Keresés a blogban

Graham zsemle


















Kissé elszalad velem a ló az utóbbi években, így nem árt kicsit jobban odafigyelnem az egészségemre és a súlyomra. Mivel nagy kenyeres vagyok, nem tudok lemondani teljesen róla, ezért most elkészítettem a kedvenc hamburgerzsemlém egészségesebb változatát, teljes kiőrlésű graham lisztből és vaj helyett olívaolajjal. De, hogy ízét kicsit feldobjam, kevertem a tésztába egy kis napon szárított és olajban eltett paradicsomot.

Hozzávalók:

. fél csésze víz (egy csésze/cup=2,4 dl.)
. fél csésze tej
. 3 ek. Olívaolaj (vagy 2 ek. vaj)
. 1 tk. cukor
. 1 tk só
. 1 csésze liszt
. 2 csésze graham liszt
. ½ ek. Búzasikér (elhagyható)
. 1 tk. szárított élesztő
. 3-4 db napon szárított paradicsom (elhagyható)

Elkészítés:

1. A hozzávalókat, az aszalt paradicsom kivételével, a leírt sorrendben bedobálom a kenyérsütőgépbe és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem a tésztát. Ha nincs kenyérsütőgép, egy keverőtálban dolgozzuk össze, majd deszkán jól gyúrjuk át, ezután egy órán át kelesszük langyos helyen, letakarva.
2. A megkelt tésztát, egy belisztezett deszkán kinyújtom, megszórom az apróra vágott aszalt paradicsommal utána jó alaposan átgyúrom az egész tésztát.
3. Henger formájúra alakítom, majd egy éles késsel hat egyenlő részre vágom.
4. A kapott korongokat kb. egyforma méretű, ujjnyi vastagságúra lapogatom.
5. Egy sütőlapra teszem őket és bőségesen lisztet (ez lehet sima, graham, vagy kukorica liszt) szitálok a tetejükre, majd fél órára félreteszem megkelni. Erre azért van szükség, hogy sütéskor a teteje ne ropogósra süljön, hanem maradjon puha.
6. A megkelt zsemléket újra megszórom liszttel és a 220 fokra előmelegített sütőben, 17-19 percig sütöm.
7. Rácsra teszem a kisült zsemléket és egy konyharuhával letakarom, így hagyom kihűlni és visszapuhulni a zsemléket.

Ezeket a zsemléket használhatjuk szendvicsekhez, hamburgerekhez.
A graham liszttől a rost és a vitamintartalma magasabb lesz, így egészségesebb mint a fehér lisztből készült zsemle.
Aszalt paradicsom helyett vagy mellet tehetünk bele olívabogyót, vagy fenyőmagot, esetleg szardellát, vagy zöldfűszereket is.
A zsemléket miután lehűltek, le is fagyaszthatjuk, így friss marad. Felhasználáskor, kivesszük a fagyasztóból fél órával előtte, majd a forró sütőbe tesszük egykét percre. Így olyan lesz mintha frissen sült volna...

Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra kelesztés
Költségek: kb. 32 Ft./darab

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Érdekesen hangzik, de egy kérdés: csésze alatt "cup"-ot értesz? Tehát olyan 2 decit?

    Mert a kávéscsésze ugye jóval kisebb.

    VálaszTörlés
  2. igen, csésze = cup = 2,4 dl.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!