Keresés a blogban

Rukkolasaláta tojásmetélttel és pármai sonkával


Könnyű, de azért kiadós saláta, ami ebben a nagy melegben (itt most éppen 30 fok) pont megfelelő, egy kora esti vacsorára.
Tulajdonképpen abból készült amit hirtelen felleltem otthon. A rukkola és a snidling ami a kertemben nő, jóféle házi „kapirgálós” tojás, a saltimbocca készítésekor megmaradt pármai sonka, és egy kis doboz „datolya-koktélparadicsom” volt a zsákmány, ebből állt össze a salátám.

Hozzávalók (2 személyre):

. négy maréknyi friss rukkola levél
. 2 tojás (tanyasi vagy bio)
. 2 szelet pármai sonka
. 8-10 szem koktélparadicsom
. só
az öntethez:
. 2 ek. Fehér balzsamecet
. 2 ek. víz
. 6 ek. Olívaolaj
. 1 ek. Apróra vágott friss snidling
. só, bors,

Elkészítés:

1. Először az öntetet készítem el, hogy addig is összeérjenek az ízek. Egy csavaros tetejű üvegbe öntöm a hozzávalókat, egy csipet sóval és borssal együtt. Jól összerázom, hogy elvegyüljenek az összetevők.
2. A tojásokat felverem, sózom, két-három evőkanél vizet öntök bele, és újra felverem.
3. Vastagfalú palacsintasütőt veszek elő, megolajozom, és felhevítem. A forró serpenyőbe öntöm a tojás felét, egyenletesen szétfolyatom/eloszlatom, és mintha csak palacsintát sütnék, mindkét oldalát megsütöm.
4. A tojás „lepényeket” feltekerem, mint a palacsintát, majd késsel felszeletelem a hengereket, így egy halom papardelle szerű tojásmetéltet kapok.
5. A paradicsomokat is felvágom, és nekilátok a saláta összeállításának.














Tálalás, tippek:

A rukkolaleveleket és a paradicsomot összekeverem, megöntözöm egy kevés öntettel, és egy tányérba halmozom. A tetejét megrakom a tojásmetélttel, tépkedek rá pármai sonkát, és pirítóssal (elhagyható) tálalom. Parmezánforgács, vagy feta darabok is jól passzolnak ehhez a salátához, vagy a felvert tojásba is keverhetünk egy kevés reszelt parmezánt a sütés előtt. (sajnos ezek csak most jutottak eszembe, miközben ezt a posztot írom, ezért én nem tettem bele, pedig volt otthon mindkettő:))
Az ízeket most nem részletezném. Rukkola, friss tojás, és sonka. Magáért beszél!
Bármilyen friss, üde bor megy hozzá, például zöldveltelini vagy souvignon blanc, de akár még egy könnyed vörös is, mondjuk kadarka.

Elkészítés: 30 perc
Költségek: kb. 370 Ft./adag

4 megjegyzés:

  1. Hiányolom a képek végéről az üres tányért! :-)))

    VálaszTörlés
  2. :))) lemaradt. lehet hogy ezután minden recepthez beteszek egy képet az üres tányérról. ez lesz a védjegyem:))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez megint nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Toma! Elkészítettem a salátádat, igaz pár dologban módosítanom kellett, de így is nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm Neked a receptet! :):):) Mindig klassz dolgokat találok Nálad, és csodaszépek a festményeid is! :):)Gratulálok!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!