Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják IV

Tagliatelle rókagombás szószban


Egy újabb villámgyors tésztakaja, bár itt egy kicsit „csaltam”, mert a gombát jóval előtte be kell áztatni, de maga az elkészítése, ennek sem tart tovább, mint a tészta főzési ideje. 20-25 perc alatt ez is készen van.
Szerény véleményem szerint, a vargánya után, a rókagomba a legfinomabb gomba, ami kapható-szedhető kis hazánkban (még talán a szegfűgomba, de a szűk felhasználási lehetőség miatt, mégsem). De ez az én véleményem (amiről ismerjük a mondást:), de lehet, hogy spájdernecc kolléga, mint nálam szakavatottabb gombaismerő, rámcáfol :)


Hozzávalók:

· 500g taglaitelle tészta
· 50g (egy zacskó) szárított rókagomba
· 100g vaj
· 1 csokor petrezselyem
· 3-4 gerezd fokhagyma
· száraz fehérbor (chardonnay)
· parmezán vagy grana padano
· só, bors,

Előkészületek:

A főzés előtt két-három órával (de lehet előző nap is), a szárított rókagombát, folyóvíz alatt leöblítem (a por és homok miatt), majd beáztatom 6-7 dl vízbe.

Elkészítés:


Veszek egy nagyobb serpenyőt, és közepesnél erősebb lángon, a vaj felét megolvasztom. Mikor felhabzik, beleszórom a lecsöpögtetett gombát, egy kicsit pirítom, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, aláöntök egy fél pohár bort, és megvárom míg az alkohol elpárolog belőle. Egy keveset a gomba áztatólevéből öntök a serpenyőbe, lejjebb veszem a lángot, és egy darab alufoliával letakarom, hagyom párolódni.
Közben felteszem a tészta főzővizét (min. 5liter).
Öt perc párolás után, leveszem a fóliát a serpenyőről, és egy-két evőkanálnyi vajjal besűrítem/selymesítem a szószt, rászórom az apróra vágott petrezselymet, összekeverem, egy pár pillanatig még párolom, majd letakarom újra, és félreteszem.
A kifőtt (al dente) forró tésztát, rászedem a szószra, egy keveset a főzővízből rálögybölök, majd az egészet összerázom/keverem, tányérra szedem, és frissen reszelt parmezánnal, tálalom.

Tippek, tálalás:

Természetesen, gombaszezonban, friss rókagombából készítem ezt az ételt. A gombákat egy papírtörlővel letisztogatom (mosni tilos), kézzel széttépkedem két-három darabra, és a vajra dobom, egy-két szál kakukkfű, és pár csepp citromlé kíséretében. A többi a leírtak szerint…
Azt már mondanom sem kell, hogy ez az ételt csak frissen elkészítve jó, melegíteni nem szabad.
Azt sem kell mondanom, hogy nagyon finom ételről van szó. A rókagomba zamata és illata, a petrezselyem és a fokhagyma friss, karakteres ízeivel, amit egy selymes, vajas szósz tesz teljessé…
Falatozás közben, chardonnay-t kortyolok hozzá, így kerek az ízharmónia.

1 megjegyzés:

  1. Névtelen17:08

    Aha! Helyben vagyunk! Kismamakaja! Természetesen csak az elkészítés időtartamára célzok... Bár ma már gorgonzolás-tejszínes penne volt, úgyhogy adok pár nap pasta-mentes pihenőt a család férfitagjainak. Jövő héten viszont elkészítem!
    üdv: orsi

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!