Keresés a blogban

Sült bőrös malackaraj, zöldfűszer-pesztóval töltve sütőtökkel és krumplival


Basszus! Nagy elhatározást tettem a nemrég, hogy a bő harminckilónyi súlyfeleslegemből le fogok adni jópárat, de egyszerűen nem tudtam szó nélkül elmenni, a hentesnél kipakolt szép bőrös karajok mellet. Aztán otthon csak nézegettem a koncot az asztalon, hogy jó-jó megvettem, de most mit csináljak belőle!? Az alap volt, hogy egyben megsütöm, de fel is kéne dobni valamivel. Eszembe jutott, hogy nemrég csináltam bazsalikomos pesztót, innen jött az ötlet, hogy miért is nem készítek vegyesen mindenféle zöldfűszerekből egyet. Szétnéztem a kertben, szedtem kakukkfüvet, oregánót, zsályát, rozmaringot és bazsalikomot, hogy ezekből fogom elkészíteni. Aztán meg kitaláltam, hogy pesztót nem parmezánnal, hanem a jóval karakteresebb kecskesajttal készítem. A többi meg már jött magától...

Hozzávalók:

. 1,6 kg. bőrös sertés- vagy malackaraj
. egy kisebb sütőtök (60-70 dkg.)
. 4-5 nagyobb burgonya (60-70 dkg.)
. egy-egy ág rozmaring és oregánó
. 5-6 ág kakukkfű
. 3-4 nagyobb zsályalevél
. fél maréknyi bazsalikomlevél
. 2 gerezd fokhagyma
. 5 dkg fenyőmag
. 10 dkg félkemény kecskesajt
. só, bors,
. olívaolaj
. szilva-körte chuthney

Előkészületek, elkészítés:


1. Először elkészítem a pesztót. A zöldfűszereket felaprítom és a mozsárba dobom. Egy csipet durva tengeri sót szórok rá és egy kevés olívaolajat öntök mellé. Pépesre összezúzom.
2. A fenyőmagokat egy száraz teflonserpenyőben aranysárgára pirítom és a péphez adom, majd azt is összezúzom.
3. Ráreszelem a kecskesajtot, összekeverem és annyi olívaolajat öntök hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjak.















4. A karajt kicsontozom (a csont megy majd egy alaplébe), majd a bőrét egy szikével (sniccer) sűrűn (2-3 mm.) bevagdosom, vigyázva, hogy csak a bőrt és a zsír réteg felszínét vágjam át, a húsába nem belevágva. Ezután a húst pár vágással megnyitom úgy, hogy a kifektetett/kiterített hús nagyjából egyforma vastag legyen (lásd, a lenti képen).
5. A húst sózom borsozom, majd egyenletesen szétkenem rajta a zöldfűszer-pesztót. Szorosan feltekerem és formára kötözöm.













6. A húst egy nagyobb serpenyőben, kevés zsíron körbe előpirítom/elősütöm, majd egy nagy tepsibe teszem bőrével felfelé.
7. A meghámozott, nagyobbra (kb.4 cm-es) darabolt sütőtököt és a nagyobb „csónakokra” vágott burgonyákat körben elrendezem mellette, rászórok egy gerezdjeire szedett fokhagymát héjastól, sózom borsozom, meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom.
8. A 200 fokra(hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 65-70 percre, majd mikor megsült, egy maghőmérővel ellenőrzöm, hogy átsült-e. Ez függhet a hús vastagságától.
A sertés maghőmérséklete 75 és 80 fok között ideális, ekkor még kellően szaftos, nem száradt ki, de mégis átsült. Ha nem érte el ezt a fokot, akkor egy másik tepsibe téve tegyük vissza sütőbe még 10-20 percre míg jó nem lesz. (Ha nincs maghőmérőnk, egy hústűt szúrjunk a hús közepébe és érintsük az ajkunkhoz. Ha forró, akkor jó. De érdemes beruházni egy maghőmérőre – kb. ezer forint- mert így biztonságosabb, és nem a szeletelésnél derül ki, hogy nem sült át rendesen.)















