Keresés a blogban

Édes-savanyú sertés


Megint egy kis Ázsia. Nem tehetek róla, rajongok a kínai és más ázsiai konyháért, gyakran kísérletezgetek otthon a különleges és egzotikus hozzávalóival. Mikor egyszerre fordult meg a hűtőmben egy szép érett ananász és egy szép sertés szűzpecsenye, egyből a klasszikus édes-savanyú sertés jutott az eszembe...
Persze ezeken kívül sok más hozzávaló is kellett hozzá, de szerencsére nálam ezek többnyire előfordulnak. Így semmi akadálya nem volt, hogy elkészítsem.




Hozzávalók:

. 45 dkg. sertés szűz vagy karaj
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 1 db. kisebb csili
. 2 fej hagyma
. 20 dkg. kápia paprika
. 15 dkg sárgarépa
. 20 dkg friss ananász
. 10 dkg. szójababcsíra
. 1 csokor újhagyma
. 1 tojás fehérje
. 2 ek. étkezési keményítő
. 2 ek. sötét szójaszósz
. 3 ek. ketchup (heinz)
. 1,5 dl. ananászlé
. 1 ek. méz
. 1 ek. rizsecet (v. balzsamecet)
. 2 ek. mogyoróolaj
. só, bors, barnacukor

Az ananász akkor érett, ha színe sötét borostyán színű, kicsit benyomva rögtön érezni az édes illatát és ha a belső/középső leveleit ellenállás nélkül ki tudjuk húzni. Ilyeneket válasszunk a boltban. Ha nem elég érett, otthon tegyük egy papírzacskóba mellé egy banánt és sötét helyen tartsuk 2-3 napig.

Elkészítése:

1. Először is a húst készítettem elő, vékony lapokra vágom a húst, majd egy keverőtálban ráütöm a tojás fehérjét egy kanálnyi keményítőt szórok rá, alaposan összekevertem és félreteszem fél órára puhulni, míg a többi hozzávalót is előkészítettem.
2. Az ananászt meghámozom, hosszában négyfelé vágom, mindegyik cikknek a belső fás részét kivágom, majd megmaradt gyümölcshúst centis kockákra vágom.
3. Egy csészényi, kb. 17-20 dekányi ananászt félreteszek, a többiből és középről kivágott részekből gyümölcs centrifugával levet készítek, 1,5 dl-re van szükségem. Ha nincs gyümölcscentrifugánk, botmixerrel pépesítsük majd egy szitán vagy egy gézdarabba csavarva passzírozzuk át.
4. Az ananászlevet, szójaszószt, ketchupot, rizsecetet, és mézet összekeverem egy mixerpohárban, hozzáadok egy kanál keményítőt, simára keverem és félreteszem felhasználásig.
5. A wokban felforrósítom az olajat, mikor már vibrál a felszíne és kissé füstölni kezd, rádobom a sertéshúst és 2-3 percig pirítom, miközben folyamatosan keverem és rázom (stir-frie, másnéven dobva-rázva sütöm).
6. Mikor a hús mindenhol kifehéredett és egy kis kéreg kezd képződni rajta, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, csilit, egy nagyobb csipet sót, és kevés borsot és cukrot is szórok rá majd tovább pirítom dobva-rázva még 2-4 percig amíg a húsra ropogós kéreg sül.
7. Hozzáadom a cikkekre vágott hagymát, a vékonyabb csíkokra vágott sárgarépát, paprikát, az újhagyma fehér részét feldarabolva és a babcsírát, elkeverem, kicsit lejjebb kapcsolom a tűzhelyet és még 4-5 percig pirítom.
8. Ezután adom hozzá az ananászkockákat, hozzáöntöm a szószt, újra feljebb kapcsolom a tűzhelyet és 2-3 percig főzöm kevergetve, míg a mártás be nem sűrűsödik.
9. Félrehúzom a tűzhelyről és a végén bekeverem az apróra vágott újhagyma zöldjét.

Tálaláskor szedjünk rizst a tálkákba arra az édes-savanyú sertést, és a tetejét szórjuk meg friss snidlinggel vagy apróra vágott újhagymával.
Tipp! A fentieken kívül vagy helyette adhatunk a húshoz vékonyabb hasábokra vágott cukkinit vagy kigyóuborkát is, esetleg félbevágott aprófejű csiperkegombát és bébikukoricát...
Használhatunk konzerv ananászt is ha nincs más, de vegyük az édesítő nélküli natúr lében árult fajtát. Ennek a levét használhatjuk a mártáshoz is.
Egyszerre édes és savanyú, illatos és ízletes szószban úszó omlós puha húsok és roppanós ress zöldségek, meg finom ananászdarabok ülnek a hófehér jázmin rizs halom tetején. Kell ennél szebb és finomabb? Érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom: 340 Kcal/adag + 260 Kcal./1 csésze főtt rizs

6 megjegyzés:

  1. meecee12:53

    Dejó, pont ilyet akartam ma főzni :-D

    VálaszTörlés
  2. Pont edes-savanyu oldalast keszitek :-)

    VálaszTörlés
  3. Talyiga21:41

    Toma, ez valami remek.
    Igaz én "belecsaltam" egy kis darab gyömbért is és párolt kölessel ettem, mert mindkettő jó ötletnek tűnt.
    Mondjuk most is annak tűnik. :)))

    VálaszTörlés
  4. a gyömbér minden ázsiai ételbe jó ötlet, de a kölest sajnos nem szeretem:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen21:18

    Remek. :) Még kísérleteznem kell, hogy a megfelelő édesség-savanyúság arányt eltaláljam, de az első kísérlet igen bíztató volt, kösz a receptet. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!