Keresés a blogban

Spárgás-zöldborsós rizottó mentával


A spárga mellet, még ha nincs is itt teljesen a szezonja, kapható pár helyen a piacon a másik nagy kedvencem a zöldborsó is. Muszáj volt valahogy összehoznom egy ételben ezt a két remek alapanyagot valahogy. A friss spárga és zsenge zöldborsó párosításának pedig a legjobb módja szerintem egy finom rizottó. Meg is csináltam.




Hozzávalók (3 adaghoz):

. 1 csésze (19,5 dkg.) rizottó rizs (pl. Arborio)
. 30 dkg. zöld spárga
. 1 csésze zsenge zöldborsó (szezonon kívül, mirelit)
. egy csokor újhagyma
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 1,5 l. csirke v. zöldség alaplé, ha vega...
. 1 ág friss menta
. fél citrom
. olívaolaj
. 3 dkg. vaj
. só, bors

Elkészítés:

1. A spárgákat előkészítem, a közepénél és a vastagabbik felénél megfogom, meghajlítom, és ahol eltörik, kezdődik a zsenge rész. A letört, alsó fás részét kidobom.
2. A megmaradt spárgákat elfelezem és az alsó vastagabbik részét ferdén felkarikázom, a virágos felét félreteszem.
3. Egy széles és maga serpenyőben olívaolajat forrósítok majd ezen üvegesre pirítom a felaprított újhagymát.
4. Hozzáadom a rizst és kevergetve pirítom pár percig míg a rizsszemek átforrósodnak kifehérednek, közben megsózom és borsozom.
5. Ekkor öntöm rá a bort, forralom, míg a felét be nem szívja a rizs és alkoholtartalma elpárolog a borból.
6. Felöntöm annyi alaplével amennyi éppen ellepi és állandó kevergetés mellett közepesnél magasabb fokozaton (kerámialap #7/9), főzöm a rizst, míg fel nem szívja a nagyját és kevergetésnél látszik a serpenyő alja, nem folyik össze olyan gyorsan a rizs.
7. Akkor újra felöntöm és kevergetve főzöm tovább, ezt többször is, négyszer-ötször megismételem míg a rizs meg nem fől. Ez kb. 30 perc. /Akkor készült el a rizs, ha már puha, de azért harapható (al dente), van egy kis tartása a szemnek, nem főtt szét. A rizottó állaga legyen szaftos, kissé folyós/szétterülős.../
8. Közben, mielőtt még teljesen elkészülne/megfőne a rizs, úgy kb. 8-10 perccel előtte hozzáadom a felkarikázott spárgát és a zöldborsót és úgy főzöm tovább, közben ellenőrzöm kell-e bele még só.
9. Mikor elkészült a rizottó, a rizs is megfőtt és a zöldségek is megpuhultak benne, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, ha nem elég szaftos adok hozzá még egy kis alaplevet, majd belekeverek egy evőkanálnyi apróra vágott friss mentát, a frissen lereszelt pecorinot, és egy jó kanálnyi vajat, azután ráfacsarom egy negyed citrom levét.
10.Lefedve félreteszem tálalásig, pihentetem öt percet.
11. Közben egy másik serpenyőben vajat és olajat forrósítok, ebben pirítom meg 3-4 perc alatt a spárgasípokat.


Tálaláskor a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére teszek a sült spárgából is és végén pecorino forgáccsal, friss mentával díszítem/ízesítem, majd még meglocsolom olívaolajjal is.
Tipp! A maradék rizottó eláll egy napig a hűtőben, de csak frissen az igazi, melegíteni nem érdemes, inkább készítsünk belőle supplít.
A fenti mennyiség előételként vagy első fogásként 4-5 adagnak is elegendő. Önálló fogásnak 3 személyre elegendő.
Pompás kis rizottó ez! A mentától és a citromtól üde friss aromájú, krémes, szaftos rizs, benne a puha de roppanós zöldségekkel és a remek vajban sült spárgával a tetején, méltó fogás lehet egy ételsorban előételként vagy első fogásként (primo piatti), de önállóan egy könnyű ebédként is megállja a helyét.
Friss üde Sauvignon Blanc-t ittam mellé és a főzéshez is azt használtam.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 600 Kcal./adag

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó rizottó lett a kép és a recept alapján! Én is pecorino felé hajlok parmezán helyett zöldspárgánál ;) A zöldspárga nyersen eléggé borsóízű, innét is ered, hogy mennyire jól illik össze a két alapanyag.

    VálaszTörlés
  2. Milyen guszta lett! Összefutott a nyál a számban :)

    VálaszTörlés
  3. igen szerintem is, a pecorino a zöldspárgához és a mentához is jobban passzol mint a parmezán. a pecorino "birkás animális" ízei jól kijönnek ezekkel:))
    a spárga nyersen tényleg emlékeztet a zöldborsó ízére, de érdekes módon, vajon pirítva inkább a bébikukoricára emlékeztet az íze. nagyon ott van!:)

    VálaszTörlés
  4. zöld helyett fehérspárgával, pecorino helyett parmezánnal, és menta helyett bazsalikommal csináltam meg (az ember azt használja, ami van otthon, és amúgy sem vagyok egy mentarajongó), igen elégedettek voltunk így is az eredménnyel. ;-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!