Keresés a blogban

Ha nincs időm főzni… - A grillszendvicsek

Az elmúlt napokban megint elkapott az alkotási láz, így nem nagyon volt kedvem sem energiám azon gondolkodni, mit főzzek, és ahhoz meg mégkevesebb, hogy el is készítsem azt. Azonban, ilyenkor sem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni, nem akarok valami ócska gyorskaját/szemetet enni. Így inkább bekészítek a festőállvány mellé egy üveg jóféle bort, meg pár szendvicset, amivel szépen elleszek addig, míg tart a lendület...
Szeretem a szendvicseket, ahogyan a grillezett ételeket is. Ebből következik, hogy a grillszendvicseket halmozottan szeretem. Így nem is volt kérdés mit készítsek.
Ez egy könnyen, gyorsan elkészíthető, pompás ízű, tápláló, mégis egészséges étel. Pont ilyesmire van szükségem, mikor dolgozom…

Csirkés-kecskesajtos grillszendvics, marinált paprikával


Hozzávalók:

· Csirkemell filé
· Kecskesajt, (krémes, kenhető)
· Sült/grillezett paprika (olajban eltéve mindig van a hűtőmben)
· Fokhagyma
· Szardella
· Olívaolaj
· Ciabatta vagy baguette


Elkészítés:

Először elkészítem a marinált paprikát.
1. Egy serpenyőbe 3-4 ek. olívaolajat melegítek, közepes fokozaton, amibe egy gerezd hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát dobok, és egy-két szardellafilét.
2. Mikor a szardella feloldódott, és az olaj is felmelegedett (nem szabad felforrósítani!), és átvette a fokhagyma ízét, belefacsarom egy fél citrom levét. Elkeverem, majd a csíkokra vágott grillezett paprikára öntöm. Félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
3. A baguettet, vagy ciabattát hosszában félbevágom, az alját vastagon megkenem a krémes kecskesajttal, és a sütőbe teszem (grillező módban és fokozaton), pár percre, míg a sajt rápirul. A tetejét addig szárazon megpirítom egy teflon serpenyőben.
4. Mindeközben, egy öntöttvas grillserpenyőben megsütöm a vékony szeletre vágott, sózott, borsozott csirkemell szeleteket (ne olajozzuk be se a húst, se a serpenyőt, mert telefüstöli a lakást! Inkább sütés után spriccelem meg egy kis olajjal).
5. Végül összeállítom a szendvicset, a sajtos baguette-re ráhalmozom a marinált paprikát, amire ráfektetem a húst, és végül a baguette teteje jön. Kész!

Munkához, többnyire valamilyen vörösbort bontok (most egy palack szekszárdi bikavért), ezért azt kortyoltam mellé, de ehhez a szendvicshez, legjobban egy barrique-hordós érlelésű, Chardonnay illene szerintem…

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: 250 Ft/db.

Sonkás-aszaltparadicsomos grillszendvics


Hozzávalók:

· Nostrano sonka, vagy angolszalonna
· Aszaltparadicsom (olajban eltett)
· Friss bazsalikom (helyette/mellette, lehet rukkola vagy más salátaféle)
· Ciabatta
· Fokhagymás majonéz (maionesa blanca)
· Parmezán vagy Grana padano


Elkészítés:

1. A felforrósított grillserpenyőben, megpirítom a ciabatta vágott felét, majd félreteszem hűlni.
2. A sonkák, vagy angolszalonna szeleteket is meggrillezem.
3. Az olajban eltett napon aszalt paradicsomokat, csíkokra vágom, a parmezánból, egy zöldséghámozóval forgácsokat vágok.
4. Kikeverem a fokhagymás majonézt, az itt leírtak szerint.
5. Összeállítom a szendvicset. A ciabattát megkenem a majonézzel, ráteszem a sonkákat, és az aszalt paradicsomokat. Ráhalmozom a bazsalikom leveleket, vagy a rukkolát, majd a parmezánforgácsokkal befedem. Rá a ciabatta teteje, és kész.

Ehhez a szendvicshez, jól passzol a bikavér…

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: 300 Ft./db.

1 megjegyzés:

  1. Már nagyon várom a "CSENDÉLET SZENDVICSEKKEL" című festményedet!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!