Keresés a blogban

Fűszeres alaplében főtt csirke, vajon pirított zöldségekkel, chutneyval és chilis szilvaszósszal


Hozzájutottam egy pompás tanyasi „kapirgáló” csirkéhez. Nézegettem a pulton heverő szárnyast és azon gondolkodtam hogyan készítsem el. Mindenképpen valami egyszerű ételt szerettem volna készíteni belőle, hogy a hús íze érvényesüljön leginkább. Először csak meg akartam sütni egyben, de aztán eszembe jutott, hogy milyen régen ettem már egy jó főtt húst. Sajnos a magyar konyha manapság mostohagyerekként kezeli a főtt húsokat, maximum vidéki lakodalmak kommersz második fogásaként vagy a vasárnapi húsleves „melléktermékeként” kerül az asztalra némi paradicsom, vagy fokhagymamártással. Pedig a régi magyar konyhában főtt húsoknak nagy tradíciója van, elég csak a „Szinbád” ominózus ebéd jelenetére gondolni.
Így hát el lett döntve a csirke sorsa...

Hozzávalók:

. kb. 1,5 kg-os tanyasi csirke
. 5 nagyobb szál sárgarépa
. 1 fehérrépa (gyökér)
. póréhagyma (kb. 20 centis darab)
. 1-2 szál zellerszár
. 2 salotta hagyma
. egy gerezd fokhagyma
. 2 napon szárított paradicsom
. fűszercsokor (2 zsályalevél, egy rozmaring ág, 4-5 szál kakukkfű, fél csokor petrezselyem)
. 2 dl száraz fehérbor
. só, bors
. vaj
. szilva-körte chutney
. chilis szilvaszósz

Előkészületek:

A sárga- és fehérrépákat megpucolom és nagyobb hasábokra vágom. A póréhagymát és a zellerszárat alaposan megmosom és három részre darabolom, egy zsineggel összekötözöm a fűszercsokrot. A fokhagymát lehámozom és a kés lapjával kicsit megroppantom.

Elkészítés:

1. Először az alaplevet készítem el. Egy nagyobb lábosban, amiben elfér a csirke, annyi vizet teszek fel, ami majd ellepi a madarat.
2. Beledobálom a répákat és a zellert, hagymákat, aszalt paradicsomokat, fokhagymát, egy fél evőkanálnyi sót és pár szem egész borsot.
3. Közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #8/9) felforralom és 10 percig főzöm.
4. Közben a csirkét megtisztítom, lemosom, szárazra törlöm, és összekötözöm a lábainál és a szárnyainál.
5. Az alaplébe beleöntöm a fehérbort, pár pillanatig forralom, majd beleteszem a csirkét. Mellé teszem a fűszercsokrot is, majd lejjebb veszem a tűzhelyet közepesre (#4-5/9) és fedő alatt lassan főzöm puhára, kb. 50 percig, függően a csirke méretétől.
6. Mikor kész a hús, félrehúzom a lábost és hagyom a csirkét kihűlni a főzőlében.
7. Kihalászom a répákat a lábosból, wokban kevés vajat hevítek és beledobom a zöldségeket. Egy percig pirítom, éppen csak hogy bevonja a vaj mindenhol, közben sózom borsozom, és kevés friss kakukkfüvet tépkedek rá.
8. A langyosra/szoba-hőmérsékletűre hűlt csirkét egy nagyobb tálra teszem és a répákkal körítem.
















Tálalás, tippek:

Tálaláskor a csirkét feldarabolom, kevés borsot és himalájai sót őrlök rá, körítem a zöldségekkel, majd hutneyt és chilis szilvaszószt teszek mellé.
A maradék főtt húst az előzőleg leszűrt főzőlevében eltéve, két napig is eláll a hűtőben. Másnap salátákra feltétként vagy szendvicsekbe kevés majonézzel sajttal is felhasználhatjuk...
A leszűrt és zsírtalanított alaplevet eltehetjük későbbre is, PET-palackba töltve, fagyasztóba téve három hónapot is kibír. Később főzhetünk benne bármilyen húst, pl. pulykamellet, borjút vagy sertéshúst. De használhatjuk rizottó elkészítéséhez is.
A fűszeres-fehérboros alaplében főtt csirke, egy igazán pompás étel. Puha szaftos és omlós csirkehús amit átjárt az alaplé fűszereinek aromája és az édes és csípős mártások zamata, remekül harmonizálnak egymással.
Helyben készült házi fehérbort ittam hozzá, amit az alapléhez is használtam.
Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: összesen kb. 2800 Ft.
Bor: -

3 megjegyzés:

  1. Humm-humm, ez egy jó ötlet alaplé készítésre, az a baj, hogy a testemmel sem tudnám megvédeni a női szakasztól, hogy levesként azonnal el ne pusztítsák :)
    Mondjuk a csirkét leginkább bőrét serpenyőben ropogogósra sütve szeretem, de néha tényleg érdemes lenne így variálni. Amúgy a kínaiak és a dél-kelet ázsiaiak is nagy mesterei a főtt húsoknak. Ezt biztosan láttad már: http://www.youtube.com/watch?v=pU_8tSpvdtU

    VálaszTörlés
  2. köszi a videót! régebben láttam filmben. pazar képsorok! ki is tettem oldalra a blogra:))

    pont a szokásos ropogós-sült vonaltól akartam most egy kicsit eltérni. nagyon bejött. főleg másnap, hidegen, amikor egy napig állt a főzőlében a hús és átjárták a fűszerek... fenomenális volt:)))

    a következő projektben mindenképpen valami ázsiai, szójaszószos alaplében főzést fontolgatok. nagyon rákattantam a főtt húsokra...:))

    VálaszTörlés
  3. Basszus, most, hogy ennyit beszélünk róla, én is :)
    Múlt vasárnap kakasleves volt, a kakas levesbetétként szerepelt, de a végét tegnap este hidegen ettem különböző mustárok társaságában :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!