A napokban beígértem egy marokkói kirándulást a barátaimnak, méghozzá egy csirke tagine formájában. Ahhoz, hogy beváltsam az ígéretemet, némi előkészületet kellet tennem, jelesül, elkészíteni az egyik fontos hozzávalót, a pácolt citromot.
Erre azért van szükség, mert ennek, legalább egy hónap kell, mire kellően bepácolódik.
Persze azért van ennél rövidebb módszer is, de ehhez is legalább négy-öt nap, vagy egy hét szükségeltetik.
Most mind két módszert leírom, hogy tudjatok választani, ha meg akarjátok csinálni. Mindkettő nagyon egyszerű.
Erre azért van szükség, mert ennek, legalább egy hónap kell, mire kellően bepácolódik.
Persze azért van ennél rövidebb módszer is, de ehhez is legalább négy-öt nap, vagy egy hét szükségeltetik.
Most mind két módszert leírom, hogy tudjatok választani, ha meg akarjátok csinálni. Mindkettő nagyon egyszerű.
Hozzávalók.
. kb.12-15db. közepes méretű citrom (lehetőleg kezeletlen, bio-citrom)
. 1 kg. durva szemű tengeri só
. 1 ek. egész koriandermag
. 5-6 babérlevél
. egy fahéjrúd
Elkészítés
1. A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, hogy ne essen szét.
2. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítom a koriandermagot, mozsárban kissé megtöröm, majd összekeverem egy tálban a tengeri sóval.
3. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom mint egy virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé, majd beleteszem egy nagyobb csatos/dunsztos üvegbe aminek az aljára előzőleg sót szórtam, alaposan lenyomkodom, majd a többivel is így járok el míg meg nem telik a dunsztosüveg.
4. Közben is sózom, rétegenként és két-három babérlevelet és fahéjrudat is dobok hozzá. Jól lenyomkodom az egészet, majd a végén félig feltöltöm vízzel, aztán lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem.
5. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat (ha nem lepi el, pótoljuk frissen facsart citromlével), egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom.
Elkészítés
1. A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, hogy ne essen szét.
2. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítom a koriandermagot, mozsárban kissé megtöröm, majd összekeverem egy tálban a tengeri sóval.
3. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom mint egy virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé, majd beleteszem egy nagyobb csatos/dunsztos üvegbe aminek az aljára előzőleg sót szórtam, alaposan lenyomkodom, majd a többivel is így járok el míg meg nem telik a dunsztosüveg.
4. Közben is sózom, rétegenként és két-három babérlevelet és fahéjrudat is dobok hozzá. Jól lenyomkodom az egészet, majd a végén félig feltöltöm vízzel, aztán lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem.
5. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat (ha nem lepi el, pótoljuk frissen facsart citromlével), egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom.
6. Egy-két hónap múlva fogyasztható, hűvös helyen, hónapokig is eláll.
Elkészítés, rapid módszer:
Elkészítése:
1. A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom.
1. A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom.
2. Egy liter vízben, 20-20 dkg sót és cukrot teszek és forrás után három-négy percig főzöm, majd egy kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen forró.
3. A citromgerezdeket, szorosan az üvegbe rakosgatom és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, babérlevelet és fahéjrudacskát teszek, mikor megtelik az üveg, felöntöm a meleg páclével, lezárom, és a hűtőbe vagy hűvös helyre teszem.
4. Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy-két hónapig eláll.
Hogyan használjuk?
A citromot kivesszük az üvegből, leöblítjük vízzel, a húsát kikaparjuk (ezt eldobjuk),
és a héját vékonyan felcsíkozzuk.
Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrusos-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más ételhez is illik, mint például a halakhoz. Fogunk egy halat, alufoliára tesszük, megszórjuk egy csíkokra vágott citrommal, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet adunk mellé, szorosan becsomagoljuk és negyed órára sütőbe tesszük 180 fokra…
4. Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy-két hónapig eláll.
Hogyan használjuk?
A citromot kivesszük az üvegből, leöblítjük vízzel, a húsát kikaparjuk (ezt eldobjuk),
és a héját vékonyan felcsíkozzuk.
Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrusos-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más ételhez is illik, mint például a halakhoz. Fogunk egy halat, alufoliára tesszük, megszórjuk egy csíkokra vágott citrommal, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet adunk mellé, szorosan becsomagoljuk és negyed órára sütőbe tesszük 180 fokra…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése