Keresés a blogban

Kínai kaja – khmm... vagy valami olyasmi


Van az úgy, hogy az ilyen „kőkemény profi” gasztroblogger is mint én, hibázik néha. Na nem túl gyakran, de előfordul. Eredetileg kínai húsgolyókat akartam készíteni szilvaszószban, pirított thai tésztával, de sütés közben kezdtek szétesni a golyócskák. Így kénytelen voltam rögtönözni. Ez lett belőle.

Hozzávalók (2 személyre):

. 30 dkg. marhaszegy
. 2 ek. fokhagyma-gyömbér mártás
. 2 ek. osztrigaszósz
. 1 ek. csípős chilikrém
. keményítő
. 25 dkg. spagetti vagy tojásos kínai tészta
. egy csokor újhagyma
. 1-2 vajrépa (vajretek)
. 1 tojás
. 1 ek. reszelt fokhagyma
. 3-4 ek szójaszósz
. egy ek. szezámolaj
. 1-2 chilipaprika
. mogyoróolaj

Elkészítés:

1. A húst egészen apróra/finomra vágtam (le is lehet darálni), egy keverőtálba tettem és hozzáadtam az osztrigaszószt, a chilikrémet, egy kanállal reszelt fokhagyma és gyömbér keverékéből, sót, borsot és alaposan elkevertem.
2. A masszából kis gombócokat formázok, amiket finoman keményítőbe hempergetek.
Itt válik ketté a recept, mert ennél a pontnál követtem el az első hibát, ugyanis a gombócokat egy órán át pihentetni kellett volna a hűtőben, hogy jobban összeálljon. Mivel siettem, ezt a fázis kihagytam.
Wokban olajat forrósítottam és megsütöttem a gombócokat. Itt követtem a másik hibát, hogy nem kosárba téve, bő mennyiségű forró olajba belemerítve sütöttem, hanem kevés olajban, gyakran forgatgatva próbáltam megsütni. Ha sikerült volna egyben megsütni, akkor a gombócokat a tálalás előtt még forró chilis szilvaszószban is főztem volna még fél percet, ezzel átmelegítve is a gombócokat és a tészta mellé tálaltam volna a szósszal együtt.
3. De mivel a fasírtok széthullottal, inkább szétmorzsoltam a wokban, és gyorsan átpirítottam mint darált húst. Ezután félretettem.
4. A wokot kitöröltem, olajat forrósítottam benne, és az újhagyma felaprított fehér részét, a vékony lapokra vágott vajrépát és a felaprított chilit, gyorsan átpirítottam egy percig dobva-rázva.
5. Hozzáadok egy kanál fokhagyma-gyömbér keveréket, beleütöm a tojást, és villámgyorsan elkeverem, míg a tojás megszilárdul.
6. Ekkor megy bele a darált hús (gombócnál ez kimarad, értelemszerűen), elkeverem, meglocsolom a szójaszósszal.
7. Az előzőleg három részre tört „aldentére” főzött spagetti következik a sorban, összeforgatom a wokban a többi hozzávalóval, pár pillanatig pirítom miközben folyamatosan dobálom, hogy átmelegedjen minden.
8. A végén hozzáadom az újhagyma apróra vágott zöld részét és a szezámolajat. A tűzhelyről levéve átforgatom, majd tálalom.
















Tálaláskor egy kevés szilvaszószt tettem a tészta tetejére.
A maradék másnapig eláll a hűtőben, később egy wokban újramelegíthető.
Habár nem az lett belőle amit eredetileg terveztem, és esztétikailag is kivívásokkal küszködött, az ízével szerencsére nem volt semmi baj. Remekül sikerült, benne volt minden zamat (mind az öt íz), amit szeretek az ázsiai konyhában...
Kínai Tsingtao sört ajánlok mellé.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem semmi tragédia:) Akkor nem csak velem fordulnak elő ilyen malőrök......
    Ettől függetlenül az összetevők alapján az ízhatása isteni lehetett!!!
    ( Egyszer rég a túrógombócomból lett hasonló-, túrómorzsaként debütált:DD No de azóta sem az volt az utolsó, csak az annyira atomjaira esett szét,hogy emlékezetes maradt számomra...)

    VálaszTörlés
  2. Ismerős... :))
    Még vega koromban mások meggyőztek róla, hogy a falafel és a lencsefasírt összeáll tojás nélkül is... Hogy miket káromkodtam én...mikor a finom bekevert fasírt szanaszét úszott az olajban! :))
    Szerintem így is tudti lett ez az étel! :)

    VálaszTörlés
  3. ... khmmm ez legyen életed legnagyobb tévedése :)

    VálaszTörlés
  4. Épp költözés kellősközepén kerestem valami egyszerűt, és talán kínait. Ideális recept, mert csak a wok kell hozzá, és a mélyhűtőben találtam egy adag darált marhahúst. Köszönöm:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!