Keresés a blogban

A csevap

Szezonzáró kerti sütést tartottunk.
Régóta készülök arra, hogy csevapot készítsek, és most alkalom is adódott hozzá. Eredeti, autentikus csevap receptet ne is keressünk, mert még Horvátországban is ezernyi változata létezik. Szinte ahány ház, annyi családi receptúra. Csomó oldalt átböngésztem a neten, felkerestem több horvát és szerb oldalt, hogy megleljem a tutit, de csak kuszább lett a kép. Végül egy horvát ismerősöm sietett a segítségemre, aki azt mondta, ne bonyolítsam túl, kevésféle fűszer, többféle jó minőségű hús a titka a csevapnak. Tanácsa szerint két rész marha, egy-egy rész sertés és bárányhús lett az alapja (lehetőleg a zsírosabb részekből). Ezért egy szép márványos, faggyúval átszőtt marha rostélyosra, egy pompás sertéstarjára és egy szép darab bárányoldalasra esett a választásom. További jótanácsokat megfogadva kicsit durvábbra daráltam le a húst a közepes rostélyon, valamint kevertem a masszába egy csipetnyi szódabikarbónát is. Azért biztos ami biztos, a bekeveréskor elővettem a grillserpenyőmet és tartottunk néhány próbasütést, hogy a lehető legjobban belőjük a fűszerezést. A végeredmény mindannyiunk megelégedésére szolgált...

 
Hozzávalók (6 személyre):
. 60 dkg. marhahús (rostélyos
. 30 dkg. sertés hús (tarja
. 30 dkg. bárány (oldalas, lapocka) - opcionalis
. 6-8 gerezd fokhagyma 
. 2 tk. durvára őrölt bors 
. 3-4 tk. só . ½ tk szódabikarbóna 
. 1 tk. pirospaprika 
2 ek. olivaolaj

Előkészületek:
A marhahúsról levagdosom a hártyát és inakat, csíkokra vágom és ledarálom. 
A sertéstarját kicsontozom, felcsíkozom, ledarálom. 
A bárányhúst (oldalas) kicsontozom, lehártyázom, darabokra vágom és ledarálom. 
A borsot mozsárban összetöröm, a fokhagymát megpucolom és lereszelem.

Elkészítés:
1. A darált húsokat kimérem, egy nagy keverőtálba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót, sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymát, szódabikarbónát, olajat, és kézzel átgyúrva, alaposan elkeverem. Nem árt, ha pihentetjük egy éjszán át a húskeveréket, hogy az ízek jobban összeérjenek. 
2. Vizes kézzel, hüvelykujj nagyságú hengereket formázok a húskeverékből. 
3. A húsrolókat, közepesnél erősebb lángon, gyakran forgatva 4-5 perc alatt tárcsán vahy faszén felett grillrácson megsütöttem. 
A csevap akkor jó ha átsül, de a belseje még szaftos.

Tálalás, tippek:
A csevap mellé hagyományosan, vastag karikákra vágott hagymát és ajvárt szokás adni amit meg is tettem, de alternatívaként kínáltam hozzá még egy-egy tál chilis szilvaszószt és alma chutney-t és mindkettőnek igen nagy sikere volt a társaságban. Kenyér helyett, frissen sütött puha vajas zsemlét készítettem hozzá. Ez egy nagyon jó sikerült csevap lett! Nem dominált benne egyik húsféle sem, hanem szépen harmonizáltak egymással. Nem kiabált ki belőle még a bárány íze sem, hanem finoman simult az egészbe, remekül kiegészítve karakteres zamatával az összízhatást. Az állaga rugalmas, mégis puha volt, belül szaftos. Mindegyik szósz remekül illett hozzá, mindenki felválva mártogatta hol egyikbe, hol másikba a koncot. Mivel kerti grillezés volt, bor helyett sört ittam (a sütő mellet izzadva csak sörözni érdemes). De ha bort keresnék a csevaphoz, akkor kadarkában gondolkodnék és persze akkor ajvárral enném...
Elkészítési idő: 1 óra Költségek: kb. 310 Ft./adag Sör: 280 Ft. - Heinekken

7 megjegyzés:

  1. Te aztán alapos vagy! Meg fogom próbálni a receptedet, még mielőtt leesik a hó.
    Horvátországban ez a kedvenc gyorsételem, házi zsemlével, ajvárral adják.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen10:11

    A csevapot én is nagyon szeretem. A lényeg, hogy 3-féle hús meglegyen benne, bár a múltkor a tarjás "baleset" miatt csan mangalicatarjából volt :).

    Horvátországban mostanában divat lett az előre elkészített csevap-keverék, hentésnél és a boltokban is kapni, szinte mindenhol. Kettőt is kipráltunk, elég gyengén szerepeltek, azt hiszem nem árt óvatosnak lenni.

    VálaszTörlés
  3. ehh, hüjje blogspot, az előző hozzászóló nem névtelen, hanem én voltam :)

    VálaszTörlés
  4. az előre kevert dologról én is hallottam és közel is van a határ vehettem volna, de nem volt nagy bizodalmam. ezek szerint nem ok nélkül. gondolom ott is hentese válogatja...:)

    saját levében,
    a próbasütéskor mi is zsemlében ajváral sok hagymával ettük szendvicsként. igencsak jó volt!
    horvátországban én mindig halat eszem így többnyire kimarad a csevap:)

    VálaszTörlés
  5. Hát a bolti az teljesen vállalhatalan, a hentes lehet határeset is, ahogy láttam, de a legjobb a saját keverés, az olyan, amilyet akarunk.

    VálaszTörlés
  6. Én is halat eszem, továbbá kagylót és rákot. Szigorúan mángolddal! De a kiskorúnak a hamburger-utánzat izgalmasabb, szerencsére ő is belátta hogy ez jobb mint az amerikaiaké.

    VálaszTörlés
  7. Eddig ezt volt a legjobb megsütni a tárcsán. Folyamatos odafigyelés, mozgatás, nem beszélve a szemet gyönyörködtető szimmetriáról, ahogy körbe sorakoznak a kis rudacskák. Ja, és a recept isteni, a végeredmény pazar lett! Köszönet érte!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!