Keresés a blogban

Dobjunk össze valamit! – Tonhalsaláta

Habár végre itt a tavasz, a friss zöldségekre még várni kell. De azért előjött bennem az érzés, hogy valami salátát kellene enni, de ha lehet, valami tartalmasabbat. Ehhez a legjobb, egy jó kis babos tonhalsaláta.
Ennek a salátának, nincsen fix receptje nálam. Többnyire a babon, hagymán, tonhalon, és a paradicsomon kívül, az kerül bele, ami éppen van otthon. Most, hogy még kiadósabb legyen, egy kis tészta is került bele, plusz még sok egyében kívül, egy olajos hal (hering) is akadt a kamrában…
Vendégvárónak, előételnek is kiváló, de egy könnyű vacsorához, önálló fogásként is megállja a helyét.


Hozzávalók:

· 1 doboz óriás fehérbab konzerv (400/240g.)
· 3 db. paradicsom (szezonon kívül, lehet olasz konzerv…)
· 1 doboz 185g. tonhal (steak) konzerv (olajban eltett)
· 1 doboz olajos hering vagy szardínia konzerv
· 10 dkg fussilli tészta (tricolor)
· 3 szál újhagyma
· 1 fej vörös- vagy lilahagyma
· 10 dkg. olajbogyó (fekete, zöld vegyesen)
· 1-2 ek. kapribogyó
· 2-3 szardellafilé
· fél csokor petrezselyem
· 1 citrom leve
· olívaolaj
· só, bors
· salátalevél a tálaláshoz

Csak jó minőségű konzerv tonhalat (calvo, riomare) használjunk. Az olcsó tajvani vacak tonhalaprólék nem jó a salátához.
A bab sem mindegy milyen. Keressük a boltokban az olaszországi, óriásfajta fehérbabot, amiben csak bab, víz, és só van, semmi más adalék.
Olajbogyóból a magosat vegyük, mert annak sokkal jobb az íze.


Előkészületek:

Az újhagymát felkarikázom, a lilahagymát, vékonyra szeletelem.
A tonhalról, és szardíniáról leöntöm az olajat, a babról a vizet.
Az olajbogyókat kimagozom és feldarabolom, a kapribogyót leöblítem egy kis vízzel, hogy ne legyen annyira sós.


Elkészítés:

1. Először is megfőzöm a tésztát, az „al denténél” is egy kicsit keményebbre, és mikor kész, félreteszem hűlni.
2. Elkészítem a salátaöntetet. A citrom levét egy jól záródó kis befőttes üvegbe öntöm, hozzáadok kétszer annyi olívaolajat (ehhez, fel lehet használni a hal olaját is), beledobom az apróra vágott szardellát, durvára tört borsot adok hozzá, lezárom, és alaposan összerázom, hogy emulgeáljon a folyadék. Megkóstolom, és ha kell, még sózom, vagy javítok az olaj/citromlé arányain.
3. Egy nagy salátás- vagy keverőtálba öntöm a lecsöpögtetett babot, a paradicsomot, az olajbogyókat, kapribogyókat, hagymákat és a tésztát.
4. Ráöntöm a salátaöntet egy részét (annyit, hogy minden alkotó részét bevonja, de azért ne „tocsogjon” benne, ne gyűljön össze a tál alján az öntet), és két kanál segítségével, óvatosan összeforgatom, hogy elkeveredjenek a hozzávalók. Megkóstolom, és ha kell, sózom, vagy adok még hozzá öntetet.
5. A tetejére tördelem nagyobb darabokban a halakat, rászórom az apróra vágott petrezselymet, ha kell még egy kis öntetet öntök rá, és még egyszer átforgatom vigyázva, hogy a halhús ne törjön össze nagyon.
















Tálalás, tippek:

A tonhalsalátát egy saláta levelekkel kibélelt tányérban tálalom, a tetejét petrezselyemmel, és/vagy parmezánforgácsokkal díszítem, ízesítem. Ha nem előételnek szánjuk, hanem fő étkezésnek, adhatunk mellé kis fokhagymás pirítósokat is.
Elkészítése után, fél óráig hagyjuk a saláta ízeit összeérni, ezután tálaljuk. De azután még aznap fogyasszuk el, bár másnapig is eláll a hűtőben, jól lefedve, azért aznap adja a legjobb formáját.
Az arányokat, vagy összetevőket kedvünk, vagy ízlésünk szerint változtathatjuk.
Igazán kiadós, pompás ízű saláta ez. A bab és a tészta adják a „testét”, amit remekül ízesít az öntet, a fűszerek, és a bogyók. Ehhez jön még a kétféle hal zamata…
Ehhez is, a halakhoz már jól bevált, friss, citrusos mőcsényi zöldveltelinit ittam, és ajánlom hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: 1100 Ft. (mőcsényi Zöldverterini ’07)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!