Keresés a blogban

Sült bőrös császárhús pecsenyelével (gravy), rozmaringos sült sütőtökkel és krumplival



Ez milyen gáz, hogy megint ilyen „lájtos” kaját csináltam, mikor elvileg fogynom kéne! Bakker! Na mindegy, ha már a zsír az úr, legalább ne adjuk ennél alább...
Az „egybensült” húsok egyik legjobbika szerintem a bőrös császárhús. Könnyű elkészíteni, nem kell félni, hogy kiszárad mert kellőképpen zsíros, az íze szenzációs, és nem utolsó sorban nagyon mutatós. Ráadásul még olcsó is.

Ehhez az ételhez válasszunk a hentesnél olyan császárt, ami egyenletesen vastag végig, legalább három ujjnyi magas, a hús/zsír aránya is megfelelő, se nem túl zsíros, se nem túl száraz. Ha valaki nem túl rutinos a húsokkal, megkérheti a hentesét is, hogy vágja szépen formára és ha lehet irdalja be sűrűn a bőrét, úgy fél centinként. Ha erre nem hajlandó, otthon egy sniccer (kitolható pengéjű szike) segítségével vágjuk be úgy, hogy csak a bőrt vágjuk át, és az alatta lévő zsírréteget egy kicsit. Aztán keressünk egy másik hentest.

Hozzávalók:

. egy kb. másfél kilós bőrős császárhús
. 2 szál sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 2 fej vöröshagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 kg. burgonya
. 1 kg. sütőtök
. 2 szál friss rozmaring
. 4-5 szál friss kakukkfű
. só,bors
. olívaolaj
. 7 dl. hús alaplé

Előkészületek:

A zöldségeket feldarabolom, a fokhagymát keresztben kettévágom.
A burgonyát és a sütőtököt meghámozom, és nagyobb darabokra vágom.
A hús bőrét sűrűn, legalább fél centinként beirdalom.

Elkészítés:

1. A hús mindkét oldalát bedörzsölöm tengeri sóval és durvára tört színes borssal.
2. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zöldségeket, rászórom a zöldfűszereket és erre a zöldségágyra helyezem a húst, a bőrével felfelé.
3. A bőrét meglocsolom olívaolajjal és a tepsit a 230-240 fokra előmelegített sütőbe teszem. 30 perc elteltével visszaveszem a sütő hőfokát 180 fokra és még további két és fél órán át sütöm.
4. Közben a sütőtököt és a krumplit sós forrásban lévő vízben öt percig előfőzöm.
5. Az előfőzött burgonyát és sütőtököt egy tepsibe borítom, sózom borsozom, meghintem apróra vágott friss rozmaringgal, meglocsolom olívaolajjal, és összeforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer és az olaj.
6. A sütéshez 80 perc kell 180 fokon, ezért úgy időzítem és teszem a sütőbe a hús feletti polcra, hogy egyszerre legyen kész (a többszintes sütés, csak hőlégkeveréses sütőben alkalmazható) a hús és a köret.
7. Mikor kész, a húst átteszem egy másik edénybe, és a körettel együtt a kikapcsolt sütőben hagyom, hogy tálalásig melegen tartsam.
8. A tepsit amiben a hús sült, a tűzhelyre teszem, a zöldségeket egy villával vagy krumplinyomóval szétnyomkodom, megszórom egy kanál liszttel és lepirítom.
9. Felöntöm az alaplével, sózom, és pár percig forralom, míg minden pörzsanyagot fel nem old a tepsi aljáról.
10. Ezután átszűröm egy forraló edénybe, és a kétharmadára beforralom. Tálaláshoz egy kancsóba töltöm a gravy szószt.