Tálalás, tippek:

Ujjnyi vastag szeleteket vágok a tálaláshoz, mellé szedek a köretből és kanalazok mellé a chuteyból is.
A maradék sülthúst másnap hidegen is fogyaszthatjuk pl. szendvicsben. A hűtőben két-három napig is eláll, jól lefedve/becsomagolva.
Puha szaftos hús, ropogós malacbőr, édesre karamellizálódott sütőtök, krumpli és fokhagyma, finom csatni, mindez egy tányéron. Mi kell még?! Ez egy pompás étel, érdemes kipróbálni.
Félszáraz pécsi cirfandlit érdemes bontani mellé...

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: összesen kb. 3000 Ft.
Bor: 2200 Ft. - vinotéka

8 megjegyzés:

  1. Semmi más nem kell, köszönöm!

    Ez így tökéletes :-)

    VálaszTörlés
  2. Toma, ez piszok jól néz ki! Épp most tértem haza a hentestől egy szép, másfél kilós bőrös malaccomb szelettel, pont olyan ropogós sült bőrre vágyom, mint a te sültedé!:-)))

    VálaszTörlés
  3. Látom, te is úgy vagy ezzel, mint én: mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem :)
    Ha nincs maghőmérője valakinek (nekem sincs, a legutolsó, ikejás már a második használat után kukás lett, bemérgesedtem, és azóta nem vettem), akkor a szakácsok könyvében található táblázat is nagyon jól használható, miszerint ha közepesen átsült disznóhúst szeretnénk, akkor 25 perc minden 450g húsra (asszem 190 fokon), és még plusz 25 perc. Ha malacról (inkább süldő) van szó, úgy tapasztaltam, hogy a 25 helyett elég 20 perces egységgel számolni. Nem légkeveréses sütő esetében kicsit tovább vagy 10 fokkal magasabb hőfokon kell sütni.

    VálaszTörlés
  4. Hu, ez...
    Hát, ok, rábeszéltél, én is kérek!
    :)

    VálaszTörlés
  5. szepyke
    sajnos tegnap elfogyott az utolsó szelet is:) hidegen is isteni volt kis uborkával és grahamkenyérrel:))

    lorien
    nekem digitális fajta maghőmérőm van már három éve, és kifogástalanul működik. gondoltam én is, hogy beírom a posztba amit te is írtál, de inkább a maghőmérőt ajánlom, az a biztos, mert a sütési idő, sokszor inkább a hús vastagságától függhet, mint a súllyától:)
    méretéből, szerintem is inkább süldő karaj volt, mint malac, de végül is mindegy, akármilyen karajjal működik a recept:)

    gabojsza
    ha szeletelve van a comb, nem tudom meg lehet-e oldani hogy ilyen ropogós legyen:) félek, előbb sülne túl a hús. minthogy megpirul a bőre...

    VálaszTörlés
  6. Oh, csak egy szelet, de az 3 újnyi vastag:-)))

    VálaszTörlés
  7. Persze, hogy sokmindentől függ a hús sütési ideje, de azért a húsfélék követnek egyfajta arányosságot, nem véletlen írjak le a könyvben, nekem mindig be is vált.

    A maghőmérő persze szintén jó, de általában a háztartásokban hamarébb van mérleg és óra :)

    Az én maghőmérőim is digitálisak voltak (ma már szinteminden az). De egy hagyományos analóg műszer ugyanolyan jó lehet, főleg azok, amelyeket benn is hagyhatsz a sütőtérben. Az elsőt bennfelejtettem a sütőben, ennek sajnos szétolvadt az lcd-je meg a belseje, a másik meg csak szimplán megromlott egy havi normál használat után.

    VálaszTörlés
  8. Istenem, hogy ez mennyire gyönyörű, tökéletes és étvágygerjesztő lett!
    grat ;)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!