Keresés a blogban

Bazsalikomos paradicsomszósz

Az utolsó eresztés paradicsom is beérett, így eljött egy újabb adag paradicsomszósz főzésének az ideje. Nem sok maradt, összesen kb. három kilót szüreteltem le, de ez elég ahhoz, hogy nekiálljak.
Mivel a paradicsomnak lassan már elmúlik a szezonja, ha valaki meg akarja főzni ezt a szószt, elkészíthető csak konzervparadicsomból is. Ezt a mártást én egyfajta "generálszószként" használom. Minden paradicsomos ételhez jó. Ráadásul évekig is eláll.



Hozzávalók:
. 3 kg paradicsom
. 8-10 gerezd fokhagyma
. egy nagy csokor bazsalikom
. egy fej hagyma
. só, bors, oregánó, olívaolaj

Előkészületek:
A paradicsomokat megmosom, meghámozom, feldarabolom, és egy tálba teszem. A hagymát és a fokhagymát megpucolom. A befőttes üvegeket és fedőket a mosogatógépben 70-90 fokon elmosogatom.

























Elkészítés:

Egy nagy lábasban, amiben elfér az összes anyag, olajat hevítek, beledobom az apróra vágott (vagy lereszelt) fokhagymát, és belemorzsolom a szárított oregánót (2 tk). Mielőtt a fokhagyma elkezd megpirulni, ráöntöm a paradicsomot és beleteszem a hagymát egészben (köszi, dolce vita). Megvárom, míg elkezd forrni, ezután lassú tűzön (5/9-es fokozat) főzöm 2,5-3 órán át, míg körülbelül a kétharmadára/felére sűrűsödik a szósz. Félidőben sózom, borsozom. Amikor kész, beleteszem az apróra vágott bazsalikomleveleket, összekeverem, és egy merőkanállal az üvegekbe merem, míg meg nem telnek, majd egy kevés olívaolajat öntök rá. Szorosan rácsavarom az üvegekre a tetőt, fejre állítom és alaposan bebugyolálva az összeset egy plédbe, félreteszem két napra, hogy lassan hűljenek ki.

Tippek, ötletek:
A paradicsomot forró vízbe mártva könnyebb meghámozni. Előtte kereszt alakban vágjuk be a tetején a héját. Az üvegeket – de főleg a tetőt – forrásban lévő vízzel öblítsük át, hogy a baktériumok elpusztuljanak (vagy mosogatógépben, a 70-90fokos programmal elmosogatva), így a szósz tartósítószer nélkül is évekig eláll.
Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, és akkor egy üveg lesz egy adag. Felbontás után a hűtőben két-három napig áll el.
Igazi gyorskaja-alapanyag. Egy üvegnyit beleborítok egy serpenyőbe, felmelegítem, rádobom a kifőtt pennetésztát, összekeverem, kitálalom, parmezánt reszelek rá, és kész. Ha a serpenyőbe egy adag tonhalkonzervet és egy kis szardellát is teszünk, kész a tonhalas tészta. Felhasználhatjuk lasagnébe, canellonihoz és majdnem minden paradicsomos ételhez…

13 megjegyzés:

  1. Névtelen13:41

    Szia!
    Jópofa recept, ki is próbálom, de szerintem az is jó megoldás, hogy mosod, darabolod a paradicsomot, majd felforralod, mintha paradicsomlevet főznél, kipasszírozod, és akkor borítod a hagymás fokhagymás alapra.
    Így akár felesben is el lehet rakni lecsóbefőzéskor, és még mag sem lesz benne, ill. pucolgatni sem kell.
    üdv: Lina.hb

    VálaszTörlés
  2. Szia, régóta böngészem a blogodat.
    Gratulálok hozzá.
    Most két egyetemista , kolleszos pulyámnak főzök be bazsalikomos paradicsomszószt.

    Kérdésem az lenne, hogy a 3 kg paradicsomból kb. hány kis üveg lett??
    (25dkg.)

