Keresés a blogban

Fokhagymás majonéz (aioli)

Fogok két tojás sárgáját, és egy mély keverőtálba teszem. Hozzáadok egy evőkanál dijoni mustárt, egy csipet sót, és egy csipet porcukrot, tekerek rá egy kis borsot. 3-5 gerezd fokhagymát préselek rá, ás egy habverővel, elkezdem felverni, miközben vékony sugárban öntöm hozzá, a kb. 2dl extra szűz olaívaolaj, és kb. 2dl jóminőségű napraforgóolaj keverékét. Közben folyamatosan keverem, nehogy kicsapódjon, és hogy megmaradjon az emulzió. Akkor van kész, amikor a majonéz összeáll, és krémes, sűrű állaga lesz.

Sültekhez, halételekhez, szendvicsekbe ajánlanám.

Egy másik változat, amely nem tartalmaz tojást, így azok is lekészíthetik, akik nem szeretnének nyers tojást fogyasztani, vagy pedig nyáron, a nagy melegben is biztonsággal fogyasztható.

Maionesa blanca

hozzávalók:

fél deci tej
egy deci olívaolaj (vagy felesben napraforgolaj)
1 gerezd fokhagyma
1 tk só

Elkészítem a „maionesa blanca”-t.
1. A botmixer keverőpoharába dobok egy gerezd fokhagymát, ráöntök egy kevés tejet, és péppé turmixolom.
2. A legmagasabb fokozaton, folyamatosan turmixolom, miközben az olaj felét lassan csurgatom hozzá, mint amikor majonézt készítünk.
3. Ezután folytatom a tejjel, azt is lassan, vékony sugárban öntöm hozzá.
4. mikor elfogyott a tej, folytatom az olaj másik felével, és addig keverem az egészet, míg össze nem áll egy sűrű, majonéz állagú mártássá. Ez kb. két-három perc.5. egy csipet sót és egy kevés fehérborsot őrlök bele, és elkeverem



Majonéz, villámgyorsan! (videó)

6 megjegyzés:

  1. Nem kell ehhez tejföl a végére?

    VálaszTörlés
  2. nem. a majonézbe nem kell tejföl. az a tartármártás, ami be kell.

    VálaszTörlés
  3. De a képek alapján te is tettél bele, egyébként elég erős az íze, a színe pedig inkébb zöldes-sárgás, mintsem világos, mint a képeken. Tegnap megcsináltam a Fish&chips receptet, csak nem tőkehallal (Debrecenben csak a Corában van friss tengeri hal, és tőkehalat most nem kaptak), hanem garnélarákkal. Nagy siker volt, édesanyám szerint még soha nem evett ilyen finomat :) Elég sokat kellett vesződni vele, de megérte. Thx.

    VálaszTörlés
  4. hidd el nem tettem bele. a végeredmény színe függhet a tojássárgája, és az olaj színétől. lehet hogy a tojás egy kicsit sápadtabb volt a kelleténél, nem tudom. mindenesetre, ha valaki akarja, szelidítheti tejföllel, ha úgy jó neki. nincs semmi kőbe vésve, a fokhagyma mennyiségét is lehet változtatni.
    a fish and chipsz, garnélás verziója nem lehetett rossz, én is ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen18:28

    bocs, de a tescos olívaolaj az nem finomított mint néhány bertolli, és valóban extra szűz és zöld! szóval nem mindig a márka a lényeg!

    VálaszTörlés
  6. Névtelen14:53

    A Tescosoknál az van, hogy sokszor a saját márkás "színes" termék nagyon jó minőségű más márkák átcsomagolásával jön létre.

    Könnyen lehet, hogy a tescos olaj valójában Bertolli, hamár azzal pélálóztál..:P

    Több dologra, ami száraz étel csak ráhúzzák a saját csomagolst, kibontod, aztán ott az eredeti.. vicces..:D

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!