Keresés a blogban

Májkrém, házilag elkészítve

A napokban kaptam egy kiló háztáji, tanyasi csirkemájat. Bár nagyon örültem neki, éppen tele voltam kész kajával, így hirtelen nem tudtam, mit kezdjek vele. Lefagyasztani nem volt szívem, ezért gondolkodni kezdtem, mit csinálhatnék belőle, amit nem muszáj frissen elfogyasztani. Eszembe jutott, hogy nemrég olvastam egy blogon a házi májkrémről. Hasonlót már sokszor készítettem, de mindig csak maradék sült májból, és az is szinte azonnal elfogyott.
Így hát nekiláttam, hogy egy jó adag májkrémmel lássam el magam az elkövetkező napokra.

Ezt a fajta pástétomot vagy krémet elkészíthetjük csirke-, pulyka-, kacsa- vagy libamájból is. Az alábbi adag egy félliteres, csatos üvegre való májkrémhez elegendő. Nem szaporítom tovább a szót, kezdjünk bele!

Hozzávalók:

. 30-40 dkg szárnyasmáj (a mennyiség tisztítva értendő)
. 15 dkg húsos füstölt szalonna
. 3 gerezd fokhagyma
. 1-2 fej hagyma
. 6-8 friss zsályalevél (én többet is teszek bele, ízlés kérdése)
. 2-3 tk. dijoni mustár (magos vagy sima)
. 1 doboz kacsa- vagy libazsír
. 1 dl tej (3,5%-os)
. 1 dl száraz fehérbor
. só, bors

Előkészületek:
A májat megtisztítom a hártyáitól, a zsírdaraboktól, az esetleges epemaradványoktól és az erekben lévő alvadt vértől. Nagyjából egyforma darabokra vágom. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, a zsályaleveleket felcsíkozom, a szalonnát felkockázom.






























Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben megsütöm a szalonnakockákat. Mikor kisült a zsírja, kiveszem a szalonnát, a visszamaradt zsírt kiöntöm. A serpenyőben kacsazsírt hevítek, beledobom a hagymát, lepirítom, és karamellizálom egy csapott evőkanálnyi cukorral vagy mézzel. Hozzáadom a zsályaleveleket és a májat. Ha már mindenhol megpirult és színt kapott a máj, megborsozom frissen őrölt borssal, és aláöntök egy kis bort, így párolom készre. (Akkor jó, amikor belül még halványan rózsaszín, és világos, nem véres lé folyik ki, ha megszúrod egy késsel.) Amikor kész, egy magas falú edénybe öntöm a májat, a sültszalonna-kockákat, megsózom, hozzáadom a tejet és a mustárt, majd egy botmixerrel az egészet simára dolgozom. (Ha rusztikusra szeretnéd, összetörheted villával is, akkor kissé darabos marad.) Egy légmentesen záródó csatos üvegbe töltöm, egy konyharuhát téve alá, az asztalhoz ütögetem az alját, hogy összetömörödjön és ne maradjon levegő benne. A tetejére 1-2 cm vastagon olvasztott kacsazsírt öntök, és lezárom.

Tippek, ötletek:

A hűtőben egy hétig eláll, de ha veszünk ki belőle, mindig tiszta villával vagy késsel nyúljunk a pástétomhoz, és ügyeljünk arra, hogy amikor visszatesszük, a zsírréteg mindig fedje. Most nem kezdem sorolni, mihez együk. Azt hiszem, ennek eldöntése senkinek sem okoz gondot. Én egy enyhén megpirított ciabattát megkenve fogyasztom a legszívesebben, egy nagy bögre tejjel.Ha előételnek kínáljuk, crostinivel (pirítós) vagy grissinivel, egy pohár félszáraz badacsonyi szürkebarátot ajánlok hozzá.

3 megjegyzés:

  1. Névtelen11:36

    Kedves Toma!

    Most találkoztam először blogoddal, gratulálok!!!

    Helyes, kedves, tartalmát és megjelenését tekintve is rendkívül kellemes olvasgatnivaló. Olyan ritkán találkozni hasonlóan értékes tartalommal.

    Üdv! Timi

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!