Tippek, tálalás:

A húst az irdalások mentén, átvágva a ropogós bőrt, felszeletelem és a gravy szósszal meglocsolva tálalom a körettel együtt.
A maradék hús két-három napig is eláll a hűtőben. Hidegen, szeletelve pl. szendvicsekbe salátákra tehetjük.
Az elképesztően szaftos, puha hús és ropogós bőr remek kontrasztot képez az étel textúrájában. A hosszú sütés közben a fűszerek íze átjárja a húst, amitől finom zamatos lesz. Hozzá a pompás szósz és a köret...
Karakteres, testes fehérbort igényel ez az étel. Olaszrizlinget ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 3 óra 20 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag

15 megjegyzés:

  1. Biztos vagyok benne, hogy a zsír kisült belőle így te már csak a lightos, tiszta, száraz, egészséges húst etted meg! :))

    VálaszTörlés
  2. Basszus, te hergelsz :) Csorog a nyálam, és azon gondolkozom, hogy azonnal visszamegyegyek a henteshez. Ebéd előtt ez így sportszerűtlen!!!! :)))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen22:08

    Híres lettem, bekerült a fényképem a blogba! Ott az elpusztított étel romjait ábrázoló képen az a felettébb jólakottan és elégedetten,ülő ember az én vagyok.Szóval hallgassatok rám, ha tehetitek próbáljátok ki.:szájnyalogatós szmájli:
    T-Boar

    VálaszTörlés
  4. csak nem bírtam magammal, és tegnap vettem egy kétkilós bőrös lapockát. a hétvégén megint "fitness-kaja" lesz:)))

    tibi :)))

    VálaszTörlés
  5. Üdv! Elkészítettem. A hús isteni lett, de a zöldségágy teljesen feketére sült a 3 óra alatt. Így a mártásról már le kellett mondanunk. Levettem a hőfokot a leírás szerint. Mit csesszintettem el? Bár a sült hús, és a bőr mindent megért! Az igazsághoz tartozik, hogy senki nem hiányolta mellé a mártást, jó volt mellé egy kis ajvár is. Köszi a klassz recepteket!

    VálaszTörlés
  6. vjudit,
    nem tudom mi lehett a gond. lehet hogy túl kicsire daraboltad a zöldségeket, vagy sütőd forróbb a kelleténél (vagy mindkettő). nekem is lekapja a szélén egy kicsit, ott ahol kilóg a hús alól a zöldség, de nem vészes, az még belefér... pedig érdemes a mártást is kipróbálni, mert sokat dob a húson:)

    VálaszTörlés
  7. ndber19:21

    Szia!
    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de ezt így, mint bőrös császárhús kell keresni a hentesnél? Ritkán eszem sertést. Emlékszem kezdő háziasszony koromban flekkent akartam csinálni, anyám azt mondta vegyek nyakasorját hozzá. Elmentem a boltba de egyik alkatrészre se volt ez kiírva. Felháborodva hívtam fel anyámat aki felvilágosított, hogy ez a tarja. Szóval azóta csak pontos leírással felvértezve merek ilyen helyre menni :-).
    Amúgy nagyon gusztusosakat és nyálfakasztóakat főzöl. Sajna mióta terhes vagyok csak képekről tobzódom a kajákban!
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  8. ndber
    ha úgy kéred a hentesnél, hogy "bőrös császár", tudni fogja mi az:)

    VálaszTörlés
  9. Hello, nagyon tetszik ez a recept. Szeretném megcsinálni az öcsém szülinapjára. Egy kérdésem viszont lenne (nem vagyok egy gyakorlott szakács). Ha kétszer ekkora mennyiséget csinálok, akkor, hogy módosulnak a sütési idők? Üdv: FatMo

    VálaszTörlés
  10. fatmo
    nem igazán, mert inkább a hús vastagsága számít és nem a mérete. a vastagság mert kb. egyforma...

    VálaszTörlés
  11. Névtelen17:10

    Hány főre elég ez a mennyiség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem írom zárójelbe a "hozzávalók" mellé, akkor alapértelmezésben 4 személyre szóm a hozzávalók mennyisége. Mondjuk ez elég kiadós, zsíros hús, akár hat adaghoz is elég lehet, ha egy többfogásos vacsora része ez a fogás.

      Törlés
  12. Ez tkp. bőrös oldalas. Holnap sütök ilyet savanyúkáposzta ágyon. A snicceres bevagdalás nagyon jó ötlet.

    VálaszTörlés
  13. Névtelen23:13

    Szia! Biztosan buta kérdés, de a húst le kell takarni fóliával sütés közben? Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  14. Névtelen8:24

    Sörrel is felölthetem az olajjal bepácolt húst?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!