    VálaszTörlés
  3. szaszilka

    sajnos nem tudom pontosan, mert én sokféle méretű üveget használok egyszerre. talán nyolc kis üveg...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a választ..(kicsit nehezen találtam meg:-)
    Az a kérdés, ha , szerinted kicsit megvariálom a fűszereket, de a módszer marad, lehet-e ebből salsa szósz? (Bazsalikom helyett chili...meg ilyesmi)
    Eláll-e télire?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen11:49

      A készen lezárt üvegeket fazékba kell rakni és felönteni forró vízzel míg ellepi, azután fel kel főzni és fövéstől kb 20 percig de nem magas lángon, éppen csak főjön, a 20 perc után lángot leoltva hagyni kell kihűlni és kész. Évekig eláll minden, befőttek, lekvárok minden amit konzerválunk és tartósító szer nélkül. Már hosszú évek óta így teszek el és még mindig bevált.

      Törlés
  5. bármilyen szósz amiben nincs fehérje (hús, hal), eláll évekig, ha forrón töltöd egy tiszta üvegbe és fejjel lefelé hagyod kihűlni. én is tettem el csiliszószt már...:)

    VálaszTörlés
  6. Hú, az szuper...gondolkodom még a padlizsán illetve cukkinikrémeken..Ezek szerint egy kis oliva olajjal, fokhagymával az is eláll a fent említett módszerrel?
    És mi a helyzet az erdei gombával?
    Csak szárítva és mélyhűtve tartósítottam még, de jó lenne gombáslecsónak, gombakrémnek, illetve az általad leírt pirított gombának valót is valahogy eltenni.
    Két kolleszos gyerekem van , többek között ezért is gondolkodom házi konzervekben.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. a gomba nem hiszem, hogy jó ötlet, az könnyen megromlik. a padlizsánkrém, ha nem teszel bele majonézt meg ilyesmit, hanem natúran töltöd be, szerintem eláll. lehet utólag is dunsztolni, a biztonság kedvéért. a sütőbe kell állítani, vizes tepsibe, a már lezárt üvegeket és 80-100 fokon egy órát "főzni"...

    VálaszTörlés
  8. Ezer köszi a receptért! Öt kis lekváros üveg lett (jó 4-5 kiló pariból), meg még kicsi maradt egy próba pennézéshez, nyamm. Isteni finom íze lett, pont ilyesmit kerestem. És még a bazsalikom is saját. Szóval klassz!!!

    VálaszTörlés
  9. Névtelen18:32

    Köszönet a receptért, isteni lett. Próbából csak 2 kg pariból csináltam, de fogok még így eltenni,mert nagyon jó az ízvilága.
    Köszönöm szépen ��

    VálaszTörlés
  10. Névtelen20:41

    Ma kipróbáltam a receptet. Végig kóstoltam, biztatónak ígérkezett. Az üvegekbe rakás után a maradékot kóstoltam meg, és kesernyés az íze. Nem kozmált oda.. Mit rontottam el? (a bazsalikommal még forraltam egyet, lehet, hogy az volt a baj?) Köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom mi lehetett a gond. Első tippre azt mondanám talán a fokhagyma. Előfordulhat, hogy a gerezdek közepén van egy csíra, ami keserű tud lenni. A bazsalikom is meg tud kicsit keseredni ha apritás után oxidálódik, vagy elvirágzott növényről lett szedve. Az hogy ráforraltál a bazsalikomra nem valószínű ok. Várj pár napot és bontsd ki az egyik üveget, lehet hogy a végeredmény nem lesz keserű. Ha megis, még újrakezdheted egy másik adaggal, csak akkor minden hozzávalót kóstolj meh előtte. ツ - Toma

      Törlés
    2. Nem tudom mi lehetett a gond. Első tippre azt mondanám talán a fokhagyma. Előfordulhat, hogy a gerezdek közepén van egy csíra, ami keserű tud lenni. A bazsalikom is meg tud kicsit keseredni ha apritás után oxidálódik, vagy elvirágzott növényről lett szedve. Az hogy ráforraltál a bazsalikomra nem valószínű ok. Várj pár napot és bontsd ki az egyik üveget, lehet hogy a végeredmény nem lesz keserű. Ha megis, még újrakezdheted egy másik adaggal, csak akkor minden hozzávalót kóstolj meh előtte. ツ - Toma

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!