Keresés a blogban

Spaghetti alla carbonara


Ez az igazi gyorskaja. Mivel mostanság, az ünnepek közeledtével, az embernek egyre sűrűsödnek a teendői, nem igazán van ideje hosszú főzőcskézésre. Ilyenkor szedem elő az ehhez hasonló, könnyen, gyorsan, olcsón elkészíthető, olasz tésztaételeket.
A főzési idő összességében, nagyjából annyi, amíg a víz felforr, és a tészta megfő. Így méltán nevezhetjük gyorskajának.


Sajnos, ezt a remek kis olasz tésztaételt, a magyar vendéglátásban, folyamatosan megerőszakolják. Én még étteremben nem ettem rendes, igazi carbonaraát. Láttam viszont, tejszínben tocsogó gépsonkás förmedvényeket, amit nem átallnak carbonara néven adni. Sőt, a petrezselymes, és zöldborsós verziójával is találkoztam. Ráadásul a neten is keringenek ilyen „receptek”. Szörnyű!

Bevásárló lista:

. 1 csomag spagetti tészta (500g)
. 15 dkg császár szalonna (nem főtt)
. 4 db tojás
. 2-4 ek. tejszín
. 7 dkg parmezán vagy pecorino
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. vaj
. só, bors

Előkészületek:

Ha hűtőben tartjuk a tojást, akkor célszerű kivenni, hogy mire felhasználásra kerül, szoba-hőmérsékletű legyen.
A szalonnát kisebb kockákra vágom, a parmezánt lereszelem.

Elkészítés:

1. Egy nagy lábasban felteszem a tészta főzővizét. Minimum öt litert (a tészta főzéséhez 10dkg/1l víz a minimum), és forralni kezdem. Ha felforrt, két evőkanál sót szórok bele és beleteszem a tésztát, majd a zacskón/dobozon feltüntetett ideig főzőm.
2. Közben előveszek egy nagyobb serpenyőt, vagy wokot, és a vajon pirítani kezdem, a kis kockákra vágott szalonnát.
3. Míg pirul, egy keverőtálba ütöm a tojásokat, sózom, alaposan megszórom durvára tört borssal, és habosra felverem, a hozzáadott tejszínnel, és a reszelt parmezán felével együtt.
4. A vajas szalonnás zsiradékra dobom az apróra vágott fokhagymát, és kicsit megpirítom.
5. A közben „al dentére” főtt tésztát leszűröm, (a főzővizét nem öntöm ki mind!) és azonnal, még forrón beledobom a fokhagymás zsíradékba, hozzáadok a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit, ráöntöm a tojásos mártást, a maradék reszelt parmezán/pecorino nagy részét és gyorsan kavarni kezdem, a serpenyőt is folyamatosan mozgatva, hogy a tojás ne szilárduljon meg, hanem csak egy krémes bevonatot képezzen a tésztán. Ha úgy találom, hogy nem elég szaftos, még egy kis főzővizet löttyintek hozzá.
6. Azonnal, frissen tálálom. Egy adag tésztát teszek a tányérra, megszórom a tetejét a keés parmezánnal/pecorinóval, és még borsot őrölök rá. Na, ez a spaghetti alla carbonara!


Még pár szó:

Ezt az ételt, csak frissen elkészítve fogyasszuk. Melegíteni nem szabad.
Tipp! Ha szaftosabbra szeretnénk készíteni, ne a tejszín adagot növeljük, hanem inkább egyel több tojást adjunk a szószhoz. Vannak, aki szerint egyáltalán nem szabad tejszínt tenni bele, csak tojást. De én ennyire nem vagyok purista. Szerintem egy kis tejszín javít a szószon, bársonyosabb lesz tőle és a tojás kicsapódását is lassítja. De csak módjával használjuk, tojásonként fél-egy evőkanállal. Spagetti tészta helyett használhatunk tagliatellét vagy linguinit is.
Ez egy egészen fantasztikus tésztaétel. Gyors, egyszerű, és nagyon finom. A tésztát bevonó krémes, tejszínes-parmezános szósz íze és textúrája, találkozik a sült szalonnakockák ropogós állagával és finom zamatával. Mi kell még? Talán csak egy pohár siklósi Chardonnay a Malatinszky-kúriától, hogy teljes legyen az íz-harmónia.
Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. HAgi19:32

    Szia!
    Megcsináltam a receptet, nagyon finom lett. De egy dolog nem sikerült: kicsit összeuggrott a tojás, pedig nem melegítettem.

    Mit rontottam el? Hogyan lehetne kiküszöbölni? Várjak kicsit mielőtt ráöntöm a tésztára, hogy hüljön kicsit a tészta?
    Köszi
    Ági

    VálaszTörlés
  2. két dologgal lehet kiküszöbölni. ahogy írtad, mikor a tésztát hozzáadod a szalonnás olajhoz, várj pár pillanatíg míg nem hallasz több sistergést és akkor adod hozzá a tojást, vagy, -és én ezt ajánlom inkább - mikor a tésztát az a forró olajra teszed és hozzáadod a tojást, rögtön hozzáadsz fél-egy merőknálnyit a tészta főzővizéből is, majd addig kevergeted a már lekapcsolt tűzhelyen vagy félig lehúzva róla, míg az egész egy krémes szósszá nem sűrűsödik.
    át is írom a receptet, hogy egyértelműbb legyen:)

    VálaszTörlés
  3. HAgi19:39

    Köszönöm a tanácsot. Hétvégén újra kipróbálom, ezúttal egy kis főzővízzel higítva. :-)
    Ági

    VálaszTörlés
  4. Jé, változott a recept egy picit, mióta utoljára olvastam. :-)
    Na megyek, neki is állok a főzésnek!

    VálaszTörlés
  5. Ma immáron sokadszorra csináltam ezen recept alapján a carbonarát, és mostanra sikerült kikísérleteznem, hogy ahhoz, hogy tökéletesen elégedettek legyünk az eredménnyel, kicsit több szalonnát, tejszínt és parmezánt teszek bele, illetve 4 helyett 6 tojást használok hozzá. De hát ez már ízlés kérdése, a lényeg az, hogy ez a recepted is remek, a carbonara meg baromi jó (főleg ahhoz képest, hogy milyen egyszerű és gyors megcsinálni ;-) ).

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!