Keresés a blogban

Lasagne bolognai mártással

A bolognai mártásnak nem nagyon van autentikusnak nevezhető receptje, amihez igazodni lehetne, sőt, vannak akik szerint ez nem is egy létező étel. Persze, létezik a paradicsomos-húsos ragunak helyi megfelelője a "Ragù alla bolonese", de ahány ház, annyiféle recept.
Én is sok-sok kerülőút után lyukadtam ki ennél a változatnál, amely Jamie Oliver receptjét használva kiindulásként, egy régi olasz szakácskönyv receptjével kiegészítve, valamint a saját kísérleteimmel megfejelve alakult ki…

A bolognai mártást ipari mennyiségben szoktam főzni, mert sokoldalúan felhasználható ragu. Lehet tésztával, - ami a magyar köztudatban „bolognai spagetti” néven híresült el, de ezt az ételt Bologna környékén mindig tagliatelle tésztával és nem spagettivel készítik - lehet továbbá lasagnébe tenni, tortellinit megtölteni és lehet calconébe vagy pizzára tenni. Én most lasagnét készítettem, mert ezt kívántam meg.

Bevásárlólista:
· 25 dkg füstölt szalonna
· 1 kg darált marhalapocka vagy -nyak
· 2 nagyobb fej hagyma
· 2-3 szál sárgarépa
· 3 szál zellerszár
· 6-7 gerezd fokhagyma
· 1 doboz olasz paradicsomkonzerv (darabolt)
· 8 db napon szárított paradicsom
(vagy 2-3 ek sűrített paradicsom)
· 1 l tej
· 20 dkg bivalymozzarella vagy scramorza (vagy a kettő keveréke)
· 10 dkg parmezán
· 10 dkg vaj
· 2 dl száraz fehérbor
· egy maréknyi friss rozmaring
· 3-4 szardellafilé
· só, bors, oregáno, 1 csillagánizs, 2 szegfűszeg
· 2 doboz friss lasagnelap

Előkészületek:

A szalonnát felkockázom és félreteszem. A hagymát, a sárgarépát és a zellert apró kis kockákra vágom. Az aszalt paradicsomot (nagyobb élelmiszerboltokban kapható, üvegben, olajban eltéve) is apróra vagdalom. Ha nincs aszalt paradicsom, akkor lehet két kanál sűrített paradicsommal helyettesíteni, de abból is az általában tubusban kapható olaszt használom. A fokhagymát megpucolom és szeletekre vágom.




















Elkészítés – a ragu:

1. Fogok egy nagyobb edényt, amit sütőben is tudok használni és fedője is van (ha műanyag fogója van, azt betekerem alufóliával). Olívaolajat öntök az edénybe, beledobom a szalonnakockákat, és kiolvasztom a zsírját. Hozzáadom az apróra darabolt rozmaringleveleket és a szardellákat is (nem kell félni, hogy halíze lesz, mert teljesen szétolvad az ételben, és finoman érezhető komplexitást ad az ízeknek).
2. Mikor a szalonnák barnulni és sülni kezdenek, hozzáadom a hagymát, a csillagánizst, és addig dinsztelem, míg a hagyma üvegesedni nem kezd. Ezután rádobom a répát, a zellert, a fokhagymát, és tovább pirítom pár percig.
3. Ezután jön a darált marhahús, addig sütöm, amíg kifehéredik és elveszti nyers színét, közben sózom és borsozom.
4. Most jön a bor, amit ráöntök és pár percig így forralom, míg az alkoholtartalma elpárolog.
5. Beleborítom a paradicsomkonzervet és az aszalt paradicsomot, sózom, borsozom, pár szem szegfűszeget, két kiskanálnyi oregánót adok hozzá, és alaposan elkeverem.
6.. Ráteszem a fedőt és a 140 fokra előmelegített sütőbe teszem, úgy 3-3 és fél órára. A ragu annál jobb, minél hosszabb idő alatt fő össze, alacsony hőmérsékleten. Bár macerásnak tűnik, de ha belegondolunk, kevés előkészület és rövid előmunkálatok után nincs semmi dolgunk vele, el van a sütőben magában…

Elkészítés – lasagne:


7. Elkészítem a besamelmártást. Egy közepes tepsit kivajazok, az aljára egy kevés szószt és besamelt teszek, majd a tésztalapokkal beborítom.
8. Erre a tésztára megint ragut teszek, egy kis besamelt, amire egy kevés sajtot szórok, majd ezt is befedem egy réteg tésztával. Így rétegezem, mindaddig, míg el nem érem a tepsi tetejét.
9. Az utolsó réteg tetejére nem teszek a szószból, csak a besamelből annyit, hogy mindenhol befedje a tésztát, és alaposan megszórom reszelt sajttal. 180-200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm.

Tippek:
A bolognai mártás két-három napig hűtőben eltartható, a maradékot lefagyaszthatjuk adagonként, és később felhasználhatjuk (tésztához inkább friss szószt használjunk). A kész lasagnét is fagyaszthatjuk adagokban, később sütőbe téve melegíthetjük újra, de fagyasztás nélkül is eláll a hűtőben másnapig. Sütőben 180 fokon melegíthetjük újra. Sokak szerint újramelegítve még finomabb!
Ha tésztaszószként használom a bolognait akkor egy kevés tejszínt is keverek bele a végén, hogy kicsit szelídítse, lekerekítse az ízeket és selymesebbé váljon a mártás.

Még pár szó…
Szerintem mondanom sem kell, milyen finom ez az étel. Az órákon át párolt marhahús és a zöldségek zamatai szinte összeolvadnak. A „különleges” fűszerezés pedig jól érezhetően, de nem tolakodóan egészíti ki az alapanyagok ízét. És ha jól végeztük dolgunkat, a sokféle eltérő ízhatás összeáll egy bonyolult, mégis egységes ízzé, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni.
Egy palack chiantit ajánlanék hozzá, ami felteszi az i-re a pontot.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Toma!
    Kezdetét vette a Bolognai mártás 3 órás sülése kb. fél órája a konyhában,közben megvacsoráztunk, a menü Hentes tokány volt szintén a Te recepted alapján.
    A sort pedig aligha nem a Gorgonzolás-spenótos csirkefalatokkal fogjuk folytatni.
    Hát mi ez ha nem szerelem? ;)

    VálaszTörlés
  2. :)))

    majd feltétlenül írd meg a végeredményt...:)

    VálaszTörlés
  3. Elkészült a Lasagne. Nagyon jó lett. és igencsak kiadós egy étel.
    Máskor is így fogjuk elkészíteni.
    Nagyon meglepő benne a csillagánizs hatása, de nem kellemetlen :)
    Hihetetlen, hogy egy darab csillag mennyi ízt ad ki.

    ui: vasárnap pesztós csigával vártunk vendégeket, nagy siker volt,ezt elfelejtettem tegnap írni :D

    VálaszTörlés
  4. örülök, hogy jó lett!:)
    a csillagánizsról akartam írni a posztba, hogy akár ki is lehet venni félidőben, mert van aki nem szereti az erőteljes ízét. én szeretem, és ha neked is bejött akkor minden rendben:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!