Ez a szép hosszú név, egy hosszú ideig előkészített és rengeteg hozzávalóból álló ételt takar. Mindezek ellenére, azért nem nehéz elkészíteni és megéri a belefektetett időt.
Hozzávalók:
. 50-60 dkg. marhalábszár
. 2 szál újhagyma vagy egy kisebb fej vöröshagyma
. hüvelykujj nagyságú friss gyömbér
. 1,5 dl. rizsbor vagy száraz sherry
. fél dl. sötét szójaszósz
. 1 csillagánizs
. 4-5 szem szecsuáni bors
+
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 5 shitake gomba
. 1 kisebb sárgarépa
. fél fej lilahagyma
. 1 db. csípős hegyes zöldpaprika
. osztrigaszósz
. szójaszósz
. étkezési keményítő
. édes-csípős chiliszósz
. cukor, só, szecsuáni bors
. napraforgó olaj
a tésztához:
. 400g. spagetti vagy kínai woktészta
. negyed fej káposzta vagy kínai kel
. 2 sárgarépa
. 1 db. vajretek
. másfél fej hagyma (vegyesen vörös és lila)
. 3-4 gerezd fokhagyma
. szójaszósz
. só, szárított chili,
. 2-3 szál újhagyma
. mogyoró- vagy napraforgó olaj
Előkészítés (a hús):
1. Egy lábosban vizet forralok, amibe beledobálok egy fej hagymát négyfelé vágva, egy ujjnyi gyömbért felszeletelve és egy csillagánizst.
2. Mikor a forr, beleteszem a húst, hozzáöntök fél deci szójaszószt és egy deci száraz sherryt (vagy rizsbort).
Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesnél kisebbre (kerámialap #4/9) és három órát főzöm, míg a hús teljesen meg nem puhul.
3. Ezután kiveszem a főzőléből és felhasználásig félreteszem.
(ezt előző nap is elkészíthetjük)
Előkészületek a húshoz:
A shiitake gombát beáztatom langyos vízbe, legalább fél órán át.
A főtt marhahúst kisebb kockákra felvágom.
A sárgarépát egy zöldséghámozóval vékony lapokra vágom, a hagymát felaprítom.
A fokhagymát vékonyan felszeletelem, a csípős zöldpaprikát karikákra vágom.
A beáztatott shiitake gombák tönkjét/szárát kivágom (ez nem ehető) és a kalapját felcsíkozom.
Elkészítem az édes-csípős chiliszószt: 2:1 arányban összekeverek csípős és édes chilikrémet (a kínai büfékben ezt többnyire Erős Pista és ketchup fele-fele arányú keverékével oldják meg), és a végén ha kell, kevés cukorral beállítom a kívánt egyensúlyt.
Elkészítem a szecsuáni sót: egy-egy kanál durva tengeri sót és szecsuáni borsot mozsárban összeőrlök.
Egy púpos evőkanál keményítőt másfél-két deci vízben feloldok.
Elkészítés (a hús):
1. A wokban olajat forrósítok, majd rádobom a szeletelt fokhagymát és addig pirítom, míg színt nem kap és átadja az ízét az olajnak.
2. Beledobom a húsokat, kissé átpirítom, majd hozzáadok 2-3 ek. osztrigaszószt és megszórom egy bő csipet szecsuáni sóval.
3. Fél percig kevergetve pirítom, majd beledobálom a gombát, hagymát, paprikát és a sárgarépát. Dobva-rázva kevergetem pár pillanatig.
4. Hozzákeverek 3-4 kanál édes-csípős szószt, azzal is pirítom egy keveset majd egy-fél deci száraz sherryt öntök alá úgy párolom újabb fél percig, míg a zöldségek megpuhulnak kicsit, közben egy-két kanál szójaszósszal ízesítem.
5. A végén hozzáöntöm a vízben elkevert keményítőt és fél percig forralom míg egy sűrű, kissé nyúlós szósszá nem áll össze. Ellenőrzöm az ízeket, ha kell még sózom, és/vagy cukrozom, hogy meglegyen az édes-sós-csípős egyensúly, majd átöntöm az egészet egy tálba, és melegen tartva félreteszem tálalásig.
Előkészületek a tésztához:
A spagetti tésztát kettétöröm, majd lobogó forró sós vízben megfőzöm. Leszűröm és félreteszem.
A káposztát egész vékony csíkokra, a sárgarépát zöldséghámozóval szalagokra vágom.
A vajretket vékony lapokra szeletelem, a hagymákat vékonyan szivárványra vágom (félkarikákra).
Elkészítés (a tészta):
1. A wokban olajat forrósítok, majd beledobom a zöldségeket sorban. Először a káposztát, aztán sárgarépát, majd a retket és a hagymát.
2. Dobva-rázva pirítom míg a zöldségek kezdik elveszíteni a tartásukat, közben sózom, belemorzsolok egy-két szárított chilit és belereszelem a 3-4 gerezd fokhagymát.
3. Kevés sherryt öntök alá, és fél-egy percig párolom, míg a zöldségek kissé meg nem puhulnak (nem teljesen, maradjon az ételben kissé „ress” a zöldség).
4. Hozzáadom a tésztát, átforgatom, míg át nem melegszik, közben öntök hozzá szójaszószt és ha kell még sózom. Kész!
Tálaláskor a tésztát a tányérra szedem, és a tetejére halmozok az illatos szószos marhahúsból és megszórom apróra vágott újhagymával.
(tipp!) ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk, melegítve nem az igazi.
A tésztához használhatunk más zöldségeket is, pl. a vajretek helyett bambuszrügyet, a káposzta helyett kínai kelt vagy szójacsírát stb...
Ez egy nagyon sokféle összetevőből álló komplex ízhatású étel, aminek a főbb ízeit az illatos lében főtt marhahús és a karakteres aromájú shiitake gomba alkotta szósz adja. Ha minden jól sikerült ez a sok különféle íz mégis egy harmonikus, de egyben egzotikus zamatú étellé áll össze. Emellett a textúrák különbözősége is adja a karakterét az ételnek, mégpedig a puha omlós hús a selymes szószban és a tésztában lévő roppanós/ress zöldségek ellentéte...
Kesernyésebb, komlósabb ízű pilseni sört ajánlok mellé.
Elkészítési idő: 3 és fél óra
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Sör: 175 Ft. Perlenbacher - Lidl
Annyira autentikusan néz ki. nagyon finom lehet
VálaszTörlésigen, nagyon finom:) bár inkább csak amolyan európaiasan autentikus...:)
VálaszTörlés