Az efféle „sütésnélküli” sütemények/édességek receptjei, el-elterjednek időnként. Ilyenkor szájhagyományként, emberről emberre jutva, mint egy vírus adódik át a recept. Engem anyám támadott be egy ilyen süti recepttel, mondván, hogy „-milyen finom lehet, próbáljam meg megcsinálni”.
Addig-addig mondogatta, míg megadtam magam, és mondtam, hogy legközelebb, - hétvégén, mikor nálam ebédelnek- , hozza el a hozzávalókat, és közösen elkészítjük. Így is lett. Mikor elkezdte kipakolni a cuccokat, kezdett elmenni a kedvem tőle. A pudingpor még hagyján, de mikor a margarin, tortabevonó, és a „tejszínízű habpor” is kikerült az asztalra, fellázadtam. Inkább beáldoztam egy „tégla” ír vajat, egy tábla 70%-os étcsokit, és fél liter „rendes” tejszínt a készletemből, hogy ez az egész, emberi fogyasztásra is alkalmas legyen. Íme a recipe…
Hozzávalók:
· Egy doboz vajas keksz (min. 24 darabos)
· 3 tasak vaníliapuding-por (dr. oetker)
· 8 dl. tej
· 4-5 dl. tejszín
· 30 dkg. vaj
· 10 dkg. étcsokoládé (min. 60%-os, pl. Tibi)
· 8-10 ek. cukor
Elkészítés:
1. Egy közepes „mákos” tepsi alját beborítom egy réteg vajas keksszel (akkora legyen a tepsi, hogy 12 keksz befedje).
2. A tejből, pudingporból, cukorból, főzök egy sűrű pudingot, amibe még forrón belekeverek 25 dkg. vajat. Az egészet sima krémmé keverem.
3. A kekszréteget beborítom a pudinggal, és elsimítom, hogy nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol a pudingréteg.
4. Az előzőleg jól lehűtött tejszínt, kemény habbá verem, és a pudingra rétegezem, egyenletes vastagságban.
5. A tejszínréteget befedem egy újabb kekszréteggel
6. Gőz fölött, megolvasztom az apróra tört étcsokoládét, a maradék öt dkg vajjal. Simára keverem, és még melegében bevonom vele a keksz réteg tetejét.
7. A süteményt, letakarva, a hűtőbe teszem és minimum három órán keresztül hagyom, hogy az ízek összeérjenek, és kialakuljon a sütemény állaga.
Tippek, ötletek:
Végül is, egész jó kis sütemény sikeredett belőle, és jószívvel tudom ajánlani mindenkinek.
A puding részét, ízlés szerint lehet variálni, más ízű pudinggal, vagy esetleg házi, saját készítésűvel helyettesíteni…
A keksz rétegek szinte elolvadtak, és csak az ízük volt jelen, így az édes, sűrű pudinggal, valamint a finom ropogós csoki réteggel együtt, egy igazán élvezetes édesség kerekedett ki ebből az egészből.
Elkészítési idő: 35 perc + 3 óra pihentetés
Költségek: összesen kb. 1250 Ft.
Addig-addig mondogatta, míg megadtam magam, és mondtam, hogy legközelebb, - hétvégén, mikor nálam ebédelnek- , hozza el a hozzávalókat, és közösen elkészítjük. Így is lett. Mikor elkezdte kipakolni a cuccokat, kezdett elmenni a kedvem tőle. A pudingpor még hagyján, de mikor a margarin, tortabevonó, és a „tejszínízű habpor” is kikerült az asztalra, fellázadtam. Inkább beáldoztam egy „tégla” ír vajat, egy tábla 70%-os étcsokit, és fél liter „rendes” tejszínt a készletemből, hogy ez az egész, emberi fogyasztásra is alkalmas legyen. Íme a recipe…
Hozzávalók:
· Egy doboz vajas keksz (min. 24 darabos)
· 3 tasak vaníliapuding-por (dr. oetker)
· 8 dl. tej
· 4-5 dl. tejszín
· 30 dkg. vaj
· 10 dkg. étcsokoládé (min. 60%-os, pl. Tibi)
· 8-10 ek. cukor
Elkészítés:
1. Egy közepes „mákos” tepsi alját beborítom egy réteg vajas keksszel (akkora legyen a tepsi, hogy 12 keksz befedje).
2. A tejből, pudingporból, cukorból, főzök egy sűrű pudingot, amibe még forrón belekeverek 25 dkg. vajat. Az egészet sima krémmé keverem.
3. A kekszréteget beborítom a pudinggal, és elsimítom, hogy nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol a pudingréteg.
4. Az előzőleg jól lehűtött tejszínt, kemény habbá verem, és a pudingra rétegezem, egyenletes vastagságban.
5. A tejszínréteget befedem egy újabb kekszréteggel
6. Gőz fölött, megolvasztom az apróra tört étcsokoládét, a maradék öt dkg vajjal. Simára keverem, és még melegében bevonom vele a keksz réteg tetejét.
7. A süteményt, letakarva, a hűtőbe teszem és minimum három órán keresztül hagyom, hogy az ízek összeérjenek, és kialakuljon a sütemény állaga.
Tippek, ötletek:
Végül is, egész jó kis sütemény sikeredett belőle, és jószívvel tudom ajánlani mindenkinek.
A puding részét, ízlés szerint lehet variálni, más ízű pudinggal, vagy esetleg házi, saját készítésűvel helyettesíteni…
A keksz rétegek szinte elolvadtak, és csak az ízük volt jelen, így az édes, sűrű pudinggal, valamint a finom ropogós csoki réteggel együtt, egy igazán élvezetes édesség kerekedett ki ebből az egészből.
Elkészítési idő: 35 perc + 3 óra pihentetés
Költségek: összesen kb. 1250 Ft.
wow, +10 kiló csak elolvasás után is :)
VálaszTörlésJé
simán! :))
VálaszTörlés