Keresés a blogban

Kerti parti – BBQ oldalas mint fizetőeszköz...


A múlt héten szomszédaim/barátaim voltak olyan rendesek, hogy megcsinálták nálam a terasztetőt, lecserélték a régi öreg nádtetőt egy strapabíróbb és végre teljesen vízhatlan zsindelytetőre. Egy egész napjukat áldozták rá és nem kértek érte semmi ellenszolgáltatást. Ezért úgy döntöttem meghívom őket egy kerti sütésre.
A hétvégén meg is ejtettük, mert hál'isten kivételesen jó idő volt. Erre a célra vettem a hentesnél három szép oldalast és három karton sört, hogy a hangulat teljes legyen. Készítettem még egy tál majonézes krumplisalátát, egy nagy tál zöldsalátát és sütöttem egy hatalmas rozmaringos-fokhagymás focaccia-t is.


Hozzávalók (6-7 személyre):

. 3 kiló oldalas
. 3-4 púpozott kanál sertészsír
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 2-2 szál rozmaring és kakukkfű
. só, bors
a salátához:
. 1 fej jégsaláta
. 1 doboz madársaláta
. 1 csomag hónapos retek
. 1 csomag újhagyma
. sherryecet
. olívaolaj
. méz
a BBQ szószhoz:
. 5 ek. dijoni mustár
. 5 ek száraz vörösbor
. 5 ek. akácméz
. 5 ek. heinz ketchup
. 3 ek. szójaszósz
. 2 ek. napraforgó olaj
. 1 gerezd lereszelt fokhagyma
. pár csepp tabasco
. só, bors
volt még...

Előkészületek:

1. Előző este, elkészítettem a majonézes újburgonya salátát az itt leírtak szerint, hogy jól összeérjenek az ízei. Szorosan lefedve folpackkal a hűtőben tartottam másnapig.
2. Elkészítettem a barbecue-szószt is. A hozzávalókat egy forraló edénybe tettem és közepes fokozaton felforraltam, majd 10 percig főztem. Kihűlés után egy flakonba töltöttem és a hűtőbe tettem.
3. A focaccia tésztáját bekészítettem a kenyérsütőbe, dagasztáskelesztés programra állítottam és beidőzítettem másnapra.
4. Az oldalasokat megformáztam, lenyesegettem a felesleges részeket, kilógó húscafatokat, esetleges vastagabb zsírréteget, majd zsírpapírba tekerve a hűtőbe tettem másnapig.

Elkészítés:

1. A kerti sütés előtt négy órával, elővettem a legnagyobb tepsimet ami még belefér a sütőmbe, kikentem az alját vastagon sertészsírral.
2. A sertésoldalasokat mindkét oldalán megsóztam, borsoztam, majd a tepsibe helyeztem. Aláöntöttem fél csésze vizet, megszórtam az apróra vágott fokhagymával, mellédobtam a zöldfűszereket és szorosan lefedtem alufóliával a tepsit.
3. A 170 fokra előmelegített sütőbe tettem 2 órára.
4. Mikor elkészült, kivettem a puha omlósra párolódott/sült oldalasokat egy deszkára és egy konyharuhával lefogva, kihúzkodtam belőle a csontokat (akkor jó, ha könnyedén kijön a csont a húsból), majd alufóliába csomagolva félretettem egy tálcára. A megmaradt sült zsírt szűrjük le, egy tálban félretéve még jól jöhet egy jóféle zsíros kenyérhez ha a hús elfogy és valaki később megéhezik...
5. Közben elkészült a beprogramozott focaccia-tészta is, és elkészítettem az itt leírtak szerint.
6. Míg a focaccia kelt/sült, összeállítottam a zöldsalátát: A madársalátát egy nagy salátás tálba borítottam, mellé a csíkokra vágott jégsalátát, a vékony lapokra vágott retket és a felkarikázott újhagymát.
7. A vinegrete-tet 4:1 arányú olívaolajból és sherryecetből, egy csipet sóból és borsból, és egy kiskanál mézből kevertem ki hozzá.
8. Mikor megérkeztek a vendégek, pont végeztem mindennel.
9. Előkészítettem a tárcsás sütőmet (faszén sütőn készítve még jobb, de nem bíztam az időjárásban...), felforrósítottam a tárcsát.
10. A húsok mindkét oldalára egy-egy perc alatt hirtelen kérget pirítottam, majd lejjebb vettem a hőfokot és az oldalasokat többször is megforgatva, közben a barbecue-szósszal bőségesen kenegetve egy ecsettel, 10-15 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha a húsra szépen rákaramellizálodik a szósz és belül teljesen átforrósodik, a külsejére pedig egy ropogós kéreg sül...

