Keresés a blogban

Ropogós csirke/pulykafalatok sült krumplival


Szeretem az ilyen ételeket, amiket csak úgy, kézzel szedegetve lehet enni, semmi puccos tálalás, csak kiborítva egy tányérra a krumpli és a husi.
Ezt a receptet, konkrétan a „Szakácsok könyvében” találtam (Shaun Hill receptje), de már előtte is sokszor készítettem ehhez hasonló csirke-falatkákat. Ideális parti-kaja, csak kisütöm jó nagy mennyiségben, kiteszem az asztalra, és lehet csemegézni belőle.
Most speciel pulykamellből készítettem el, bár én nem vagyon vagyok oda érte. De ez az étel még pulykából is fantasztikus. Legtöbbször csirkemellből vagy kicsontozott csirkecombból készítem…


Hozzávalók:

· 1 kg. pulykamell (lehet csirkemell v. combfilé is)
· 1.5 kg burgonya
· 5-6 vékony szelet angolszalonna v. bacon
· 2 csésze Panírmorzsa (zsemlemorzsa házilag)
· 2 dl kefir
· 1 ek. dijoni mustár
· 0.5 liter étolaj
· olívaolaj
· fél citrom
· só, bors, cayenne-bors,


Előkészületek:

Először elkészítem a pácot/mázt.
A kefirt és a mustárt egy keverőtálba teszem, rászórok egy teáskanálnyi sót, és frissen őrölt borsot. Egy csipetnyi cayanne-borsot szórok hozzá, és elkeverem.
A húst először szeletekre vágom, majd a rostjaira merőlegesen (ez fontos, mert így lesz a hús puha és omlós) felcsíkozom, majd a húscsíkokat a kefires szószba forgatom, és egy órára félreteszem.
Egy nagyobb, magas falú serpenyőbe, vagy wokba beleöntöm az étolajat, és felforrósítom.
Az angolszalonna szeleteket a forró olajba dobom, és pár perc alatt ropogósra sütöm. Papírtörlőre szedem, megvárom míg kihűl, és egy aprítógéppel, morzsányi darabokra töröm. Majd összekeverem a panírmorzsával.




















Elkészítés:

1. A burgonyákat megpucolom, nagyobb hasábokra vágom, majd előfőzöm úgy öt percig, forrástól számítva.
2. Leszűröm, és egy nagyobb tepsibe szórom a krumplikat.
3. Meglocsolom olívaolajjal, meghintem durva tengeri sóval, és egy fél citrom levét facsarom rá, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem fél órára.
4. Közben az olajat közepesen forróra melegítem (160-170 fok).
5. A pácolt hús csíkokat, megforgatom a szalonna darabos morzsában, és kisebb adagokban, 4-5 perc alatt megsütöm az olajban. A megsült húst, papírtörlőre szedem, és melegen tartva, tálalásig félreteszem. Kész.




















Tippek, tálalás:

A tálalásból, ebben az esetben nem szoktam nagy hűhót csapni, mivel falatnyi húsokról és krumpliról van szó, kézzel szoktam enni. Így egy tányérra szedem őket és tálalom. Ideális parti-kaja, vagy vendégváró. Mellé lehet ketchupot, vagy, majonézt is kínálni, de én legjobban csemege uborkával vagy céklával szeretem.
A maradék hús, másnapig fogyasztható, viszont a sült krumpli csak frissen jó.
A zsemlemorzsába, sültszalonna helyett, használhatunk libatepertőt is, de akár parmezánt, vagy zöldfűszereket is keverhetünk a panírba.
Érdemes kipróbálni ezt a pompás ételt. A finom puha és szaftos hús, rajta a ropogós, a sültszalonna darabkáktól fantasztikus ízű panír…Egy pohár Zöldveltelinivel (Mőcsény) fogyasszuk.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
A bor: 1150 Ft. (vinotéka)

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!