtőbe, hogy teljesen megkeményedjen.
5. Egy zsírpapírból kivágok a tetejére egy akkora darabot ami pontosan elfedi, rásimítom és így tárolom tovább a hűtőben tartva. Használatkor csak felhajtom a zsírpapírt, majd visszasimítom ha már nem használom.
(a készítés fázisairól képek itt!)
A tepertős-libazsíros kenyérhez testes száraz fehérbor illik, mondjuk egy pohár olaszrizling...
Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: összesen 790 Ft.
Költségek: összesen 790 Ft.
Toma, már röpülök is... várj, előszedem a seprűmet! :))
VálaszTörlésIsteni finomság bizony. És szerény véleményem szerint beszélhetnek a gourmandok amit akarnak a borokról meg a sajtokról. Szerintem: ennél jobb étel nincs bor mellé. A tepertős zsírod lila vagy újhagymával, friss kenyérrel a legeslegfinomabb borkorcsonya, a sajt - legyen akármilyen isteni finom - meg sem közelíti.
Száraz, tüzes fehérbort kérnék mellé, mondjuk a kedvencemet. Somlói juhfarkat. Köszi :))
van a borospolcomon juhfark, jöhetsz!:))
VálaszTörlés:)) Nem csalódtam benned, Bombadil Toma!
VálaszTörlésLegalább megnézem a szép képeidet! :)
Nagyon szép, meghitt, örömteli Ünnepet kívánok!
VálaszTörlésköszönöm!:) kellemes ünnepeket kívánok és boldog új évet!
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt, jó pihenést!
VálaszTörlésehran,
VálaszTörlésköszi, neked is hasonlókat!:)
Ez egy igazi férfias étek!
VálaszTörlés