A tálalással nem kell cicózni, a húsokat egy fatálra tettem, kétujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd a salátákkal, focacciával együtt kipakoltunk az asztalra...
tipp! A hús elősütését is elkészíthetjük előző este, csak akkor egy órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.
A leírás alapján macerásnak tűnhet ez az egész, de ez csak a látszat, jó szervezéssel alig van munka az egésszel és nyugodtan, stresszmentesen várhatjuk a vendégeinket.
Ha faszén parázson sütjük a húst, ugyanígy járhatunk el vele, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a parázs, különben nem karamellizálodik a szósz, hanem megég.
A BBQ-szósz sokáig eláll, hűtőben akár hetekig is. Ezt a szószt bármilyen hússal kombinálhatjuk, de szükséges az elősütés. A szószt csak a vége felé kenjük rá, az utolsó forgatásoknál.
Az oldalast nem muszáj kicsontozni, a végső sütés előtt fel is szeletelhetjük, két csontnyi szélesre vágva és így, szeletenként kenve is süthetjük, minden oldalát körbepirítva...
Ezt az oldalast ajánlom mindenkinek, akár kezdőknek is, mert még elrontani sem lehet. A hosszú elősütéstől belül puha szaftos hús, a végső sütéstől kívül ropogós kéreg, és a rákaramellizálódott szósztól édes máz, rendkívül finom kombinációt alkot. Ehhez jönnek még a pompás saláták és a remek fűszeres-olajos focaccia, ami csak még élvezetesebbé teszi az estét.
Barbecue sütéshez inkább a sör illik, de egy kellő maradékcukorral rendelkező testes félszáraz fehérbor vagy egy palack hideg Cider is jól illik hozzá...

Elkészítési idő: nettó 4 óra
Költségek: összesen kb. 5000 Ft.
Sör: 990 Ft./6-os karton (Perlenbacher - Lidl)

11 megjegyzés:

  1. Konvertibiis fizetőeszköz, váltják dollára, euróra, svejci frankra, japán jenre :)

    VálaszTörlés
  2. amilyen jól sikerált, inkább aranytömböket mondanék...:))))

    VálaszTörlés
  3. Toma !

    Marinált húst grilleztél már ?
    Valami kegyetlen finom tud lenni...

    VálaszTörlés
  4. attól függ! a marinálás szót használják a pácolás szinonimájaként is, mint én a posztokban, és van az ecetes marinálás. ez utóbbi esetben meg nem, de lehet, hogy kipróbálom:))

    VálaszTörlés
  5. Én az ecetes marinálásra gondoltam.

    Először orosz vendégeink csináltak disznóhúsból,vagy három napig állt a tűző napon neylonszatyorban kb 5 kiló hús...

    Szkeptikus voltam, amíg meg nem kóstoltam.

    Nemrég pedig ukrajnában a piacon sütöttek amitől nyálelválasztórohamom lett, de az ottani viszonyok miatt inkább nem vettem.

    Én ahogy csinálom : sok hagyma + hús + só + ecet és pár nap a hűtőben ( én nem mertem a napra tenni ), utána borsozom és grillezve valami isteni aromája van.

    VálaszTörlés
  6. nem hangzik rosszul, biztos ki fogom próbálni...:)

    VálaszTörlés
  7. Szerintetek mennyiben befolyásolja a végeredményt, ha az elősütést egy nappal a grillezés előtt megejtem?

    (Több dolgot szeretnék grillezni nem hazai pályán, meglepetésbuliban, ezért kéne előkészülnöm, hogy ott 'csak' a tárcsával kelljen foglalkoznom. Terv: Kacsamell, csevapcsicsa, és ez a bbq oldalas)

    VálaszTörlés
  8. nyugodtan süsd elő előző nap. vegyed ki a tepsiből, csomagold zsírpapírba és a hűtőben elvan egy napot. grillezés előtt egy órával vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen a grillezéshez...

    VálaszTörlés
  9. Zseniális lett!
    Feleségem rendelt is egy újabb adaggal.

    VálaszTörlés
  10. Bor helyett Jack Daniel's került a szószba, remek lett!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!