Ez a recept is, a főzős műsorok nézése során lefirkantott cetlik közül való. Nem emlékszem, talán Gordon Ramsay egyik receptje, de ez nem biztos. Mindegy, nagyon megtetszett anno, és mindenképpen szerettem volna kipróbálni már régóta. A napokban kaptam buffala mozzarellát a boltban, így elővehettem végre ezt a receptet.
Mivel érdekelt, mi is az eredete ennek az ételnek, kicsit utána néztem. "Milanesa a la napolitana" a tisztességes neve, és olaszos hangzása ellenére, ez egy argentin fogás. Egy buenos aires-i olasz étteremben szolgálták fel először ezt az ételt, mint egy fúzióként, az argentin húst használva, a tészta helyett, az olasz pizza alapjaként...
Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló és a rengeteg fáziskép, ez egy egyszerű étel...
. 4 db. csirke felső comb
. 4 szelet pármai, vagy más olasz prosciutto
. 2 db. mozzarella sajt (125 g./db.)
. parmezán
. 1 kis fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 12-15 szem koktélparadicsom
. 1 csokor friss bazsalikom
. só, bors
. olívaolaj
panírozáshoz:
. liszt, tojás, házi zsemlemorzsa, étolaj
Előkészületek:
A csirkecombokat kicsontozom, a húst kiterítem, kissé megklopfolom, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A hagymát apróra, a fokhagymákat vékony szeletekre vágom.
A koktélparadicsomokat félbe, vagy negyedekre vágom, függően a méretétől.
A bazsalikomot megmosom, leszárítom.
A panírozáshoz előkészítem három külön tálban, a lisztet, tojást és a panírmorzsát.
Elkészítés:
1. A hús szeleteket sózom, borsozom, majd az egyik oldalukat befedem egy hajszálvékony szelet sonkával. Megnyomkodom, hogy összetapadjanak.
2. Ezután sorban, lisztbe, tojásba és morzsába forgatom.
3. Egy serpenyőben étolajat forrósítok, és megsütöm a panírozott húsokat, majd egy papírtörlővel leitatom róla a felesleges olajat és félreteszem.
4. A serpenyőt kitörlöm, és olívaolajat melegítek benne. A hagymát és fokhagymát üvegesre pirítom.
5. Hozzáadom a paradicsomokat, sózom, borsozom és addig párolom, míg a paradicsom átpuhul, és a hagyma/fokhagyma krémesre fő.
6. Hozzáadom az apróra tépkedett bazsalikom leveleket, elkeverem, és félreteszem felhasználásig.
7. Egy sütőlapra/tepsibe sütőpapírt fektetek. Erre teszem a rántott hús szeleteket kettesével, szorosan, hogy kissé átfedjék egymást.
8. Az így kapott dupla szeletre halmozom a langyosra hűlt paradicsomos ragút, majd az egészet befedem a szeletekre vágott mozzarellával.
9. A tetejére parmezánt reszelek, meglocsolom olívaolajjal, és a sütőbe tolom a középső polcra.
10. Grillfokozaton 8 percig sütöm, míg a sajt rá nem olvad és kissé megpirul.
Tálalás, tippek:
Eredetileg rukkola salátát terveztem mellé, de sajnos a rukkoláimat a kertben, kilyuggatták és felzabálták a földibolhák (hogy rohadjanak meg!), így köretként rozmaringos pirított burgonyakockával kínáltam, ami úgy készül, hogy a kockára vágott krumplit öt percig előfőzöm, majd egy serpenyőben, vajon, apróra vágott rozmaringgal összeforgatva megpirítom.Díszítésként/ízesítésként apróra vágott bazsalikomot, parmezánforgácsot szórok az étel tetejére.
A mozzarellás hús, lefedve, egy napig eláll a hűtőben, és sütőben újramelegíthető. Ha nagyobb társaságnak főzünk, a sonkás rántott húst és a paradicsomos ragút, előző nap is elkészíthetjük.
Csirkecomb helyett, ezt az ételt készíthetjük csirkemellből vagy borjúhúsból is.
Ez egy elképesztően finom fogás! A finom szaftos rántott hús a prosciuttoval, rajta a bazsalikomtól aromás-illatos paradicsomragú, és a pompás mozzarella, ami krémesen ráolvad az egészre, zamatával összefogva, teljessé téve az étel ízeit.
Testes fehérbort kíván az étel, olaszrizlinget, vagy chardonnayt.
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 860 Ft./adag
Bor: 900-2000 Ft.
Éééééés, látom megint hamar elfogyott! :DD Mondjuk, nem csodálom!
VálaszTörlésRemek ételnek látszik!
Wow, ahogy mondod! Fantasztikus!
VálaszTörlésItt csurgatom a nyálam :-)
nagyon durván jó volt!:))) nem kenyerem az álszerénység...:)
VálaszTörlésmacaroon
írtál már nekem mailt nem?:)
artlobo(kukac)gmail(pont)com
Szia Toma,
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki, tuti kipróbálom. Teccik a blogod...:)
köszi!:)
VálaszTörléspróbáld ki, nem fogod megbánni!:)